Στα 14 του χρόνια ο Γουίλιαμ Καμκάγουαμπα, εφευρέτης από το Μαλάουι, έφτιαξε για την οικογένειά του έναν ανεμόμυλο για να παράγει ρεύμα, από διάφορα ανταλλακτικά και με πρόχειρα σχέδια που βρήκε σε μια βιβλιοθήκη.
Το 2002, το Μαλάουι ζούσε μια από τις χειρότερες ξηρασίες της ιστορίας του.
Ο 14χρονος τότε Γουίλιαμ Καμκγουάμπα ήταν και αυτός ένα από τα πολλά θύματα της πρωτοφανούς κρίσης. Η οικογένεια του λιμοκτονούσε και δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να πάει στο σχολείο.
Το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα ο Γουίλιαμ να περνάει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του σε μια βιβλιοθήκη όπου μελετούσε επιστημονικά βιβλία. Επειδή δεν μπορούσε να διαβάσει πολύ καλά αγγλικά, προσπαθούσε να καταλάβει τις λέξεις από τις εικόνες.
Ώσπου μια μέρα, σε ένα βιβλίο είδε μια φωτογραφία ενός ανεμόμυλου. Αυτό ήταν! Ο Γουίλιαμ είχε μια τρελή ιδέα που κατέληξε να του αλλάξει τη ζωή.
«Όταν είδα την εικόνα του ανεμόμυλου στο βιβλίο, είπα: Μπορώ και εγώ να κατασκευάσω έναν ανεμόμυλο», είπε στον Τζον Στιούαρτ της εκπομπής «The Daily Show».
Πίστευε ότι ο ανεμόμυλος θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημα της πείνας που μάστιζε την οικογένεια και το χωριό του.
Ο Γουίλιαμ εξήγησε στο BBC News:
«Ένιωσα μεγάλο ενδιαφέρον όταν είδα ότι ο ανεμόμυλος θα μπορούσε να φέρει ηλεκτρισμό και νερό στο χωριό μου. Σκέφτηκα: Αυτό θα μπορούσε να είναι μια άμυνα ενάντια στην πείνα».
Έτσι, συνέχισε να διαβάζει ώρες ολόκληρες για να μάθει πώς λειτουργεί ο ηλεκτρομαγνητισμός.
Εκείνη την εποχή, όλοι στο χωριό του, πίστευαν ότι είναι τρελός. Δεν ήξεραν τι είναι ο ανεμόμυλος, δεν είχαν δει ποτέ τους πως λειτουργεί και πόσο σημαντική μπορεί να είναι η κατασκευή του.
Αλλά χρησιμοποιώντας μια λεπίδα ανεμιστήρα από έναν ελκυστήρα, ένα παλιό αμορτισέρ, ανταλλακτικά ποδηλάτων και κομμάτια από πλαστικούς σωλήνες, ο Γουίλιαμ δημιούργησε μια τουρμπίνα και ένα πύργο 16 ποδιών.
Όταν, τρεις μήνες μετά, σύνδεσε στην κατασκευή του μια λάμπα αυτοκίνητου, ο ανεμόμυλος αρχίσει να περιστρέφεται και η λάμπα στο σπίτι της οικογένειας του Γουίλιαμ άναψε.
Τότε όλοι οι αρνητές του άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από την κατασκευή του, ελπίζοντας να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.
«Δεν μπορούσα με τίποτα να απαλλαγώ από αυτούς», λέει αστειευόμενος.
Τα νέα της κατασκευής του ανεμόμυλου από ένα 14χρονο παιδί ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα και δημοσιογράφοι έφτασαν για να ακούσουν την ιστορία του.
Εν τω μεταξύ, ο Γουίλιαμ άρχισε να κάνει βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στον ανεμόμυλο του. Σύντομα κατασκεύασε και ένα δεύτερο ανεμόμυλο χάρη στον οποίο μπόρεσε να φέρει νερό στις καλλιέργειες της οικογένειάς του.
Τα κατορθώματά του Γουίλιαμ υπάρχουν στο βιβλίο «Το αγόρι που αξιοποίησε τον άνεμο». Μέσω αυτού του βιβλίου ο νεαρός άντρας ελπίζει να εμπνεύσει τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους.
«Γι “αυτό θα ήθελα να πω κάτι σε όλους τους ανθρώπους εκεί έξω που είναι σαν εμένα. Για τους Αφρικανούς και τους φτωχούς που παλεύουν με τα όνειρά τους: Ο Θεός να σας ευλογεί. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και πιστέψτε. Ότι κι αν σας συμβεί, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.»
Δείτε το βίντεο. Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε και Ελληνικούς υπότιτλους.
Πληροφορίες από το ΒΒC και το TED.