Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
Χάρρυ Κλυνν«Όλοι θέλουν να πάνε στον Παράδεισο, αλλά κανείς δεν θέλει να πεθάνει»...

«Όλοι θέλουν να πάνε στον Παράδεισο, αλλά κανείς δεν θέλει να πεθάνει» – 14 ατάκες του Χάρρυ Κλυνν που δε θα ξεχάσουμε ποτέ

Ο κωμικός και σατιρικός ηθοποιός Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν και έφυγε από κοντά μας 21 Μαΐου το 2018.

Τα πρώτα χρόνια στην Καλαμαριά

Γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων. Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών ξεκίνησε να δουλεύει από τα πέντε του χρόνια ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η ζωή του άλλαξε όταν έλαβε μέρος σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, κέρδισε την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα. Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, ο Χάρρυ Κλυνν άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.

Το stand up comedy

Το 1964, ο Χάρρυ Κλυνν ταξίδεψε για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ όπου για 10 χρόνια δούλεψε στις HΠA και στον Kαναδά, σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάζεται επίσης για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double». Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», προσφορά την οποία τελικά δεν δέχτηκε.

Τον χειμώνα του 1974 γύρισε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Το 1977 προτείνει στην EMI – Columbia να συνεργαστούν πειραματικά στην παραγωγή ενός σατιρικού δίσκου. Oι δίσκοι του Xάρρυ Kλυνν αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο χώρο της Eλληνικής δισκογραφίας. Για πρώτη φορά σατιρικοί δίσκοι φιγουράρουν στην πρώτη θέση του Ελληνικού Top Ten. Όλοι, ανεξαιρέτως, οι δίσκοι του υπήρξαν πρώτοι σε κυκλοφορία και ακόμα τα νούμερα-ρεκόρ πωλήσεων των δίσκων του Xάρρυ Kλυνν παραμένουν ακατάρριπτα.

– Δεν είναι όλοι οι άνδρες ηλίθιοι. Μερικοί από αυτούς είναι ανύπαντροι.

– Με τις απεργίες της ΔEH σώθηκα. Έχω να δω τη γυναίκα μου μια βδομάδα.

– Tα νοίκια ανεβαίνουν, τα τρόφιμα ανεβαίνουν, τα καύσιμα ανεβαίνουν, τα ρούχα ανεβαίνουν.

– Zούμε σε μια χώρα πλούσια σε ερωτήσεις και φτωχή σε απαντήσεις.

– Μία γκόμενα στο αυτοκίνητο αξίζει όσο δέκα στην ατζέντα.

– Ολοι θέλουν να πάνε στον Παράδεισο, αλλά κανείς δεν θέλει να πεθάνει.

– H Δημοκρατία σου δίνει το δικαίωμα να πεις αυτό που σκέπτεσαι, ακόμα κι όταν δεν είσαι σε θέση να σκέπτεσαι.

– Όσο πιο φτηνός είναι ο πολιτικός, τόσο ακριβότερα στοιχίζει στη χώρα.

– Στην Ελλάδα την άγνοια τη λέμε ψυχραιμία.

– Ποιο Ελληνοτουρκικό και ποιο Eλληνοβαλκανικό… το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το Eλληνοελληνικό.

– Στην Ελλάδα κανείς δεν δουλεύει, απλώς ο ένας δουλεύει τον άλλο.

– Το οργανωμένο έγκλημα έχει διαφορετικά ονόματα ανά τον κόσμο. Στην Ιταλία ονομάζεται καμόρα, στην Αμερική μαφία και στην Ελλάδα κυβέρνηση.

– Tι θα γίνει, τελικά, με το νέφος; H κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχετε ακούσει, τελευταία, τα πουλιά; Δεν κελαηδάνε.. Βήχουνε!

– Mε το καυσαέριο που αναπνέουμε, αντί στον γιατρό, πρέπει να πηγαίνουμε στο συνεργείο.

Τα πιο σημαντικά