Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024
ΕλλάδαΜόλις κυκλοφόρησε: Τέλος εποχής για την ACS Courier μετά από 43 χρόνια,...

Μόλις κυκλοφόρησε: Τέλος εποχής για την ACS Courier μετά από 43 χρόνια, «σεισμός» στην αγορά

Αλλάζει χέρια η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών στην Ελλάδα

Ποια είναι Ολλανδική GLS που ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο Quest, στον οποίο ανήκει η ACS, για να αποκτήσει αρχικά το 20% και στην συνέχεια το υπόλοιπο 80% της εταιρείας ταχυμεταφορών με την δυνατότητα να φθάσει στο 100% μέσα στην επόμενη διετία.

Αίσιο τέλος είχε το σήριαλ της πώλησης της ACS  καθώς αργά χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε η οριστικοποποίηση της συμφωνίας με την GLS. Συγκεκριμένα χθες υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Quest Συμμετοχών και της General Logistics Systems B.V. (GLS), για τη συμμετοχή της δεύτερης στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρείας ταχυμεταφορών του Ομίλου Quest ACS, με ποσοστό  20%.

image

Η GLS αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό συνεργάτη της ACS και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διακίνησης δεμάτων, logistics και υπηρεσιών express στον κόσμο, ενώ είναι θυγατρική του ομίλου IDS (International Distribution Services – πρώην Royal Mail – UK).

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: 

• Πώληση και μεταβίβαση στην GLS του 20% των μετοχών της ACS, έναντι τιμήματος €74 εκατομμυρίων.

Δικαίωμα της GLS να αγοράσει («call option») το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS, είτε στις 31-10-2025, ή στις 30-10-2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους €296 εκατομμυρίων.

• Σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα αγοράς, η ACS θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς από την GLS  του 20% των μετοχών της, μέσω  ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού.

• Η Διοίκηση της ACS μέχρι την άσκηση του δικαιώματος από την GLS θα συνεχίσει να ασκείται από την ACS.

Ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα

Με ιστορία που ξεκινάει πίσω στο 1981 η ACS, η οποία πέρασε το 1999 υπό τον έλεγχο του ομίλου Quest, είναι σήμερα με διαφορά ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα και ισχυρή παρουσία σε γειτονικές χώρες. Στην εγχώρια αγορά εκτιμάται ότι κατέχει μερίδιο της τάξης του 25% ενώ το κομμάτι της στην συνολική πίτα της αγοράς που συμπεριλαμβάνει και τις διεθνείς ταχυμεταφορές φθάνει στο 35%. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΕΤΤ Παρόλο που το 2022 δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά ταχυµεταφορών 713 επιχειρήσεις, το 79% των ταχυδροµικών αντικειµένων διακινήθηκε από µόλις έξι επιχειρήσεις, καταλαµβάνοντας µερίδιο 77% των εσόδων της εν λόγω αγοράς με την ACS να είναι όπως προαναφέρθηκε ο πλέον ισχυρός παίκτης.

Η ASC διακινεί πάνω από 50 εκατομμύρια αποστολές ετησίως (courier και post) με την εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο αυτόνομο δίκτυο στην Ελλάδα, με περισσότερα από 750 σημεία εξυπηρέτησης (σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βουλγαρία), πάνω από 3.700 εξειδικευμένους εργαζόμενους, αλλά και την αρτιότερη οργάνωση και τεχνογνωσία στο χώρο της.

Τα πιο σημαντικά