Μόνο όσοι έχουν να κάνουν μ’ έναν ανώριμο άνδρα μπορούν να καταλάβουν πόσο βασανιστικό είναι να συνεννοηθείς μαζί του όταν δεν περνά το δικό του.
Η συμπεριφορά ενός ανώριμου άνδρα, «τεντώνει» τα νεύρα και κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τους ανώριμους άνδρες χαρακτηρίζουν ορισμένα μοτίβα συμπεριφοράς.
Τα επικρατέστερα ανάμεσά τους είναι οι εκρήξεις θυμού, τα «μούτρα», ακόμη και οι κρίσεις επιθετικότητας. Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν απλώς ελαττώματα του χαρακτήρα, αλλά συχνά αντικατοπτρίζουν βαθύτερα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Τέτοιου είδους καταστάσεις αποτελούν πραγματική πρόκληση.
Η κατανόηση ωστόσο, της ψυχολογίας πίσω από τις συμπεριφορές αυτές, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.
Οι χαρακτηριστικές συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι ανώριμοι άνδρες όταν δεν γίνεται το δικό τους
- «Δεν είναι δίκαιο!»
- Αναπληρώνουν μέσα από την επιθετικότητα
- Παθητικό – επιθετική συμπεριφορά
- Αποφεύγουν την ευθύνη
- Καταφεύγουν στον ανταγωνισμό
- Πέφτουν στον φαύλο κύκλο των κατηγοριών
- Επιλέγουν να παραμένουν σε άρνηση
«Δεν είναι δίκαιο!»
Αυτή είναι η αντανακλαστική αντίδραση ενός ανώριμου άνδρα που θέλει να μετατοπίσει την ευθύνη, παρά να κάνει ενδοσκόπηση ή να προσπαθήσει να καταλάβει γιατί δεν «περνά» το δικό του.
Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη ανικανότητας διαχείρισης της απογοήτευσης ή της αποτυχίας. Σ’ ένα τέτοιο σενάριο, οι ανώριμοι άνδρες δεν αναζητούν λύσεις, αλλά αντίθετα, επιζητούν επιβεβαίωση.
Στόχος τους είναι να στρέψουν την κατάσταση ώστε οι ίδιοι να φαίνονται το θύμα, αντί ν’ αναγνωρίσουν τον ρόλο τους. Βέβαια, η αντίδραση αυτή δεν συνιστά απλή έκφραση απογοήτευσης. Αντίθετα, αποτελεί εργαλείο χειριστικότητας.
Με το να ισχυρίζονται ότι αδικήθηκαν, υπονοούν ότι φταίτε εσείς για την κατάστασή τους, ελπίζοντας να ενδώσετε ή να συμβιβαστείτε προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία.
Αναγνωρίζοντας τη συμπεριφορά αυτή ως έχει, θα σας βοηθήσει ν’ αποκριθείτε κατάλληλα, χωρίς να παρασυρθείτε σε άσκοπα δράματα. Διατηρώντας τα όριά σας και χωρίς να υποκύψετε στους συναισθηματικούς του χειρισμούς, μπορείτε ν’ αποφύγετε την πυροδότηση των ανώριμων αντιδράσεών τους.
Αναπληρώνουν μέσα από την επιθετικότητα
Όταν ένας ανώριμος άνδρας δεν παίρνει αυτό που θέλει, μπορεί ν’ αντιδρά με διεκδικητικότητα, που ίσως κλιμακωθεί σε επιθετικότητα. Πράγμα που προκαλεί έκπληξη, καθώς το αναμενόμενο θα ήταν να «κρατήσει μούτρα» ή να πάρει μια πιο παθητική στάση. Η ψυχολογία ωστόσο, έχει την απάντηση γι’ αυτόν τον μηχανισμό άμυνας.
Όταν δεν ικανοποιούνται οι επιθυμίες του ανώριμου άνδρα, μπορεί να επιχειρήσει ν’ ανακτήσει τον έλεγχο μέσω της επιθετικότητας ή της κυριαρχικότητας.
Η επιθετικότητά τους εκφράζεται με διάφορους τρόπους: φωνές, βρισιές, ακόμη και σωματική βία.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον επιβάλλονται και προσπαθούν ν’ ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου της κατάστασης.
Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν έχει να κάνει με εσάς, αλλά εκπηγάζει από το προσωπικό τους αίσθημα ανεπάρκειας ή ανασφάλειας. Η διαχείριση των καταστάσεων αυτών απαιτεί υπομονή και κατανόηση, όμως είναι εξίσου σημαντικό να διατηρήσετε τον αυτοσεβασμό και ασφαλώς, τα όριά σας.
Παθητικό – επιθετική συμπεριφορά
Η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά είναι το καταφύγιο των ανώριμων ανδρών. Αντί να εκφράσουν ευθέως την απογοήτευσή τους, θα «κάνουν μούτρα», θα καταφύγουν στην τιμωρία της σιωπής ή θα σαμποτάρουν ύπουλα.
Αυτή η συμπεριφορά αποδίδεται στην έμφυτη ανθρώπινη τάση ν’ αποφεύγει τη σύγκρουση, ενώ για ορισμένους, είναι ευκολότερο να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με πλάγιο τρόπο και όχι ευθέως.
