Τα σφαγεία στη Θεσσαλία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, ημέρα ολοκλήρωσης των δειγματοληψιών στη μεγάλη ζώνη ελέγχου – Στη Λάρισα 100 κτηνίατροι
Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 ζώα ενώ στην περιοχή έχουν φτάσει από το βράδυ της Κυριακής 100 κτηνοτρόφοι για να πραγματοποιήσουν ελέγχους.
Τα σφαγεία της Θεσσαλίας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, ημέρα που ολοκληρώνονται οι δειγματοληψίες στη μεγάλη ζώνη ελέγχου. Σήμερα ολοκληρώνονται οι δειγματοληψίες στη μικρή ζώνη ελέγχου, η οποία εκτείνεται γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας όπου διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης στη Θεσσαλία και εμπεριέχει 460 κτηνοτροφικές μονάδες.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τα τελευταία νέα από τις δειγματοληψίες τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι εκτός ζωνών επιτήρησης λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μην πλησιάσει κάποιο ζώο στη μονάδα τους ενώ δεν βγάζουν τα ζώα να βοσκήσουν ελεύθερα.
Σημειώνεται ότι με βάση τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα εάν νοσήσει ένα ζώο από το κοπάδι, τότε πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Kώστας Τσιάρας, «η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», καθώς η εν λόγω αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο στα αιγοπρόβατα και σε καμία άλλη κατηγορία ζώων.
Στη Λάρισα οι 100 κτηνίατροι
«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δρ. Γιώργο Στρατάκο συναντήθηκαν με τους κτηνιάτρους.
Οι 100 κτηνίατροι σύμφωνα με το larissanet.gr έφτασαν στη Λάρισα χθες το βράδυ για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα περιλαμβάνει αναλυτικά:
«Με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Πανώλους των Μικρών Μηρυκαστικών σε εκτροφές της Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και της Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, την υπ ́αριθμ. RO-PR-2024 κοινοποίηση προς στο σύστημα ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Ρουμανία, για την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή Tulcea της Ρουμανίας και προς αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των αποφασίζουμε την λήψη των ακόλουθων μέτρων:
1. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ
- Απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
- Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 26/07/2024.
- Απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
- Λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.
- Απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και την Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.
- Επιτρέπεται η διακίνηση χοιρινών από εντατικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν μέτρα βιοασφάλειας προς όλα τα ΣΦΑΓΕΙΑ, εκτός των σφαγείων που εντάσσονται στη ζώνη προστασίας και επιτήρησης (ΣΦΑΓΕΙΟ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: S41).
- Στο σφαγείο με την επωνυμία ΣΦΑΓΕΙΟ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ S41 που βρίσκεται εντός της ζώνης επιτήρησης θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Λάρισας.
- Στο σφαγείο με την επωνυμία ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: S142 θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Τρικάλων σε ημέρα/ημέρες που θα ορίσει γραπτώς η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Τρικάλων. Τις υπόλοιπες ημέρες και μετά από ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση των χώρων μπορούννα σφάζονται ζώα από εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης προστασίας και επιτήρησης, αποκλειστικά όμως της Π.Ε. Τρικάλων.
2. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΩΠΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αναφορικά με το νωπό γάλα για τον περιορισμό της διασποράς των κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει, επισημαίνονται τα παρακάτω:
Η απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνει τις παρακάτω ζώνες:
- 1. Προστασίας
- 2. Επιτήρησης
- 3. Περαιτέρω απαγορευμένη
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο μετριασμός του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους επεξεργασίας:
- Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,
- Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο φορές.
3. ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ
- Απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.
- Για αυτές τις ζώνες, επιτρέπεται η μεταφορά αποκλειστικά προς εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζωικών υποπροϊόντων μόνο υλικών Κατηγορίας 3.
- Για όλες τις εγκαταστάσεις εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης επιτρέπεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων.
- Επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν βεβαίωσης αιτιολογίας θανάτου από ιδιώτη κτηνίατρο και σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής».