Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
ΕλλάδαΠαπαδημούλης: «Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν είναι Ήρωας. Είχε ακραίες απόψεις»

Παπαδημούλης: «Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν είναι Ήρωας. Είχε ακραίες απόψεις»

Σε συνέντευξη στον ρ/σ Real FM (Ν. Χατζηνικολάου – Α. Δελατόλα), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν κάποιοι να τζογάρουν πολιτικά πάνω στο θέμα της δολοφονίας Κατσίφα και από τις δύο πλευρές των συνόρων

Η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ύστερα από τη δολοφονία Κατσίφα, ήταν άστοχη και σε αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα, ως το πιο παλιό, πιο ισχυρό και πιο πλούσιο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στα Βαλκάνια, πρέπει να πρωτοστατεί ώστε τέτοια θλιβερά περιστατικά να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν κάποιοι να τζογάρουν πολιτικά πάνω στο θέμα και από τις δύο πλευρές των συνόρων, πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, και να εξασφαλιστεί η ενεργή ελληνική συμμετοχή στη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες βρέθηκε νεκρός ο Κ. Κατσίφας.

Προφανώς ο άνθρωπος αυτός είχε ακραίες απόψεις, προφανώς είχε καλάσνικοφ και πυροβολούσε. Όλοι όσοι στην Αθήνα ή στα Τίρανα είναι εναντίον της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, αλλά και εναντίον της ένοπλης πάλης, ως μεθόδου για την επίτευξη πολιτικών στόχων, δεν πρέπει να ηρωοποιούν τον Κ. Κατσίφα.

Ωστόσο, για την ελληνική πολιτεία και κοινωνία είναι πρώτης προτεραιότητας  δύο πράγματα: Πρώτον, να διαλευκανθεί πλήρως το αν μπορούσε ο Κατσίφας να εξουδετερωθεί, χωρίς να σκοτωθεί. Δεύτερον, να μην πυροδοτήσει αυτό το πινγκ πονγκ της οξύτητας και των δηλώσεων την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών και της ζωής της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η ιστορία διδάσκει ότι πολλές φορές τέτοια επεισόδια γίνονται μοχλός για εθνικιστικούς κύκλους, προκειμένου να υπονομευτούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και έχουν ήδη πάρα πολλά προβλήματα οι ομοεθνείς μας εκεί, που αφορούν στα περιουσιακά, στο εκπαιδευτικό και πολλά άλλα.

Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που διαφαίνεται ότι υπάρχουν, όχι μόνο νότια της Κρήτης, αλλά και κοντά στην Κύπρο, μπορούν να γίνουν μοχλός για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για τη δίκαιη και οριστική επίλυση του Κυπριακού

Νομίζω ότι σωστά ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, ευθύς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επέλεξε το θέμα της ενδεχόμενης επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Αιγαίο να αντιμετωπιστεί μέσα από μια προσεκτική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να οδηγηθεί, με την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, με γνώμονα την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση στο θέμα.

Επίσης, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που διαφαίνεται ότι υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, και οι ενδείξεις που προέρχονται από έρευνες ειδικών ότι είναι αξιοποιήσιμα και ενδεχομένως πλούσια, μπορούν να γίνουν σπινθήρες για εντάσεις. Αν υπάρχει, όμως, μυαλό, διορατικότητα, ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, μπορούν να γίνουν μοχλός για την επίλυση προβλημάτων.

Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι τα κοιτάσματα που υπάρχουν, όχι μόνο νότια της Κρήτης, αλλά και κοντά στην Κύπρο, μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για τη δίκαιη και οριστική επίλυση του Κυπριακού. Σε αυτό χρειάζεται εθνική στρατηγική, να δυναμώσουμε τους άξονες που οικοδομούμε με Αίγυπτο και Ισραήλ, να ενισχύσουμε κι άλλο το γεωπολιτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα, που μας δίνει το γεγονός ότι έχουμε εντάξει -σε αυτόν τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση- γίγαντες που έχουν αναφορά στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ώστε και η Τουρκία να υποχρεωθεί να καταλάβει ότι έχει συμφέρον να επενδύσει σε μια λύση σε αυτά τα θέματα, με βάση το διεθνές δίκαιο, γιατί αυτό μπορεί να φέρει οικονομικά οφέλη για όλους τους γείτονες και τους εταίρους στην περιοχή. Κι αυτό μπορεί να εξασφαλίσει οφέλη στην Κύπρο, όπου σε μια ενωμένη Κύπρο θα επωφεληθούν όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι.

