Στο ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» οι Κυκλάδες, με τη συχνότητα των σεισμικών δονήσεων να κυμαίνεται από 10 έως 15 λεπτά.
Συγκεκριμένα, τέσσερις δονήσεις από τη 1 τα μεσάνυχτα έως και τις 6 το πρωί της Τετάρτης ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ενώ αρκετές ήταν πάνω από τα 3,3 με 3,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο των σεισμών παραμένει πιο κοντά στο νησί της Αμοργού.
Η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε ήταν τα 5 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης 5/2.
Το πρωί της Τετάρτης (5/2) ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ, σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε.
«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» τόνισε.
Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.
Την ίδια ώρα το νησί της Σαντορίνης, το οποίο κινδυνεύει περισσότερο από τους σεισμούς, εξαιτίας της μορφολογίας του, έχει σχεδόν ερημώσει με πάνω από 9.000 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ το κύμα φυγής συνεχίζεται και σήμερα από το αεροδρόμιο και το λιμάνι, με τα αεροπλάνα και τα καράβια να φεύγουν γεμάτα.
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Πολιτική Προστασία, ενώ στο νησί έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους.
Τα δύο σενάρια για τους σεισμούς
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν οφείλεται στα ηφαίστεια, ωστόσο, δεν αποκλείουν να υπάρξουν κάποια υδροθερμικά αποτελέσματα σε κάποιο από αυτά.
Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραθανάσης μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή των Κυκλάδων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. «Στην Ελλάδα δεν το έχουμε ξαναδεί» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρόσφατα παρατηρήθηκε παρόμοιο φαινόμενο στην Αιθιοπία.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε την περίπτωση κάποιου μεγαλύτερου σεισμού, επισημαίνοντας όμως ότι κλείνει περισσότερο προς το φαινόμενο της σμηνοσειράς καθώς πραγματοποιούνται πολλοί σεισμοί της τάξεως 4-5 Ρίχτερ.
«Μέχρι στιγμής αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η στατιστική αξιολόγηση της ακολουθίας. Κοιτάζουμε τους δείκτες βλέπουμε ότι είναι συμβατοί με ένα σενάριο σμηνοσειράς, ωστόσο περιμένουμε τα στοιχεία με τους νέους σεισμογράφους να μπαίνουν στους υπολογισμούς. Θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια τα νέα δεδομένα» είπε ο κ. Καραθανάσης και πρόσθεσε ότι οι ερευνητές θα μπορούν να μελετήσουν και σεισμούς μικρότερου μεγέθους. «Θα έχουμε πιο αξιόλογα αποτελέσματα» είπε.
Για το αν θα μπορούσε να υπάρξει έκρηξη κάποιου ηφαιστείου ο ίδιος είπε ότι θα ήταν δύσκολο λέγοντας χαρακτηριστικά «θα μπορούσαν να το αποκλείσω». Ωστόσο, δεν απέκλεισε να υπάρξουν κάποια υδροθερμικά αποτελέσματα, κάποιες κατολισθήσεις, κάποιες αλλαγές γαιοχημικής φύσης το οποίο και είναι όπως είπε φυσιολογικό.
Νέος σεισμός στη Σαντορίνη το μεσημέρι της Τετάρτης – Ο μεγαλύτερος της ημέρας
Νέος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Αρχικά το μέγεθος που δόθηκε για τον σεισμό ήταν 4,5 Ρίχτερ.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 46 δονήσεις μέσα στη νύχτα – Μαζική φυγή από το νησί
Από τη Σαντορίνη έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 11.000 άνθρωποι – Δυνατοί σεισμοί κουνούν και την Αμοργό – Νέα σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» οι Κυκλάδες, με 46 σεισμούς να καταγράφονται από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης.
Μάλιστα, τα ξημερώματα σημειώθηκαν δυο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα σε διάστημα 5 λεπτών που ταρακούνησαν την Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ. Ο δεύτερος στα 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ.
Χαρακτηριστικό της συχνότητας των σεισμών είναι ο συνολικός τους αριθμός που βρίσκεται πάνω από 2.500. Η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ μαζί με το ότι η «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Δυνατοί σεισμοί κουνούν και την Αμοργό, με κατοίκους του νησιού να υποστηρίζουν πως είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνους.