Κάτι που, ασφαλώς, μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε περισσότερη σύγχυση και τροφοδοτεί εντονότερες συγκρούσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία, ώστε να επιλυθεί το θέμα. Δώστε τους το περιθώριο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με αμεσότητα, ώστε να σπάσει το φαύλος κύκλος της παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς και να καλλιεργηθούν πιο υγιής σχέσεις.
Αποφεύγουν την ευθύνη
Οι ανώριμοι άνδρες τείνουν ν’ αποφεύγουν την ευθύνη όταν τα πράγματα δεν παίρνουν την τροπή που θέλουν.
Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι κακοί ή αναξιόπιστοι. Απλώς δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται αποτελεσματική την απογοήτευση ή την αποτυχία. Για τον λόγο αυτό, βρίσκουν δικαιολογίες, κατηγορούν τους άλλους, αρνούνται εξ ολοκλήρου την ευθύνη τους για την κατάσταση.
Είναι λες και χτίζουν ένα προστατευτικό τείχος γύρω τους για ν’ αποφύγουν τη δυσφορία που συνεπάγεται η ανάληψη ευθύνης. Με κατανόηση και ανοιχτή επικοινωνία, μπορείτε να τους βοηθήσετε να αντιληφθούν την αξία της υπευθυνότητας και της παραδοχής των λαθών τους.
Άλλωστε, η εξέλιξη είναι ένα ταξίδι και όχι ο προορισμός.
Καταφεύγουν στον ανταγωνισμό
Έχετε παρατηρήσει πως μερικοί άνδρες κάνουν τα πάντα να μοιάζουν με ανταγωνισμό, όταν δεν γίνεται το δικό τους; Στην προσπάθειά τους ν’ αποδείξουν την αξία τους, αρχίζουν να συγκρίνονται με άλλους ή να τους παραβγαίνουν. Είναι σαν να έχουν επιδοθεί σε έναν ακήρυχτο πόλεμο και νιώθουν ότι πρέπει να τον κερδίσουν.
Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να προέρχεται από την κοινωνική πίεση, όπου η αξία ενός άνδρα εξισώνεται με την επιτυχία και τα επιτεύγματα. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία όλοι έχουμε βρεθεί.
Όλοι, με κάποιον τρόπο, αισθανόμαστε την ανάγκη ν’ αποδείξουμε την αξία μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι κάθε άνθρωπος ακολουθεί τη δική του διαδρομή και η πορεία της ζωής δεν είναι αγώνας. Βοηθήστε τους να δουν τα πράγματα υπό αυτό το πρίσμα, ώστε να καλλιεργήσουν μια πιο υγιή αντίδραση στην αποτυχία.
Πέφτουν στον φαύλο κύκλο των κατηγοριών
Όταν ένας ανώριμος άνδρας δεν παίρνει αυτό που θέλει, πιθανόν ν’ αρχίσει να κατηγορεί όλους τους άλλους. Αν έχει χάσει μια προθεσμία στη δουλειά, δεν θα φταίει ποτέ αυτός που δεν διαχειρίστηκε σωστά τον χρόνο του ή που δεν ξεκίνησε εγκαίρως.
Αντίθετα, το φταίξιμο είναι πάντα ενός συναδέλφου που δεν βοήθησε, ή του αφεντικού που του δίνει τόση δουλειά. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση αντιπερισπασμού, αφού είναι ευκολότερο να κατηγορείς τους άλλους απ’ το να κοιτάς στον καθρέφτη και ν’ αναγνωρίζεις τα λάθη σου.
Η αναγνώριση αυτού του μοτίβου είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα προς την προσωπική εξέλιξη και την ανάληψη ευθύνης.
Επιλέγουν να παραμένουν σε άρνηση
Μια από τις πιο δύσκολες συμπεριφορές ενός ανώριμου άνδρα, είναι η άρνησή του. Μοιάζει λες και έχει χτίσει γύρω του έναν τοίχο και αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα.
Είτε πρόκειται για την αποτυχία τους στη δουλειά, σ’ έναν αγώνα, ή τη διαχείριση της απόρριψης, οι ανώριμοι άνδρες έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι δεν φταίνε οι ίδιοι. Η άρνηση ωστόσο, δεν οδηγεί ποτέ σε πρόοδο, παρά μόνο σε κρατάει στάσιμο και διαιωνίζει τον κύκλο της ανωριμότητας.
Πρέπει να δείτε την πραγματικότητα κατάματα, όσο άβολο και αν είναι, γιατί μόνο τότε θα καταφέρετε να εξελιχθείτε. Τότε θα μπορέσετε να μάθετε, να βελτιωθείτε, να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.
Τελικές σκέψεις
Η διαχείριση της συμπεριφοράς ενός ανώριμου άνδρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Πρέπει να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις του δεν αφορούν εσάς, αλλά προέρχονται από τη δική του εσωτερική σύγκρουση.
Έχετε, ωστόσο τη δύναμη να διαχειριστείτε τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργεί η ανώριμη συμπεριφορά ενός άνδρα. Η συμπόνοια και η ενσυναίσθηση δεν είναι ποτέ χαμένος χρόνος – αντίθετα, εμπλουτίζει και δυναμώνει τις σχέσεις και την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Πραγματική σοφία, σημαίνει ν’ αναγνωρίζεις τα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς, χωρίς να επιτρέπεις να καθορίζουν την αυταξία και την εσωτερική σου γαλήνη.