Σάββατο, Ιανουάριος 11 2025
ψυχολογίαΟι παντρεμένοι που νιώθουν συχνά μοναξιά, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Οι παντρεμένοι που νιώθουν συχνά μοναξιά, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

Η μοναξιά στον γάμο είναι πιο συχνή από όσο νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι και συχνά εκδηλώνεται με λεπτές αλλά χαρακτηριστικές συμπεριφορές.

Οι σύντροφοι που αποξενώνονται, επιδεικνύουν ορισμένες συμπεριφορές, από την απομόνωση μέχρι την αναζήτηση συντροφιάς και παρηγοριάς αλλού.

Ανακαλύπτοντας αυτά τα 9 ψυχολογικά σημάδια, τα ζευγάρια θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα αίτια και να εργαστούν για την επανασύνδεση και την επικοινωνία.

Οι παντρεμένοι που νιώθουν συχνά μοναξιά, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές

  • Απομόνωση
  • Υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών
  • Έντονη κοινωνική δραστηριότητα
  • Έλλειψη εγγύτητας
  • Μοιάζουν μια χαρά
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινές δραστηριότητες
  • Ασυνήθιστη εμμονή με τα κατοικίδια
  • Σταματούν να διαφωνούν
  • Δεν μιλούν για τα συναισθήματά τους

Απομόνωση

H απομόνωση μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι στον γάμο. Συχνά ωστόσο, υπεισέρχεται με τρόπο ύπουλο και ασυναίσθητο.

Μπορεί να προσέξετε ότι, ο σύντροφός σας έχει αρχίσει ν’ απομακρύνεται, να μην ενδιαφέρεται για κοινές δραστηριότητες, ή να μην κουβεντιάζει μαζί σας.

Μπορεί να έχουν περιοριστεί οι κουβέντες και οι αλληλεπιδράσεις, ή τις κοινές δραστηριότητες του ζευγαριού να έχουν αντικαταστήσει ξεχωριστές ασχολίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο που ταλαιπωρείται από την μοναξιά, αναζητά αφορμές να μείνει μόνο του. Μπορεί να προφασίζεται ότι είναι κουρασμένος ή απασχολημένος.

Μπορεί να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την κοινωνική ζωή ή τις οικογενειακές συναθροίσεις.

Ενώ όλοι χρειάζονται τον προσωπικό τους χρόνο, αν αυτή η τάση γίνει μοτίβο συμπεριφοράς, μπορεί να σηματοδοτεί το αίσθημα της μοναξιάς.

Υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών

Μπορεί να περνούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν τρόπο να γεμίσουν το κενό που αισθάνονται ή μέσο διαφυγής.

Η συμπεριφορά αυτή, όσο αθώα και αν φαίνεται, μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα της μοναξιάς και της αποσύνδεσης μέσα στον γάμο.

Είναι μια μορφή διαφυγής που αποτελεί περισπασμό από το πραγματικό πρόβλημα.

Έντονη κοινωνική δραστηριότητα

Όταν η κοινωνική ζωή ενός συντρόφου, ζωντανεύει ξαφνικά, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον γάμο. Μπορεί να νομίζουμε ότι, όποιος νιώθει μοναξιά, απομονώνεται, όμως συμβαίνει και το αντίθετο.

Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται αυτό,  συνηθίζεται, όταν οι σύντροφοι νιώθουν μοναξιά, να προσπαθούν να αναπληρώσουν το συναίσθημα μέσα από την έντονη κοινωνική ζωή.

Μπορεί δηλαδή να μην χάνουν κανένα πάρτι ή να πηγαίνουν σε όποια κοινωνική εκδήλωση έχουν την ευκαιρία.

Οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές, ωστόσο, η υπερβολική κοινωνική δραστηριότητα, μπορεί να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα στον γάμο.

Αν οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν περισπασμό για να ξεφύγουν οι σύντροφοι από την μοναξιά που τους πνίγει στο σπίτι, αυτό σηματοδοτεί αίσθημα απομόνωσης και αποξένωσης.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την κοινωνική ζωή, ώστε αυτή να μην επιβαρύνει τον γάμο.

Έλλειψη εγγύτητας

Η εγγύτητα, συναισθηματική και σωματική, είναι ζωτικό στοιχείο κάθε γάμου. Όταν ένας σύντροφος νιώθει μοναξιά, περιορίζονται οι στιγμές συναισθηματικής εγγύτητας.

Η εγγύτητα υπερβαίνει τη σωματική επαφή, αλλά περιλαμβάνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρα και τους φόβους – ό,τι είναι σημαντικό.

Είναι σημαντικό οι σύντροφοι, στον γάμο τους να νιώθουν υποστήριξη και συναισθηματική ασφάλεια.

Όταν η εγγύτητα περιορίζεται, μπορεί ο άνθρωπος να νιώθει μοναξιά μέσα στον γάμο του. Ίσως οι άλλοτε ατελείωτες συζητήσεις του ζευγαριού πλέον να έχουν περιοριστεί στα αναγκαία, ή μπορεί να έχουν χαθεί οι τρυφερές εκδηλώσεις αγάπης.

Πρέπει να προσεγγίσετε το πρόβλημα αυτό με περίσκεψη και διακριτικότητα.

Μοιάζουν μια χαρά

Κάποιες φορές, η μοναξιά κρύβεται πίσω από το χαμόγελο. Δεν αποκλείεται ένας σύντροφος που νιώθει μοναξιά, να κρύβει τα συναισθήματά του και να δείχνει μια χαρά.

