Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024
ανθρώπινες σχέσειςΟι άνθρωποι που αισθάνονται παγιδευμένοι στον γάμο τους συνήθως εμφανίζουν αυτές τις...

Οι άνθρωποι που αισθάνονται παγιδευμένοι στον γάμο τους συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις πότε κάποιος νιώθει εγκλωβισμένος σε έναν γάμο. Το αίσθημα αδιεξόδου δεν είναι πάντα εμφανές, ούτε σημαίνει πάντα καυγάδες και συγκρούσεις.

Είναι εύκολο να κρυφτεί κάτω από χαμόγελα και καθημερινές συζητήσεις. Υπάρχει όμως πάντα ένα αίσθημα δυσαρέσκειας, μια αποπνικτική αίσθηση.

Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο στον γάμο τους, επιδεικνύουν κάποια σημάδια που, αν δεν τα προσέξεις, δύσκολα τα αναγνωρίζεις.

Οι άνθρωποι που αισθάνονται παγιδευμένοι στον γάμο τους συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

  • Θέλουν πολύ προσωπικό χώρο
  • «Ψάχνονται» για καβγά
  • Περιορίζουν τη σωματική επαφή
  • Αφοσιώνονται στη δουλειά ή τα χόμπι τους
  • Είναι διαρκώς κουρασμένοι ή αγχωμένοι
  • Σταματούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον
  • Αποφεύγουν τις ουσιαστικές συζητήσεις
  • Αποπνέουν μια αίσθηση απελπισίας

Πώς εκδηλώνονται τα 8 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος νιώθει εγκλωβισμένος στον γάμο του

Θέλουν πολύ προσωπικό χώρο

Μια υγιής σχέση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία ανάμεσα στον προσωπικό χρόνο και τον χρόνο που περνά μαζί το ζευγάρι. Όταν όμως ένας σύντροφος αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μια σχέση, τότε η ισορροπία αυτή διασαλεύεται.

Ξαφνικά, ο σύντροφος θέλει περισσότερο προσωπικό χώρο, μακριά από τον άλλον που του δημιουργεί το αίσθημα του εγκλωβισμού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπά τον άλλον , αλλά ότι  η συντροφικότητα τον «πνίγει». Η ανάγκη για προσωπικό χώρο, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως εγωισμός ή έλλειμμα αφοσίωσης, αλλά να θεωρείται σημάδι που δείχνει ότι ο σύντροφος θέλει χρόνο ώστε να ξεδιαλύνει κάποια πράγματα.

«Ψάχνονται» για καβγά

Όταν τα ζευγάρια περνούν μια κρίση, είναι συχνό ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να ενοχλούνται και να θυμώνουν με το παραμικρό.  Μπορεί να τους εκνευρίζουν όλα πάνω στον σύντροφό τους, όμως, η αιτία είναι βαθύτερη. Ο σύντροφος που εκνευρίζεται θέλει να μαλώσει επειδή λαχταρά να επιφέρει μια αλλαγή – οποιαδήποτε αλλαγή – στη σχέση.

Ο σύντροφος που νιώθει εγκλωβισμένος και «κολλημένος» στη ρουτίνα δεν βιώνει πλέον ικανοποίηση και επιθυμεί κάποια αλλαγή. Αν ξαφνικά παρατηρείτε ότι ο σύντροφός σας είναι ευερέθιστος ή ευέξαπτος, σκεφτείτε το ενδεχόμενο αυτό.

Περιορίζουν τη σωματική επαφή

Στον γάμο, η σωματική επαφή και η τρυφερότητα, είναι δείκτες της συναισθηματικής εγγύτητας του ζευγαριού. Μια αυθόρμητη αγκαλιά, ένα φιλί, το κράτημα των χεριών, όλα αυτά είναι ενδεικτικά της βαθύτερης συναισθηματικής σύνδεσης του ζευγαριού.

