Σαν παιδιά, όλοι πρέπει να έχουμε ακούσει την μαμά η τον μπαμπά να λέει ότι πρέπει να πάμε στο κρεβάτι από τις εννέα.
Φυσικά, καθώς τα χρόνια περνούν, πολλές από τις συνήθειές μας αλλάζουν και όταν κάποτε η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών πήγαινε στο κρεβάτι τους πριν από τις 9 μ.μ., τα σημερινά παιδιά αρνούνται ακόμη και να βάλουν τις πιτζάμες τους ‘τόσο νωρίς.’
Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται νωρίς. Διαβάστε παρακάτω γιατί πρέπει να σταματήσετε τις δικαιολογίες και να βάζετε το παιδί σας στο κρεβάτι νωρίτερα.
Η ανάπτυξη είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής ενός παιδιού και αυτή συμβαίνει μόνο όταν το παιδί κοιμάται. Η μεγαλύτερη έκκριση της αυξητικής ορμόνης πραγματοποιείται κατά το τέταρτο στάδιο του ύπνου, περίπου στις 12:30 πμ.
Αν το παιδί μένει μέχρι αργά και πάει για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, ο χρόνος για την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης μειώνεται και το παιδί μπορεί να μην αναπτυχθεί τόσο πολύ.
Εκτός αυτού, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά είναι πιο παραγωγικά, πιο εστιασμένα, και σε καλύτερη θέση να μάθουν και να απορροφήσουν τις πληροφορίες στο σχολείο.
Επίσης, τα παιδιά που έχουν υγιείς συνήθειες ύπνου είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην ενήλικη ζωή, γιατί, όπως λένε οι γιατροί, υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου αυτής: ο ύπνος και η άσκηση.
Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τις συνήθειες των παιδιών τους. Είναι σαφές ότι το βράδυ είναι η μόνη ώρα που μπορείτε να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Αλλά μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά παίρνουν όλες τις συνήθειες στη ζωή τους από τους ενήλικες.
Έτσι,ο έλεγχος της συμπεριφοράς του ύπνου του παιδιού σας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που βοηθά να δημιουργήσετε ένα ρυθμικό μοτίβο ζωής, και αυτό, με τη σειρά του, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, τόσο σωματική όσο και ψυχική.
© Ivan Troyanovsky
Πώς να αλλάξετε τις συνήθειες του παιδιού σας και να βάλετε πάλι τάξη στον ύπνο του
Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όχι μόνο το παιδί σας να πάει στο κρεβάτι νωρίτερα, αλλά θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις συνήθειες ύπνου όλης της οικογένειας. Αν το παιδί, ενώ είναι στο κρεβάτι του, βλέπει φως και ακούει τους γονείς του να μιλούν ή να βλέπουν τηλεόραση, υποθέτει αυτόματα ότι είναι ώρα να παίξει, να χοροπηδήσει, να ουρλιάξει,ή να κάνει οτιδήποτε άλλο παρά να κοιμηθεί.
Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι να ενσωματώσουμε κάποιες βραδυνές ρουτίνες ύπνου. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάσετε στο παιδί σας πριν από τον ύπνο. Μετά από μερικές ημέρες που θα γίνεται αυτό, το παιδί σας θα συνηθίσει στην ιδέα ότι η ανάγνωση σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ετοιμαστεί για ύπνο.
Ένας πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κοιμηθεί νωρίτερα είναι ο φωτισμός στο περιβάλλον ύπνου του παιδιού σας. Πιστεύεται ότι το απαλό κίτρινο φως βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για τον ύπνο.
Μία ακόμη συμβουλή προτείνει την απενεργοποίηση των ηλεκτρονικό συσκευών (κινητά, τάμπλετ λάπτοπ κτλ) σας πριν πάτε για ύπνο. Όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα το βράδυ, θα δώσετε ένα κακό παράδειγμα στο παιδί σας,που μπορεί να επαναλάβει τις κακές συνήθειες σας.
Και μην ξεχάσουμε την άσκηση. Μια βόλτα με το ποδήλατο ή λίγο παίξιμο με την μπάλα μετά το δείπνο μπορεί να κάνει θαύματα για τη βελτίωση του ύπνου.
Μην αγνοείτε αυτούς τους κανόνες. Στην πραγματικότητα, η απόκτηση της καλής συνήθειας να πηγαίνει το παιδί νωρίς για ύπνο, θα δώσει καλά αποτελέσματα αργότερα στη ζωή. Αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν σε υγιείς και δραστήριους ενήλικες.
[porquenosemeocurrio]