Ένας νόμος που ισχύει στην Ελλάδα, αλλά για τους ξένους φαντάζει εντελώς παράξενος.
Οι Έλληνες σε γενικές γραμμές δεν έχουν την καλύτερη σχέση με τον νόμο, αλλά είναι τα μέτρα που για εμάς βγάζουν νόημα, που φαίνεται να μπερδεύουν περισσότερο τους ξένους και τους τουρίστες.
Ένας από αυτά τα μέτρα που κάνει «ντόρο» σε ξένα μέσα, είναι ο νόμος για την απαγόρευση της χρήσης παπουτσιών με τακούνια σε αρχαιολογικούς χώρους, που μοστράρει σε πολλούς ιστοτόπους με παράταιρους νόμους από όλον τον κόσμο, όπως στη λίστα του Business Insider.
Μόνο ο τίτλος του νόμου μπορεί να φαντάζει παράλογος, αλλά με λίγη ανάγνωση φαίνεται να έχει λογική βάση. Όπως αναφέρει το μέσο, οι γόβες και δη οι τύπου «στιλέτο», απαγορεύονται σε χώρους όπως το Ηρώδειο, λόγω της φθοράς που προκαλούν στο μαρμάρινο και πέτρινο δάπεδο.
Γιατί οι «χειροπέδες» στα τακούνια;
Στον νόμο αυτό αναφέρεται και άλλο ένα έγκριτο μέσο σε ανάλογη λίστα, οι Economic Times. Κατανοούν όμως και εδώ οι συντάκτες, πως η απαγόρευση έχει στόχο να προλάβει τη φθορά που προκαλούν τα αιχμηρά και σκληρά τακούνια, κυρίως στα μαρμάρινα πατώματα και μονοπάτια των χώρων.
Οι γόβες δεν είναι όμως το μόνο πράγμα που στοχεύει ο σχετικός νόμος. Απαγορεύονται ακόμα τα φαγητά και τα ποτά, καθώς και η κατανάλωσή τους εντός πολλών αρχαιολογικών χώρων, καθώς λόγω της ανευθυνότητας κάποιων, καταλήγουν να ρυπαίνουν.
Όπως αναφέρει το NPR, ανάμεσα στα μνημεία που έχουν επηρεαστεί είναι το εμβληματικό Ηρώδειο. Τα συνεργεία συντήρησης είχαν αφαιρέσει ενδεικτικά, το 2008, σχεδόν 60 κιλά τσίχλας που αναίσθητοι είχαν κολλήσει κάτω από τα μαρμάρινα καθίσματα του θεάτρου.
Πηγή: reader