«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ανησυχία από χθες. Ειδικά με τους σεισμούς των 5 Ρίχτερ», είπε ο Κωνσταντίνος Γρίσπος, αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας της Αμοργού.
Το νησί βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς στην περιοχή βρίσκεται ομάδα της ΕΜΑΚ ενώ υπάρχει και σχέδιο στην περίπτωση διακοπή ρεύματος.
Σε αυτό το πλαίσιο νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι (13.00) στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Η σύσκεψη αφορά τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Ερήμωσε η Σαντορίνη
Κλειστά είναι τα περισσότερα μαγαζιά στο νησί ενώ από αυτό έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 11.000 άνθρωποι. Η σεισμική ακολουθία που πλήττει τη Σαντορίνη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οδηγεί σε μαζική φυγή κατοίκους και επισκέπτες. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν γεμάτα την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Οι σεισμολόγοι εξετάζουν τα δεδομένα της σεισμικής ακολουθίας και προσπαθούν να εξηγήσουν όλα τα πιθανά σενάρια.
Οι σεισμολόγοι παρατηρούν ότι η δραστηριότητα επικεντρώνεται πάνω από την βραχονησίδα Άνυδρο, με το ερώτημα όλων να είναι τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή.
«Θα έλεγα ότι υπάρχει μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα, να έχουμε τη γέννηση κάποιου ισχυρού σεισμού που μπορεί να φτάσει τα 6 ή και μεγαλύτερο. Ένας σεισμός του 6, 6,2, 6,3, 6,5, δεν είναι ένα απίθανο σενάριο», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.
«Με βάση τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εδώ και 25 με 30 χρόνια, η σχέση μήκους ρήγματος με το σεισμό που αναμένεται είναι ότι μπορεί να φτάσει το μέγεθος του 6», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
Υπάρχουν και επιστήμονες που θεωρούν ότι η κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας μπορεί να επέλθει και με μία χαμηλότερης τάξεως δόνηση.
«Εγώ προσωπικά θα ήθελα ένα σεισμό της τάξης των 5,2, 5,3 βαθμών για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις», είπε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Το σενάριο της σμηνοσειράς
Μετά τις απανωτές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν σήμερα, υπάρχουν κι εκείνοι που οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι στις Κυκλάδες έχει δημιουργηθεί σμηνοσειρά.
«Η δραστηριότητα περιοριζόταν εδώ που βλέπετε τα μπλε σύμβολα, που σημαίνει πιο μικρούς σεισμούς και στη συνέχεια απότομα όταν άρχισαν να γίνονται μεγάλοι σεισμοί έγινε αυτή η μετατόπιση και παραμένει αυτές τις τρεις τέσσερις μέρες τώρα», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας.
Όπως εξηγούν στο MEGA ειδικοί επιστήμονες του σεισμολογικού ινστιτούτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε μία τέτοια περίπτωση η κορύφωση θα φέρει και αποδυνάμωση, που θα έχει διάρκεια.
«Το πιθανότερο είναι ότι βρισκόμαστε κάπου εδώ πάνω, γιατί είναι η περίοδος που έχουμε τους πιο πολλούς σεισμούς αυτών των μεγεθών. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να αποδυναμώνεται και το μέγεθος», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης.
Με βάση το σενάριο της δημιουργίας σμήνους σεισμών, θα μπορούσε ο σημερινός σεισμός των 5 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως τώρα, να είναι και ο κύριος; Οι απόψεις διίστανται.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι, εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι, είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο αυτό. Ενδεχομένως, ο 5, που έγινε πριν μισή με μία ώρα περίπου, να ήταν ο κύριος», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Δεν νομίζω, είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Αυτό που ακόμη ερευνούν οι επιστήμονες είναι εάν μπορεί να υπάρξει ηφαιστειακή διέγερση λόγω των συνεχόμενων δονήσεων.
«Είμαστε σαφέστατοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ενεργοποίηση των ηφαιστείων της Καμμένης και του Κολούμπου. Δεν περιμένουμε κάτι να το ενοχλήσει, δεν έχουμε καμιά ένδειξη», είπε ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σήμερα το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» έφτασε στη Σαντορίνη προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο νησί οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Δυνάμεις, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.