Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε στην ενημερωτiκή εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στον κορονοϊό, που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι προσπάθησαν να ενημερώσουν το κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν τον κορονοϊό, τη πρόληψη και την θεραπεία του.
Όπως υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας «όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν “θετικούς” και τα υπόλοιπα μελή της οικογένειας. Άρα γι’ αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των εορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθαρίζει πως τα εμβόλια mRNA δεν ενσωματώνονται στο DNA
Επίσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα εμβόλια mRNA, επισημαίνοντας «το DNA μας δεν κινδυνεύει απο τα εμβόλια mRNA. Τα εμβόλια mRNA δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο ανθρωπινό DNA, γιατί το υλικό που περιέχουν είναι εξαιρετικά ασταθές και βραχύβιο. Το mRNA εισχωρεί στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα του κυττάρου, καθώς του λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για να κάνει εισχωρήσει στο DNA. Άρα τα εμβόλια mRNA απλά μεταφέρουν “οδηγίες” στον οργανισμό μας για το πώς να παράξει πρωτεϊνες που χρειάζεται για την ανοσία. Στη συνέχεια, εντός ολίγων ημερών αποσυντίθενται τα εμβόλια, γι’ αυτό και δεν έχουν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».
Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας και τόνισε ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, προσθέτοντας «η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα».
Η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα για την επαναλοίμωξη
Αναφερόμενος στην επαναλοίμωξη με την Όμικρον από ασθενείς που έχουν νοσήσει ήδη από άλλα στελέχη του ιού, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι φαίνεται από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή και επεσήμανε ότι αυτό σχετίζεται με τον χρόνο που νόσησε κάποιος, αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο, αλλά και με τον τύπο του ιού από τον οποίο μολύνθηκε αρχικά.
Από την πλευρά του, ο Βασίλειος Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας και Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας, ανέφερε πως «πηγή του ιου Sars-COV 2 είναι η νυχτερίδα και όχι κάποιο εργαστηριακό πείραμα. Είναι δεκτή για δημοσίευση ελληνική μελέτη που δείχνει ότι, ο ιος όταν εισβάλλει στον οργανισμό προκαλεί στα κύτταρα του πνευμόνων γήρανση (ανοσογήρανση)».
Στην τοποθέτησή του, ο Γεράσιμος Σιάσος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Σωτηρία και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «έχουν νοσηλευτεί πάνω από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικές του Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Άλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 έχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα», επιχειρώντας να καταδείξει τη συμβολή της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα και τον τρόπο που παρακολουθούν την πορεία της στη Σχολή. Στην τελευταία συνεδρίαση, η υποεπιτροπή επιδημιολογων διαπίστωσε πως για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η επιδημία είναι σε ύφεση και αρχίζει η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
«Είναι ξεκάθαρη η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και ιικού φορτίου. Η εικόνα θα ήταν πολύ καλή αν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη Όμικρον. 26 κρούσματα της μετάλλαξης έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρήτη και Λακωνία. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ενώ σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά πρόσθεσε πως «σε ποσοστό 85-90% προστατεύει το εμβόλιο τους πολίτες, με βάση τα στοιχεία στην Ελλάδα. Κατά το 2021, νοσηλεύτηκαν 8 έφηβοι ηλικίας 13-17 χρόνων σε ΜΕΘ Παίδων και ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κανένα παιδί εμβολιασμένο δεν χρειάστηκε νοσηλεία».
Ο Νίκος Σύψας επεσήμανε «αρχικά πυρετός και ξηρός βήχας, αγευσία και ανοσμία, κόπωση, δύσπνοια και γαστρεντερικές διαταραχές ήταν τα συμπτώματα της covid19. Αλλά όταν εμφανίστηκε η Δέλτα ο ασθενής εμφάνισε καταρροή και βήχα, όπως και στο κρυολόγημα. Όταν το άτομο είναι εμβολιασμένο όμως και νοσήσει από κορωνοϊό, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, λοιπόν, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχειά από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της covid 19».
Παράλληλα, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στις μελέτες που έδειξαν ότι η χορήγηση ιβερμεκτίνης δεν αποτρέπει τα συμπτώματα, ούτε τη νοσηλεία. Δεν υπάρχουν συστάσεις και υποδείξεις πουθενά στην παγκόσμια ιατρική για τον κορωνοϊό, ενώ έκανε λόγο για μελέτες που επίσης έδειξαν ότι η χορήγηση βιταμινών και ψευδαργύρου δεν έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στη λοίμωξη covid.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι “τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν. Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν έως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ήταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3.000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορωνοϊου, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο. Στο 83% έχει φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, την ώρα που το ποσοστό αυτό σε Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία φτάνει το 90% και στην Ισπανία και την Πορτογαλία αγγίζει το 100%», κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό.
Όταν τον λόγο πήρε η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, τόνισε «είναι συχνό το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας στους ασθενείς που μπαίνουν στη ΜΕΘ, λόγω covid19. Αρκετοί μπαίνουν με υπερπυρεξία (πυρετός πάνω από 40), κάποιο ισχαιμικό επεισόδιο, επηρεασμένη ηπατική λειτουργία, νεφρική λειτουργία και θρομβωτική νόσο. Επίσης βαριές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν τον ασθενή από την ειδική μονάδα covid στη ΜΕΘ».
