Ακριβώς όπως κάνουν πάντα οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο έκαναν μερικές εντυπωσιακές επιδόσεις που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό, αλλά ταυτόχρονα μας δημιούργησαν και μερικές απορίες, όπως για παράδειγμα, γιατί υπήρχαν πολύχρωμες ταινίες κολλημένες πάνω στο σώμα τους.
Αυτές οι ταινίες είναι γνωστές ως ταινίες κινησιολογίας ή αλλιώς Kinesio Tape. Αυτή η τεχνική εφευρέθηκε από τον Ιάπωνα χειροπράκτη, Κένζο Κάσε, την δεκαετία του 1970, αλλά άρχισε να γίνεται γνωστή 20 χρόνια αργότερα.
Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να “διατηρείται η ευελιξία, να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφίζεται ευκολότερα ο πόνος.”
Δείτε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες κινησιολογίας.
Σύντομη ιστορική ανασκόπηση της μεθόδου.
Ο Κένζο Κέσα εφηύρε την συγκεκριμένη τεχνική το 1979 μετά από χρόνια πειραμάτων και δοκιμών. Οι χειροπράκτες βασίζονται μόνο στην ανακούφιση του πόνου με φυσικούς τρόπους, οπότε ο Κέσα σκέφτηκε να φτιάξει μια ταινία, που να λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Σε συνέντευξή τους στον Guardian, δήλωσε, ότι οι αισθητήρες πόνου βρίσκονται ανάμεσα στην επιδερμίδα και το χορίο, οπότε όταν τοποθετούμε αυτή την ταινία στην τραυματισμένη περιοχή, ανασηκώνεται ελαφρά η επιδερμίδα και δημιουργείται ένα κενό ανάμεσα στα δυο στρώματα. Αυτό βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή.
Πως λειτουργούν οι ταινίες κινησιολογίας;
Συνήθως, οι ταινίες που βλέπουμε στα σώματα των αθλητών φαίνεται να έχουν αφηρημένα σχήματα, αλλά σύμφωνα με την φυσιοθεραπεύτρια Γκρέτσεν Φόρεστερ, η πίεση της ταινίας ποικίλει ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος και μπορεί να φορεθεί από 2 έως 5 μέρες.
Aleksey Toritsyn
Η ταινία βοηθάει στην γρήγορη επούλωση των τραυματισμένων περιοχών.
Μπορεί να επουλώσει έναν πρησμένο ώμο ή μια οποιαδήποτε πρησμένη περιοχή, τραβώντας την ταινία, ώστε να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα.
Aleksey Toritsyn
Παρέχει ένα είδος διακοπών στους κουρασμένους μύες.
Η φυσιοθεραπεύτρια, Χόλι Μοριάρτι, αναφέρει, ότι επιτρέπει στους μυς να ξεκουραστούν και μετά να επιστρέψουν θεραπευμένοι.
Ryan Pierse / Getty
Η Αμερικανίδα αθλήτρια του βόλεϊ, Κέρι Γουάλς Τζένινγκς, φορώντας τις ταινίες της.
Natacha Pisarenko / AP
Οι Γουάλς θεωρεί απαραίτητες τις ταινίες, όταν προπονείται και όταν αγωνίζεται.
“Ότι και αν γίνει, μπορώ να βάλω τις ταινίες και να φροντίσω τον εαυτό μου. Μου αρέσει που μπορώ να το κάνω μόνη μου ή να μου το κάνει ο προπονητής μου”, αναφέρει η ίδια.
AP
Γιατί αυτή η μέθοδος είναι τόσο δημοφιλής;
Ένας λόγος είναι, ότι δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Ένας άλλος λόγος είναι, ότι εκτός από σωματική υποστήριξη, λειτουργεί και ως ψυχολογική.
bicycling
Είναι πραγματικά αποτελεσματική η μέθοδος με τις ταινίες κινησιολογίας;
Κάποιοι αθλητές και προπονητές είναι υπέρμαχοι της μεθόδου με τις ταινίες.
Κάποιοι άλλοι, όπως ο Δρ Νίκολας Φλέτσερ, πιστεύουν, ότι λειτουργεί σαν φαινόμενο πλασίμπο. Οι αθλητές πιέζουν τους εαυτούς τους λίγο παραπάνω, επειδή πιστεύουν, ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ανεξάρτητα από το γεγονός του αν είναι αποτελεσματικές ή όχι οι ταινίες.
Reuters
Πηγή: WSJ