Σεισμός 4,7 ρίχτερ στη Σαντορίνη στις 12:35
Νέος σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ έγινε πριν από λίγο ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Αρχικά το μέγεθος που δόθηκε για τον σεισμό ήταν 4,5 Ρίχτερ.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: 46 δονήσεις μέσα στη νύχτα – Μαζική φυγή από το νησί
Από τη Σαντορίνη έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 11.000 άνθρωποι – Δυνατοί σεισμοί κουνούν και την Αμοργό – Νέα σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να «χορεύουν» οι Κυκλάδες, με 46 σεισμούς να καταγράφονται από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης.
Μάλιστα, τα ξημερώματα σημειώθηκαν δυο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα σε διάστημα 5 λεπτών που ταρακούνησαν την Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ. Ο δεύτερος στα 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ.
Χαρακτηριστικό της συχνότητας των σεισμών είναι ο συνολικός τους αριθμός που βρίσκεται πάνω από 2.500. Η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ μαζί με το ότι η «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Δυνατοί σεισμοί κουνούν και την Αμοργό, με κατοίκους του νησιού να υποστηρίζουν πως είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνους.
«Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ανησυχία από χθες. Ειδικά με τους σεισμούς των 5 Ρίχτερ», είπε ο Κωνσταντίνος Γρίσπος, αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας της Αμοργού.
Το νησί βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς στην περιοχή βρίσκεται ομάδα της ΕΜΑΚ ενώ υπάρχει και σχέδιο στην περίπτωση διακοπή ρεύματος.
Σε αυτό το πλαίσιο νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι (13.00) στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Η σύσκεψη αφορά τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Ερήμωσε η Σαντορίνη
Κλειστά είναι τα περισσότερα μαγαζιά στο νησί ενώ από αυτό έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 11.000 άνθρωποι. Η σεισμική ακολουθία που πλήττει τη Σαντορίνη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οδηγεί σε μαζική φυγή κατοίκους και επισκέπτες. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν γεμάτα την ώρα που οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Οι σεισμολόγοι εξετάζουν τα δεδομένα της σεισμικής ακολουθίας και προσπαθούν να εξηγήσουν όλα τα πιθανά σενάρια.
Οι σεισμολόγοι παρατηρούν ότι η δραστηριότητα επικεντρώνεται πάνω από την βραχονησίδα Άνυδρο, με το ερώτημα όλων να είναι τι μέγεθος σεισμού μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη περιοχή.
«Θα έλεγα ότι υπάρχει μικρή αλλά συγκεκριμένη πιθανότητα, να έχουμε τη γέννηση κάποιου ισχυρού σεισμού που μπορεί να φτάσει τα 6 ή και μεγαλύτερο. Ένας σεισμός του 6, 6,2, 6,3, 6,5, δεν είναι ένα απίθανο σενάριο», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.
«Με βάση τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εδώ και 25 με 30 χρόνια, η σχέση μήκους ρήγματος με το σεισμό που αναμένεται είναι ότι μπορεί να φτάσει το μέγεθος του 6», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
Υπάρχουν και επιστήμονες που θεωρούν ότι η κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας μπορεί να επέλθει και με μία χαμηλότερης τάξεως δόνηση.
«Εγώ προσωπικά θα ήθελα ένα σεισμό της τάξης των 5,2, 5,3 βαθμών για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις», είπε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Το σενάριο της σμηνοσειράς
Μετά τις απανωτές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν σήμερα, υπάρχουν κι εκείνοι που οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι στις Κυκλάδες έχει δημιουργηθεί σμηνοσειρά.
«Η δραστηριότητα περιοριζόταν εδώ που βλέπετε τα μπλε σύμβολα, που σημαίνει πιο μικρούς σεισμούς και στη συνέχεια απότομα όταν άρχισαν να γίνονται μεγάλοι σεισμοί έγινε αυτή η μετατόπιση και παραμένει αυτές τις τρεις τέσσερις μέρες τώρα», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας.
Όπως εξηγούν στο MEGA ειδικοί επιστήμονες του σεισμολογικού ινστιτούτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε μία τέτοια περίπτωση η κορύφωση θα φέρει και αποδυνάμωση, που θα έχει διάρκεια.
«Το πιθανότερο είναι ότι βρισκόμαστε κάπου εδώ πάνω, γιατί είναι η περίοδος που έχουμε τους πιο πολλούς σεισμούς αυτών των μεγεθών. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να αποδυναμώνεται και το μέγεθος», δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης.
Με βάση το σενάριο της δημιουργίας σμήνους σεισμών, θα μπορούσε ο σημερινός σεισμός των 5 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως τώρα, να είναι και ο κύριος; Οι απόψεις διίστανται.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι, εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι, είναι ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο αυτό. Ενδεχομένως, ο 5, που έγινε πριν μισή με μία ώρα περίπου, να ήταν ο κύριος», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Δεν νομίζω, είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Αυτό που ακόμη ερευνούν οι επιστήμονες είναι εάν μπορεί να υπάρξει ηφαιστειακή διέγερση λόγω των συνεχόμενων δονήσεων.
«Είμαστε σαφέστατοι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ενεργοποίηση των ηφαιστείων της Καμμένης και του Κολούμπου. Δεν περιμένουμε κάτι να το ενοχλήσει, δεν έχουμε καμιά ένδειξη», είπε ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Σε γενική επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι 8 ΕΜΑΚ της επικράτειας λόγω της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σήμερα το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» έφτασε στη Σαντορίνη προκειμένου να συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο νησί οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 51 πυροσβέστες και 9 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. με 2 drones της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Δυνάμεις, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες έχουν σταλεί επίσης σε Αμοργό, Ίο, Αστυπάλαια, Ανάφη ενώ στη Νάξο είναι σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος με εναέριους διασώστες.