Σύμφωνα με έρευνες, τα ζευγάρια που εκφράζουν σωματικά την τρυφερότητά τους, έχουν πιο δυνατούς και πιο ευτυχισμένους γάμους. Από τη στιγμή ωστόσο, που κάποιος σύντροφος νιώθει εγκλωβισμένος στον γάμο του, οι εκφράσεις τρυφερότητας μπορεί να αρχίσουν να μοιάζουν βεβιασμένες και αφύσικες, περιορίζοντας αισθητά τη σωματική επαφή.

Αυτή δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά τη σεξουαλική επαφή, αν και αυτή αποτελεί μια παράμετρο, αλλά επηρεάζει όλες τις μικρές κινήσεις που σηματοδοτούν την αγάπη και τη σύνδεση.

Όταν όλα τα παραπάνω περιορίζονται, τότε μπορεί γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται το αίσθημα αδιεξόδου που νιώθει κάποιος στον γάμο του.

Αφοσιώνονται στη δουλειά ή τα χόμπι τους

Η δουλειά ή τα χόμπι μπορεί να προσφέρουν εξαιρετική διαφυγή όταν η σχέση με τον σύντροφο δεν πηγαίνει καλά. Αν κάποιος νιώθει εγκλωβισμένος στον γάμο του, μπορεί να αφοσιωθεί στη δουλειά του ή τα χόμπι του.

Ξαφνικά,  μπορεί να αρχίσει να δουλεύει ως αργά τη νύχτα ή να περνά τα σαββατοκύριακά του αποκλειστικά αφοσιωμένος στις αγαπημένες του ασχολίες.

Η προσήλωση αυτή στη δουλειά ή τα χόμπι μπορεί να μην αποτελέσει ένδειξη αμέσως ανησυχίας ή ίσως αποδοθεί στη φιλοδοξία ή το πάθος. Όταν όμως συντρέχει με άλλες ενδείξεις, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι που μαρτυρά ότι ο σύντροφός σας νιώθει εγκλωβισμένος στον γάμο του.

Είναι διαρκώς κουρασμένοι ή αγχωμένοι

Το συναίσθημα αδιεξόδου, εκτός από την ψυχική ή τη συναισθηματική εξάντληση, ευθύνεται και για τη σωματική εξουθένωση. Ο σύντροφος που δεν νιώθει άνετα και ελεύθερος στον γάμο του, νιώθει εξαντλημένος από ενέργεια και, ακόμη και οι πιο εύκολες δουλειές, μοιάζουν με άθλο.

Ίσως να παραπονιούνται διαρκώς ότι είναι κουρασμένοι ή μπορεί να αγχώνονται για πράγματα που άλλοτε δεν τους απασχολούσαν. Για την κατάσταση αυτή δεν φταίει η καθημερινή κούραση της δουλειάς ή του σπιτιού, αλλά αποδίδεται στην έντονη εξουθένωση που προκαλεί το αίσθημα ανεπάρκειας και εγκλωβισμού.

Το να βλέπεις τον άνθρωπο που αγαπάς να νιώθει εγκλωβισμένος, είναι εξαιρετικά επώδυνο, όχι μόνο επειδή έχει χάσει τη χαρά και τον ενθουσιασμό του, αλλά επειδή έχει χάσει τη σπίθα, την όρεξή του για τη ζωή.

Το να διαπιστώνεις ότι, η αιτία για τη συναισθηματική του κατάσταση, είναι ο γάμος του, είναι ανυπόφορο. Αν ο σύντροφός σας νιώθει διαρκώς κουρασμένος ή αγχωμένος χωρίς προφανή ή λογική αιτία, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένα σημάδι ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος στον γάμο σας.

Σταματούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια περνούν χρόνο κουβεντιάζοντας το μέλλον τους, τα μέρη που θέλουν να ταξιδέψουν, το σπίτι που ονειρεύονται να μείνουν και όλες τις εμπειρίες που θέλουν να ζήσουν μαζί. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι συζητήσεις αυτές, περιορίζονται.