Είναι ένας μηχανισμός άμυνας, ένας τρόπος να προστατευτούν, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι γύρω τους, από την σκληρή πραγματικότητα.

Μπορεί να γελούν κανονικά και κανείς να μην καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Κάτω από την επίφαση της ευτυχίας, παλεύουν με τα συναισθήματα της απομόνωσης και της αποσύνδεσης.

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να συγχέει τον σύντροφο, αφού είναι δύσκολο να καταλάβει ότι ο άλλος νιώθει μοναξιά. Οι σύντροφοι πρέπει να αισθάνονται ότι, ο άνθρωπός τους, τους ακούει και τους καταλαβαίνει.

Έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινές δραστηριότητες

Μπορεί, όσα άλλοτε ήταν πηγή χαράς και σύνδεσης, τώρα να μοιάζουν ανιαρά και αδιάφορα.

Όχι, οι σύντροφοι δεν έχουν πάψει να ενδιαφέρονται για τις κοινές δραστηριότητες με τον σύντροφό τους.

Μπορεί να είναι σκληρό, όμως είναι αναγκαίο οι σύντροφοι να καταλάβουν τη σημασία της ένδειξης αυτής – μαρτυρά την ανάγκη για σύνδεση.

Ασυνήθιστη εμμονή με τα κατοικίδια

Αν ένας σύντροφος στρέφεται ξαφνικά στα κατοικίδια, αυτό μπορεί να μαρτυρά το συναίσθημα της μοναξιάς που αισθάνεται.

Τα κατοικίδια είναι εξαιρετική συντροφιά – αγαπούν τον άνθρωπο άνευ όρων, τον ακούν και, δεν κρίνουν.

Μπορεί, ο σύντροφος να προσπαθεί να κατευνάσει το συναίσθημα της μοναξιάς, στην παρέα με το κατοικίδιο. Το κατοικίδιο, την ίδια στιγμή μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να επανασυνδεθούν και να αναθερμάνουν τη σχέση τους.

Σταματούν να διαφωνούν

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αν οι σύντροφοι πάψουν να διαφωνούν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η σχέση τους αρχίζει να διαβρώνεται από την αδιαφορία.

Σκοπός δεν είναι να αρχίσετε να μαλώνετε, αλλά να μην διστάζετε να διαφωνείτε, καθώς αυτό είναι μία φυσιολογική κατάσταση για όλες τις σχέσεις.

Όταν οι σύντροφοι σταματούν να διαφωνούν, αυτό υποδηλώνει αδιαφορία.

Οι σύντροφοι μπορεί να νιώθουν ότι, οι απόψεις ή τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία, ή ότι ο άλλος σύντροφος δεν θέλει να τους αφιερώσει χρόνο και ενέργεια.

Αυτή η στάση αδιαφορίας, είναι προειδοποιητικό σημάδι που μαρτυρά ένα βαθύ αίσθημα μοναξιάς και αποσύνδεσης. Τα συναισθήματα των συντρόφων έχουν αξία και, αξίζει ν’ ακούγεται η φωνή και των δύο.

Για να υπερβούν αυτή τη δυσκολία, οι σύντροφοι πρέπει να είναι σκληροί με τον εαυτό τους. Μπορούν να αρχίσουν να μιλούν, να εκφράζονται, να διατυπώνουν τις απόψεις τους και, το κυριότερο, να επιβεβαιώνουν ο ένας τον άλλον ότι εκτιμούν τα συναισθήματά τους.

Η υγιής επικοινωνία, πρέπει να είναι αμοιβαία. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες, αρκεί αυτές να εκφράζονται με σεβασμό και κατανόηση.

Δεν μιλούν για τα συναισθήματά τους

Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης, ειδικά όσον αφορά τα συναισθήματα. Το πιο σημαντικό σημάδι μοναξιάς σε έναν γάμο, είναι ο περιορισμός της επικοινωνίας.

Μπορεί να μιλούν να πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, όμως, για τα ουσιαστικά θέματα και τα συναισθήματά τους, κλείνονται.

Η σιωπή δημιουργεί ένα τεράστιο συναισθηματικό χάσμα ανάμεσα στους συζύγους, αφήνοντας τον έναν ή και τους δύο να νιώθουν απομονωμένοι.

Οι σχέσεις ευημερούν με διαφάνεια, ανοιχτή επικοινωνία και συναισθηματική εγγύτητα. Είναι αναγκαίο οι σύντροφοι να μοιράζονται τα συναισθήματά τους, τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά.

Η μοναξιά στον γάμο είναι πιο συνηθισμένη απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Δεν είναι λόγος ντροπής. Το κλειδί είναι η αναγνώριση των πρώιμων αυτών σημαδιών και η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Tip:

Ένας γάμος όπου το ζευγάρι νιώθει μοναξιά, δεν είναι εύκολος. Οι σύντροφοι αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι και συγχυσμένοι.  Η αναγνώριση των πρώιμων σημαδιών, είναι το πρώτο βήμα προς την καλλιέργεια μια υγιέστερης, πιο γερής σχέσης.

Ο φημισμένος ψυχοθεραπευτής, Δρ. John Gottman, είχε πει ότι «η συναισθηματική αποσύνδεση επέρχεται όταν οι σύντροφοι παύουν να είναι φίλοι».

Τα πιο σημαντικά