Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025
ψυχολογίαΟι 8 φράσεις που αποκαλύπτουν αμέσως πως κάποιος δεν σας έχει σε...

Οι 8 φράσεις που αποκαλύπτουν αμέσως πως κάποιος δεν σας έχει σε εκτίμηση

Από τον τρόπο με τον οποίο κάποιος σας αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ίσως να έχετε υποψιαστεί πως δεν σας έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Κάποιες φράσεις μπορεί να είναι «κλειδιά».

Η απαξίωση ενός ανθρώπου, εκδηλώνεται μέσα από διακριτικές εκφράσεις που μας κάνουν ν’ αναρωτιόμαστε αν  πράγματι μας υποτιμούν. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση και δύσκολη να αποκρυπτογραφηθεί. Αν κάποιος σας υποτιμά και σας απαξιώνει, αυτό σημαίνει ότι δεν σας εκτιμά.

Η ψυχολογία μπορεί να αποκαλύψει πολλά. Οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, είναι ικανές ν’ αποκαλύψουν τ’ αληθινά τους συναισθήματα και την εκτίμηση που τρέφουν γι’ αυτούς.

Να θυμάστε ότι, αν κάποιος σας αντιπαθεί, αν δεν σας εκτιμά, αυτό δεν είναι δικό σας λάθος. Η αναγνώριση των σημαδιών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση αποτελεσματικά.

Οι 8 φράσεις που αποκαλύπτουν αμέσως πως κάποιος δεν σας έχει σε εκτίμηση

  • «Είσαι πολύ ευαίσθητος»
  • «Απλά λέω την αλήθεια»
  • «Καλά, ό,τι πεις»
  • «Δεν θα καταλάβεις»
  • «Αυτό φαντάζομαι είναι καλό…για σένα»
  • «Ένα αστείο κάναμε»
  • «Εσύ πάντα…» ή «εσύ ποτέ»
  • «Χωρίς προσβολή…»

«Είσαι πολύ ευαίσθητος»

Η φράση αυτή, ακούγεται αρκετά συχνά από ανθρώπους οι οποίοι δεν σας εκτιμούν. Είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης. Κρίνοντάς σας ως «ευαίσθητους», υποτιμούν τα συναισθήματά σας, ως υπερβολικά.

Μπορεί, για παράδειγμα, να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια ή την απογοήτευσή σας για κάτι που έκαναν ή είπαν. Αντί λοιπόν να ζητήσουν συγγνώμη, μπορεί απλώς ν’ απαντήσουν λέγοντας «παρείσαι ευαίσθητος».

Πρόκειται για μια μέθοδο περισπασμού και αποφυγής της ευθύνης. Ουσιαστικά, σας λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πράξεις ή τα λόγια τους, αλλά η δική σας αντίδραση.  Υποτιμούν τα αισθήματά σας και σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

Να θυμάστε ότι, τα συναισθήματά σας δεν είναι ποτέ άκυρα. Αν κάποιος σας λέει διαρκώς ότι είστε ευαίσθητος, αυτό έχει να κάνει με τον δικό του – όχι με τον δικό σας, χαρακτήρα.

«Απλά λέω την αλήθεια»

Πρόκειται για μια επιφανειακά αθώα έκφραση. Άλλωστε, η ειλικρίνεια γενικά, θεωρείται αρετή. Όταν όμως κάποιος τη μεθοδεύει ως πρόφαση για να γίνει προσβλητικός ή να σας πονέσει, τότε το νόημά της, είναι άλλο.

Αν για παράδειγμα, κάποιος σας υποτιμήσει ή σας προσβάλει και μετά πει «απλά την αλήθεια είπα», αυτό δεν είναι παρά μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αγένειά του.

Η φράση αυτή, δεν αποκαλύπτει ουσιαστικά την ειλικρίνεια, αλλά δείχνει ότι το άτομο τη χρησιμοποιεί σαν πρόφαση για να σας υποτιμήσει.

Η αληθινή ειλικρίνεια δεν εμπεριέχει την αγένεια, ούτε την υποτίμηση.

Αν ακούτε τη φράση αυτή συστηματικά από κάποιον, αυτό μαρτυρά ότι δεν σας εκτιμά.

«Καλά, ό,τι πεις»

Επιφανειακά, είναι μια φράση που δηλώνει συγκατάβαση, όμως μαρτυρά έλλειψη σεβασμού ή ενδιαφέροντος για τη γνώμη ή τα συναισθήματά σας. Υποδηλώνει ότι, το άτομο δεν εκτιμά την άποψή σας, την οπτική σας, δεν θέλει καν να συζητήσει μαζί σας.

Στο πεδίο της επικοινωνίας, αυτού του είδους η απαξίωση, είναι συνυφασμένη με τον ναρκισσισμό, ο οποίος εκφράζεται με την ανάγκη του ατόμου να μονοπωλεί στη συζήτηση.

