Προσκυνητές που επισκέφθηκαν ιερή πηγή έφεραν νερό με χολέρα πίσω στην Ευρώπη.
Τουλάχιστον επτά άτομα στη Γερμανία και τη Βρετανία προσβλήθηκαν από πολυανθεκτική χολέρα μετά την κατανάλωση καθαγιασμένου νερού από την Αιθιοπία, αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών.
Τρεις από τους ασθενείς είχαν ταξιδέψει στην Αιθιοπία, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις προσβλήθηκαν από την κατανάλωση νερού που είχε εισαχθεί στις χώρες τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση δημόσιας υγείας Eurosurveillance.
Σε κάποιες περιπτώσεις, το νερό είχε προέλθει από την ιερή πηγή του Μπερμέλ Γκιόργκι στην επαρχία Κουτάρα, τόπος προσκυνήματος που προσελκύει πιστούς από όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες κάνουν μπάνιο στην πηγή ή πίνουν το νερό της ελπίζοντας σε σωματικά ή πνευματικά οφέλη. Κάποιοι μεταφέρουν μπουκάλια πίσω στις χώρες τους.
Τα ασυνήθιστα κρούσματα στην Ευρώπη συνδέονται με την επιδημία χολέρας που συνεχίζεται στην Αιθιοπία από το 2022.
Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, τελευταία ημερομηνία για την οποία υπάρχουν δεδομένα, είχαν καταγραφεί πάνω από 58.000 κρούσματα και 726 θάνατοι.
Στην εντατική
Στις 25 Φεβρουαρίου, γερμανοί γιατροί ανέφεραν κρούσματα χολέρας σε τρεις άνδρες αιθιοπικής καταγωγής, από τους οποίους οι δύο είχαν φέρει αγιασμό από το Μπερμπέλ Γκιόργκις. Ο τρίτος εκτιμάται ότι προσβλήθηκε όταν έριξε αγιασμό στο πρόσωπό του.
Και οι τρεις νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρή γαστρεντερίτιδα, ο ένας στην εντατική, όλοι όμως ανέρρωσαν μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών.
Στη Βρετανία διαγνώστηκαν με χολέρα τέσσερα άτομα, δύο από τα οποία είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Αιθιοπία και έφεραν αγιασμό στους άλλους δύο. Τρεις νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, ο ένας στην εντατική, ενώ ο τέταρτος ανέρρωσε χωρίς θεραπεία.
Γενετικές αναλύσεις του βακτηρίου σε δείγματα κοπράνων έδειξαν ότι πρόκειται για στέλεχος του βακτηρίου της χολέρας, Vibrio cholerae, με ανθεκτικότητα σε πολλά αντιβιοτικά.
Το συγκεκριμένο στέλεχος, Ο1, έχει συνδεθεί με επιδημίες όχι μόνο στην Αιθιοπία αλλά και άλλες αφρικανικές χώρες.
Στην Αιθιοπία, η κατανάλωση αγιασμού θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση χολέρας και οι αρχές έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να καταπολεμήσουν την πρακτική.