Ο σύντροφος που νιώθει εγκλωβισμένος, κάνει σχέδια μόνος του, χωρίς να λογαριάζει τον άλλον. Αυτή η αλλαγή γίνεται υποσυνείδητα, καθώς ο άνδρας ή γυναίκα απομακρύνεται συναισθηματικά από τον άλλον. Αν παρατηρήσετε ότι πλέον δεν είστε στα μελλοντικά σχέδια του συντρόφου σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι που μαρτυρά ότι νιώθει εγκλωβισμένος στον γάμο σας.

Αποφεύγουν τις ουσιαστικές συζητήσεις

Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε δυνατής σχέσης. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι σύντροφοι σχετίζονται, κατανοούν ο ένας τον άλλον και εξελίσσονται μαζί. Όταν όμως ο ένας από τους δύο νιώθει εγκλωβισμένος, μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει τις ουσιαστικές συζητήσεις μαζί του.

Ξαφνικά, οι κουβέντες για τους στόχους, τα όνειρα ή τα συναισθήματά σας έχουν γίνει δύσκολες. Ο σύντροφος προτιμά να μένει στα επιφανειακά ζητήματα της καθημερινότητας. Η αποφυγή αποτελεί μηχανισμό άμυνας.

Είναι άλλωστε ευκολότερο να κουβεντιάζει κανείς «ακίνδυνα» θέματα παρά να αναλύει τα σημαντικά και ουσιαστικά, που ενδέχεται ωστόσο να προκαλέσουν αμηχανία.

Αν παρατηρήσετε στον σύζυγό σας αυτή την αποφυγή, μπορεί να είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι νιώθει εγκλωβισμένος στον γάμο σας.

Αποπνέουν μια αίσθηση απελπισίας

Η ισχυρότερη ένδειξη ότι κάποιος νιώθει εγκλωβισμένος στον γάμο του, είναι το αίσθημα ματαιότητας που νιώθει. Ένας σύντροφος που αισθάνεται ότι είναι σε αδιέξοδο στον γάμο του, είναι πεπεισμένος ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν ποτέ και θα παραμείνει για πάντα εγκλωβισμένος.

Το αίσθημα αυτό, εκτός από απουσία χαράς ή ικανοποίησης, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο ο άνθρωπος δύσκολα ξεφεύγει.  Αν ο σύντροφός σας εκφράζει αισθήματα απελπισίας σχετικά με τη σχέση σας, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι αισθάνεται εγκλωβισμένος.

Πρέπει να αντιμετωπίσετε το θέμα απευθείας, αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί.

Tip: Η σημασία της κατανόησης

Ο γάμος είναι ένα περίπλοκο ταξίδι όπου, όταν ο ένας αισθάνεται εγκλωβισμένος και αβοήθητος, δυσχεραίνει την πορεία και των δύο. Τα τυπικά σημάδια που δείχνουν το αίσθημα εγκλωβισμού, δεν είναι τελεσίδικες αποδείξεις ενός προβληματικού γάμου, όμως πρέπει να αποτελέσουν σημεία προβληματισμού.

Είναι ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ο γάμος χρειάζεται ουσιαστική επικοινωνία, συμπόνοια, ανοιχτό διάλογο και ενδεχομένως επαγγελματική βοήθεια.

Το πιο σημαντικό είναι τα δεχτείτε τα σημάδια αυτά με κατανόηση, όχι με επικριτική διάθεση. Ο σύντροφος πρέπει να συνειδητοποιεί ότι ο άνθρωπός του μπορεί να αντιμετωπίζει μια εσωτερική πάλη και ότι προσπαθεί να βρει τρόπους διεξόδου.

Η δημοφιλής σύμβουλος γάμου Esther Perel, έχει πει ότι «η ποιότητα των σχέσεών μας, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας». Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να καλλιεργούμε διαρκώς την ποιότητα του γάμου μας.

Τα πιο σημαντικά