Για τους παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της πορείας ενός ασθενούς με Covid, ο κ. Σύψας ανέφερε «ποιος ασθενής δεν θα πάει καλά; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα για τους γιατρούς. Βάσει των προγνωστικών σκορ (παράγοντες) εκτιμάται πώς θα πάει ο ασθενής με Covid19. Υπάρχουν διεθνώς πολλά τέτοια σκορ, αλλά αυτό που πρακτικά βοηθά είναι:
– Αν είναι εμβολιασμένος ο ασθενής
– Παράγοντες κίνδυνου όπως ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία, οξυγόνο (υποξία)
– Ακτινογραφία
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται η πορεία του ασθενή με Covid19 στην Ελλάδα».
Η Αναστασία Κοτανιδου είπε πως οι ΜΕΘ στην Ελλάδα είχαν θνητότητα 30-35% διαχρονικά. «Οι Έλληνες εντατικολόγοι είχαν διαχειριστεί πολύ βαριά περιστατικά. Μέτα το δεύτερο κύμα, τα καλά αποτελέσματα μειώθηκαν λόγω της επιβάρυνσης που δέχθηκε το σύστημα υγείας και της βαριάς κλινικής εικόνας που είχαν οι ασθενείς», πρόσθεσε.
Τα συμπτώματα της long covid που εμμένουν έως και τέσσερις μήνες και πλήττουν όλα τα συστήματα του οργανισμού, παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκιδης, συμπληρώνοντας. «υπάρχουν πρωτόκολλα παρακολούθησης στους 3, 6, 12 μήνες για τους ασθενείς με long covid. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των ατόμων που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη μετά τη νόσο», ενώ για τα μονοκλωνικά αντισώματα ξεκαθάρισε «γίνεται συλλογή των στοιχείων για τους ασθενείς με Covid-19, που έλαβαν τα μονοκλωνικά στη χώρα μας, ώστε να φανεί αν όντως είχαν αποτελέσματα στη θεραπεία των ασθενών».
Ο Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Σπυρίδων Πουρνάρας επεσήμανε «πλέον θα αρχίσει να εφαρμόζεται ταυτόχρονα ο έλεγχος των τύπων της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακου ίου και του κορωνοϊού», ενώ για τις θεραπείες που εφαρμόζονται κατά της Covid, σημείωσε «στα νοσοκομεία γίνεται καλύτερη οξυγονοθεραπεία, είναι η καλύτερη θεραπευτική παρέμβαση που κάνουμε. Επίσης, ακολουθούμε και θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Μέσα στη νοσηλεία είναι κομβική η θεραπεία των άλλων νοσημάτων που κατά κύριο λόγο έχουν οι ασθενείς με Covid-19. Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παρά μόνο στη νοσηλεία νοσοκομείου, διότι αποτελούν ένα υπερόπλο που έχει αποτέλεσμα στις επαναλοιμώξεις του ασθενή Covid που αν έχει αχρηστευθεί στη χορήγηση εκτός νοσοκομείου, δεν έχει αποτέλεσμα μετά».
Για τη θεραπεία, ο κ. Λουκίδης τόνισε «στο σπίτι έχουμε καταστρατήγιση φάρμακων και παρεμβάσεων, όπως αντιβιοτικά, που όμως δεν προσφέρουν τίποτα. Ιδανική θεραπεία δεν υπάρχει. Στο νοσοκομείο έχουμε δει ότι είναι καλύτερη η οξυγονοθεραπεία με high flow. Την θεωρώ ως την πιο σημαντική παρέμβαση. Τα κορτικοειδη, οι ανοσοπαρεμβάσεις για μείωση της φλεγμονής, η θεραπεία συνοσηροτήτων (υποκείμενα νοσήματα που αποδιοργανώνονται). Επίσης συνδυαστικά οδηγούν σε έλεγχο της covid-19. Κατά την vοσηλεία δεν μπορούμε να βρούμε ακόμα την απολυτή ένδειξη για να δώσουμε αντιβιοτικά. Οπότε προτιμάμε να τα κρατάμε για τις οξείες φάσεις δηλ. Κατά την νοσηλεία στη ΜΕΘ».
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά ανέφερε τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το 2-5% αντιστοιχεί σε αναφυλακτικές αντιδράσεις, ποσοστό ανάλογο με εκείνο σε όλους τους εμβολιασμούς.
Σε άλλα σημεία της ενημέρωσης, ανέφερε:
– «Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των ασθενών με Covid-19 που ανιχνεύτηκαν με τη μετάλλαξη Όμικρον, διαγνωστηκαν θετικοί με rapid test, γεγονός που εκτιμήθηκε ως πολύ σημαντικό στη διάγνωστικη αξία του μεταλλαγμένου στελέχους με τα διαθέσιμα rapid test».
– «Έχει ξεκινήσει σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των ΜΕΘ, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανεί το επόμενο εξάμηνο».
– «Πάντως, παγκόσμια οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις έχουν αυξηθεί λόγω της επιβάρυνσης των ΜΕΘ και της κατάχρησης των αντιοβιοτικών. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση των ενδονοσοκομειακων λοιμωξεων κατά 50%».
– «Το 50% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης, στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί, και το 23% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του».