Προφανώς πάντα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και ανησυχία όταν υπάρχουν προκλήσεις. Η ασφάλεια της χώρας μας απειλείται από την Τουρκία κι όχι από τα βόρεια σύνορά μας, όπως νόμιζαν και καλλιεργούσαν πολλοί για δεκαετίες.

Εργαζόμαστε ήδη ώστε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη και σας βεβαιώνω ότι δεν είναι εύκολο, παρά τους λεονταρισμούς και τις εξαγγελίες της τουρκικής πολιτικής ή στρατιωτικής ηγεσίας, να πάει κόντρα στο δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές δίκαιο, στον άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος και στους κολοσσούς των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που έχουν εμπλακεί ενεργά στις έρευνες.

Το ζητούμενο, όμως, είναι -κατά τη γνώμη μου- να εξασφαλιστεί ένας προωθητικός συμβιβασμός, έτσι ώστε με δίκαιο τρόπο, συμβατό με το εθνικό δίκαιο, όσοι έχουν να λαμβάνουν οφέλη και εισόδημα από τα κοιτάσματα, να μπορέσουν να τα έχουν. Γι’ αυτό απαιτούνται όχι στρατιωτικοί τσαμπουκάδες, αλλά πολιτικές και διπλωματικές λύσεις.

Σκεφτείτε πώς ήταν η Νορβηγία πριν ανακαλύψει πετρέλαιο και φυσικό αέριο -ίσως η φτωχότερη χώρα της Σκανδιναβίας- και πώς είναι σήμερα, εκατοντάδες δισ. ευρώ αποθεματικό.

Είμαστε εναντίον μιας γενικευμένης ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Μακριά από εμάς λογικές πολιτικού ρεβανσισμού, που να προσπαθούν να μετατρέψουν πολιτικές αντιθέσεις σε δικαστικούς φακέλους

Είναι τουλάχιστον τρελό και παράλογο μια εξέλιξη -το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία δείχνει προανακριτική για 5 πρώην υπουργούς, τον Ά. Γεωργιάδη, τον Δ. Αβραμόπουλου, τον Α. Λοβέρδο, τον Μ. Βορίδη και τον Μ. Σαλμά- που την αναζητούν οι δικαστές εδώ και 15 χρόνια, πολύ πριν υπάρξει ο Πολάκης, όχι ως υπουργός, αλλά ούτε καν ως δήμαρχος Χανίων, να την αποδίδει κανείς στο «δόγμα Πολάκη».

Στην περίπτωση διαλεύκανσης σκανδάλων ή πιθανών σκανδάλων, νομίζω ότι το πιο συνετό για την πατρίδα και το πολιτικό μας σύστημα είναι να αφήνουμε τη δικαιοσύνη να πράττει τα νόμιμα και να αφήνουμε επίσης τη Βουλή, χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής σκοπιμότητας, να κάνει τη δουλειά της.

Δεν γνωρίζω τι θα περιέχει το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για τα θέματα της υγείας. Αυτό που θα ήθελα είναι να μην υποκαθιστούν τους δικαστές δημοσιογράφοι, πολιτικοί ή κόμματα και απλά να εφαρμοστούν τα νόμιμα. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.

Κατά τα άλλα, τη θεωρία «μην τα σκαλίζεις γιατί βρωμάνε, και κουκούλωσε τα δικά μου, για να κουκουλώσω τα δικά σου» τη ζήσαμε για δεκαετίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα είναι η καταβαράθρωση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και η χρεοκοπία της χώρας.

Προφανώς όλα είναι υπό κρίση, ζούμε σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με διάκριση των εξουσιών και έχουμε και στο παρελθόν εμπειρίες υπερβολών στη διαλεύκανση σκανδάλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τώρα είναι ένα μεγάλο κόμμα με ιστορία, έχει βγάλει συμπεράσματα από την περίοδο 1989-’90 και είμαστε εναντίον μιας γενικευμένης ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Μακριά από εμάς λογικές πολιτικού ρεβανσισμού, που να προσπαθούν να μετατρέψουν πολιτικές αντιθέσεις σε δικαστικούς φακέλους.

Ακούστε τη συνέντευξη στον realfm 97,8

Τα πιο σημαντικά