Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΟ Ευθύμης Λέκκας προειδοποιεί - «Έρχεται μεγάλος σεισμός»

Ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποιεί – «Έρχεται μεγάλος σεισμός»

Θέμα χρόνου είναι να συμβεί ισχυρός σεισμός στην Κωνταντινούπολη προειδοποιεί ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Η Ελλάδα δεν απειλείται από τον χθεσινό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Ο χθεσινός ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα δήλωσε πριν λίγο στην ΕΡΤ ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.  Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την περίπτωση ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη χώρα μας.  Χαρακτηριστικά ο καθηγήτης είπε ότι δεν υπάρχει επιστήμονας στον κόσμο που να μη θεωρεί ότι θα ακολουθήσει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

Πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις

Αναλύοντας τον σεισμό που σημειώθηκε χθες 16/10 στην περιοχή του Κάλε, στην ανατολική Τουρία, είπε ότι από χθες έχουν ακολουθήσει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις.  Διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση στην περιοχή του Κάλε, έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαρας στη Νότια Τουρκία.

Πρόκειται για τους ισχυρότατα καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη Νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου του 2023, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και τουλάχιστον 56.000 νεκρούς – εκ των οποίων πάνω από 43.000 στην Τουρκία.

Συνδέοντας τα τραγικά γεγονότα του 2023 με το σήμερα, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι ο χθεσινός σεισμός έγινε στο κομμάτι του ρήγματος του σεισμού του 2023 που δεν είχε σπάσει τότε .

Υπενθύμισε ότι ο σεισμός στο Καχραμάνμαρας ήταν της τάξεως των 7,6 ρίχτερ, ενώ είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια (Γκαζιαντέπ) με 7,8 ρίχτερ.




Το ρήγμα καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε ότι ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε ουσιαστικά στην ίδια περιοχή, αλλά το επίκεντρό του βρίσκεται «στην κορυφή της σφήνας που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι».

Συνεχίζοντας είπε ότι «αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση».

Όπως εξήγησε, το ρήγμα αυτό καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη. «Καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη[…] Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός», προειδοποίησε ο καθηγητής.

«Αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα», είπε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντςα ότι οι πρώτες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τον επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν από το 2004.

«Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη», τόνισε.

Τι να περιμένουμε στην Ελλάδα

Είναι νωρίς να πούμε αν ο χθεσινός σεισμός είναι ο κύριος σεισμός ή αν θα ακολουθήσει νέος ισχυρότερος, τόνισε ακόμα ο κ. Λέκκας. Απαντώντας στο αν ο σεισμός στη Νότια Τουρκία επηρεάζει την χώρα μας, επεσήμανε ότι για την Ελλάδα η εν λόγω δόνηση δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεδομένου ότι δεν είμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο η Ελλάδα να επηρεαστεί σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποίησε.

«Όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τα δυναμικά, κινητικά χαρακτηριστικά του ρήγματος και του σεισμού που θα γίνει αν και κατά πόσο -σε ακραία περίπτωση- μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωλογίας.

Τα πιο σημαντικά