Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
διάφοραΟμογενής πεθαίνοντας άφησε 1,3 εκατ. δολάρια για να μη χαθεί η ελληνική...

Ομογενής πεθαίνοντας άφησε 1,3 εκατ. δολάρια για να μη χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία.

Πέθανε μόνος, λάτρευε την ελληνομάθεια και ό,τι είχε το άφησε για να μην χαθεί η ελληνική γλώσσα στην Αυστραλία.

Ο λόγος για τον Αναστάσιο Βασιλογιάννη, τον συμπάροικο που άφησε στην διαθήκη του $1,3 εκατ. στο Πανεπιστήμιο La Trobe.

Η είδηση έγινε γνωστή πριν δυο χρόνια. Τώρα στο Συνέδριο της Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών, που ολοκληρώθηκε χθες στη Μελβούρνη, μάθαμε και λίγα πράγματα για τον μέγα ευεργέτη.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, παραβρέθηκαν ο ανιψιός του Νίκος Βασιλογιαννακόπουλος και η σύζυγός του Μαρία.

e6b243025923950087f7dddca85b81d8

Όπως μας είπε ο κ. Βασιλογιαννακόπουλος, ο θείος του γεννήθηκε στην Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας και έφθασε στην Αυστραλία σε ηλικία 26 ετών προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Στην Ελλάδα προσπάθησε πολλές φορές να σπουδάσει, αλλά «τον έκοβαν».

Στην Αυστραλία εργάστηκε στα ταχυδρομεία. Δεν έκανε οικογένεια και αφιέρωσε τη ζωή του στο διάβασμα ελληνικών βιβλίων.

Πέθανε σε ίδρυμα για ηλικιωμένους της Brotherhood of St. Laurence, σε ηλικία 81 ετών, το Νοέμβριο του 2011.

«Ξέραμε ότι θα άφηνε όλο του το βιος στο Πανεπιστήμιο για την ελληνομάθεια και σεβαστήκαμε αυτή του την επιθυμία» μας είπε ο κ. Βασιλογιαννακόπουλος.

Την Παρασκευή, στην έναρξη του Συνεδρίου βραβεύτηκαν και οι τρεις κορυφαίοι φοιτητές του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, με ένα συμβολικό ποσόν από τους τόκους που άφησε το κληροδότημά του.

Το 13ο Διετές Συνέδριο της Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας οργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας, 168 Lonsdale Street, Melbourne, και διήρκεσε μέχρι χθες (Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016).

Το Συνέδριο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες προσέλκυσης του ενδιαφέροντος εκ μέρους φοιτητών και ερευνητών από τον αυστραλιανό χώρο, ώστε να ενισχύσει το μέλλον των Ελληνικών Σπουδών στα αυστραλιανά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από όλη την Αυστραλία και το εξωτερικό, με θέματα που αφορούν τους τομείς κυρίως της λογοτεχνίας, της εκπαίδευσης, της μετανάστευσης, της ταυτότητας, κ.λπ.

[neoskosmos]

Τα πιο σημαντικά