Φράσεις όπως αυτή, μαρτυρούν ότι τα άτομα αυτά δεν θεωρούν ότι η γνώμης σας έχει αξία. Είναι ένας έμμεσος τρόπος να δείξουν ότι δεν σας σέβονται.

«Δεν θα καταλάβεις»

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη φράση, η οποία υποδηλώνει ότι το άτομο θεωρεί ότι, η νοημοσύνη σας δεν θα σας επιτρέψει να αντιληφθείτε το νόημα ή την κατάσταση. Μια πολύ πατροναριστική συμπεριφορά.

Μην νιώθετε άσχημα αν δεν είστε παντογνώστες. Οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές εμπειρίες και γνώσεις. Όταν κάποιος σας απευθύνεται με τον τρόπο αυτό, μαρτυρά ότι υποτιμά την νοητική σας ικανότητα.

Όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί να μάθουν και να κατανοήσουν, το ίδιο ισχύει και για εσάς.

Η φράση αυτή αποκαλύπτει περισσότερα για την αντίληψη και τη γνώμη του άλλου ατόμου – μην την αφήσετε να σας καθορίσει.

«Αυτό φαντάζομαι είναι καλό…για σένα»

Αν, στον ενθουσιασμό σας να μοιραστείτε τα κατορθώματά σας ή τις επιτυχίες σας ακούσατε την παραπάνω χλιαρή απόκριση, σίγουρα θα νιώσατε την απογοήτευση να σας βαραίνει. Η έκφραση αυτή, μαρτυρά πως το άτομο δεν θεωρεί σημαντικό το κατόρθωμά σας – ότι μόνο εσείς το βρίσκετε σπουδαίο.

Σαν να σας λέει ότι, δεν αποκρίνεται στα δικά του, πιο υψηλά πρότυπα.

«Ένα αστείο κάναμε»

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Έχετε έρθει αντιμέτωποι με ένα προσβλητικό σχόλιο, το οποίο ακολουθείται από τη δήλωση: «ένα αστείο ήταν». Μάλλον, δεν είναι καθόλου αστείο.

Μπορεί αντίθετα, με τη φράση αυτή, το άτομο να δείχνει ότι δεν σας εκτιμά.

«Εσύ πάντα…» ή «εσύ ποτέ»

Οι παραπάνω αφοριστικές δηλώσεις, προλογίζουν την κριτική – όχι την εποικοδομητική, αλλά την υποτιμητική γενίκευση που επιτίθεται στον χαρακτήρα σας, συνολικά.

Δεν αναγνωρίζουν ούτε την αξία, ούτε τον χαρακτήρα σας. Αν κάποιος σας πει «ποτέ δεν ακούς», ή «μονίμως ξεχνάς», εκφράζει απόλυτες δηλώσεις.

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε περιθώριο βελτίωσης και εξέλιξης. Αν κάποιος σας απευθύνει διαρκώς τις παραπάνω κατηγορίες, δεν θέλει να σας δει να βελτιώνεστε.

«Χωρίς προσβολή…»

Είναι μια έκδηλα προσβλητική φράση. Αν το άτομο που σας λέει κάτι ξεκινώντας με την παραπάνω δήλωση, αυτό που θέλει να κάνει, είναι να απαλλαγεί από κάθε ευθύνη για το αίσθημα της ντροπής ή της απαξίωσης που θα σας δημιουργήσει.

Για παράδειγμα, «δεν θέλω να φανώ αγενής, αλλά δεν έχεις και καμιά σπουδαία ιδέα». Σαφώς και, ένας άνθρωπος που σας μιλά έτσι, δεν σας εκτιμά, ούτε σας σέβεται.

Η εποικοδομητική κριτική είναι σημαντική, χρήσιμη και καλοδεχούμενη.

Όταν όμως, η κριτική έχει σκοπό τη βοήθεια και την εξέλιξη, δεν εμπεριέχει προσβολές, ούτε αγένεια.

Μην αφήνετε τη γνώμη τους να επηρεάζουν την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας.

Tips

Η διαχείριση των σχέσεων, προϋποθέτει συναισθηματική νοημοσύνη και αυτή, σημαίνει την ικανότητα να αναγνωρίσεις πότε ένας άνθρωπος δεν σ’ εκτιμά.

Το άρθρο αυτό, φώτισε ορισμένες χαρακτηριστικές φράσεις που μπορεί να σας δώσουν μια ιδέα σχετικά με την αντίληψη των άλλων για εσάς.

Πράγματι, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι γνώμη μπορεί να σχηματίσουν οι άλλοι για εμάς, μπορούμε όμως ν’ αποφασίσουμε πώς θ’ ανταποκριθούμε. Μην επιτρέψετε στα λόγια των άλλων να συντρίψουν ή να καθορίσουν τις ενέργειες και τα συναισθήματά σας.

Η αξία σας, δεν εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων για εσάς, αλλά από την αντίληψη που έχετε εσείς για τον εαυτό σας. Καλλιεργήστε την αυτοεκτίμησή σας, ό,τι και αν ακούσετε από τρίτους.

Τα πιο σημαντικά