Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΠαρελθόν τα επιδόματα και οι εκπτώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Παρελθόν τα επιδόματα και οι εκπτώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «πετάει» εκτός πολλών επιδομάτων αλλά και εκπτώσεων στους φόρους αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Αυτό συμβαίνει καθώς το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξομοιώνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με το πραγματικό δηλωμένο εισόδημα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτόματα αυτό περιορίζει ή ακόμα και… μηδενίζει τα επιδόματα και τις φορό-εκπτώσεις που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σήμερα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη από την αύξηση του τεκμαρτού των ελευθέρων επαγγελματιών θα κοπεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του ΟΠΕΚΑ σε πολλούς δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η αλλαγή στη φορολόγηση γίνεται προκειμένου να φανούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη από αυτούς που δεν έχουν και λαμβάνουν τα επιδόματα.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τους δικαιούχους επιδομάτων της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ.

«Από το 2024 οι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού» υπογράμμισε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι χάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

1. Επίδομα παιδιού: Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Στο νόμο προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος και συγκεκριμένα

α) η πρώτη κατηγορία: έως 6.000 ευρώ,

β) η δεύτερη: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ και

γ) η τρίτη: από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους:

α) για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου,

β) για την δεύτερη κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου και

γ) για την τρίτη κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου.

2. Επίδομα στέγασης: Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο 70 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

3. Μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Για παράδειγμα, σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας, δηλώνει 5.000 ευρώ, έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα το δηλωθέν εισόδημα θα είναι τουλάχιστον 10.920 ευρώ (τεκμαρτό). Εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος θα χάσει την έκπτωση.

Τα πιο σημαντικά