Ο Yacouba Sawadogo είναι ένας εφευρετικός Αφρικανός αγρότης που ταξιδεύει στην έρημο τα τελευταία 30 χρόνια αναβιώνοντας αρχαίες τεχνικές αναδάσωσης και προστασίας του εδάφους. Τα μοναδικά του εργαλεία είναι ένα φτυάρι και μια πεποίθηση πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Τα καταπληκτικά αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Πίσω στη δεκαετία του 1980, μια τρομερή ξηρασία έπληξε την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής καταστρέφοντας όλα τα πράσινα και γεμάτα ζωή σημεία. Η μείωση βροχοπτώσεων κατά 80% μετέτρεψε τεράστια κομμάτια γης σε ερήμους. Για να επιβιώσουν, οι περισσότεροι ντόπιοι έπρεπε να φύγουν αλλά ο Yacouba έμεινε.
Μη ξέροντας γραφή και ανάγνωση και χωρίς τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και τεχνικών, ο άνδρας απλά συνέχισε να χρησιμοποιεί μια αρχαία Αφρικανική αγροτική πρακτική που ονομάζεται «zai». Ο ίδιος φυτεύει σπόρους σε μικρές τρύπες γεμάτες λίπασμα. Οι τρύπες γεμίζουν νερό κατά την εποχή των βροχών ώστε να κρατήσουν την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων.
Το πείραμα του Yacouba ήταν επιτυχές: η ποιότητα του εδάφους βελτιώθηκε. Μαζί με κεχρί και σόργο, ο άνδρας κατάφερε να φυτέψει νέα δέντρα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αναπλήρωση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων. Το έδαφος, η σκιά και τα οργανικά υλικά κάτω από τα δέντρα βοηθούν στην συγκράτηση της υγρασίας ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί από το έδαφος.
Η ιστορία του Yacouba έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και το 2010 πρωταγωνίστησε σε ένα ντοκιμαντέρ που ονομάστηκε «Ο άνθρωπος που σταμάτησε την έρημο» (The Man Who Stopped the Desert). Όλες οι διαδικασίες τέθηκαν σε αποκατάσταση τοπικών δασών και δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα κατάρτισης για τους αγρότες που θέλησαν να μάθουν την τεχνική του Yacouba. Η τεχνική zai πλέον διδάσκεται και χρησιμοποιείται με ενθουσιασμό σε όλη την περιοχή, ενώ οι τοπικοί αγρότες έχουν μάθει πως να διατηρούν την ασφάλεια των προμηθειών του φαγητού τους και να προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή.