Τα πρώτα αποτελέσματα του, ίσως πιο ενδιαφέροντος, πειράματος στον τομέα μελέτης του διαστήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας, κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
Οι αστροναύτες Σκοτ και Μαρκ Κέλι είναι πανομοιότυποι δίδυμοι και προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στο ακόλουθο πείραμα: ο Σκοτ ταξίδεψε στο διάστημα, μαζί με άλλους αστροναύτες και έμεινε εκεί για 340 μέρες, ενώ ο Μαρκ έμεινε στη γη. Η μελέτη των Διδύμων συστάθηκε για να εξετάσει τις επιπτώσεις των μακροχρόνιων ταξιδιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Εφόσον τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν το ίδιο γενετικό υλικό, αυτή η έρευνα δίνει στους επιστήμονες της NASA έναν τεράστιο αριθμό ιατρικών δεδομένων, που θα αναλυθούν στο εγγύς μέλλον. Παρόλο που βρίσκεται σε εξέλιξη και επιπρόσθετη έρευνα, έχουν κυκλοφορήσει στο κοινό κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Στα άκρα των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων υπάρχουν τμήματα του DNA, που ονομάζονται τελομερή. Το μήκος τους μειώνεται με κάθε επικάλυψη των κυττάρων. Αλλά μετά από πολλά αντίγραφα, τα τελομερή γίνονται πολύ μικρά και το κύτταρο δεν μπορεί να διαιρεθεί περαιτέρω. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που προάγουν τη γήρανση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ενώ ο Σκοτ βρισκόταν σε τροχιά, τα τελομερή του αυξήθηκαν περισσότερο από του αδερφού του. Παραδόξως, όμως, τα τελομερή του επέστρεψαν στο μέγεθος που είχαν πριν από την πτήση, λίγο μετά την επιστροφή του στη γη.
Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα του πειράματος, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας παραμονής του στο διάστημα, το DNA του Σκοτ παραλλάχθηκε ελαφρώς από του Μαρκ. Ωστόσο, οι δείκτες αυτοί επέστρεψαν στην αρχική τους κατάσταση λίγο καιρό αργότερα. Δεν είναι ακόμα σαφές τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα, αφού οι μελέτες απέχουν πολύ από την ολοκλήρωση και η NASΑ σκοπεύει να κάνει πειράματα και με άλλους αστροναύτες.
Αλλά αυτό το πείραμα μας κάνει να σκεφτόμαστε Το παράδοξο των Διδύμων του Αϊνστάιν και τη θεωρία της σχετικότητας, που μας λέει ότι ο χρόνος επιβραδύνει καθώς πλησιάζουμε την ταχύτητα του φωτός. Αυτό σημαίνει ότι ο Σκοτ θα μπορούσε να γυρίσει στη γη νεότερος, αφού πέρασε έναν χρόνο στο διάστημα. Φυσικά, το διαστημόπλοιο δεν ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Αλλά ίσως μια μέρα, αυτό το πείραμα να ρίξει φως στο πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης.
Και ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα, χάρη στις διαστημικές αποστολές, να ανακαλύψουμε το μυστικό της αιώνιας νεότητας!
[NASA] [nature.com]