Πόσοι γονείς έχουν συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις, όταν ζητούν από τα παιδιά τους να τους δώσουν τα gadget τους; Μήπως, έχουν δει τα παιδιά τους να απομονώνονται για πολλές ώρες για να παίζουν βιντεοπαιχνίδια; Μήπως δείχνουν παράλογη συμπεριφορά, όταν χωρίς το κινητό ή το τάμπλετ τους; Αν ναι, τότε τα νέα είναι άσχημα: Το παιδί σας υποφέρει ήδη από ψηφιακό εθισμό.
Μήπως αυτή η εικόνα φαίνεται οικεία σε πολλούς γονείς;
Πως τα gadget, τα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα μας μετατρέπουν σε τοξικομανείς του ψηφιακού κόσμου;
Όπως και τα ναρκωτικά, οι οθόνες των κινητών και των τάμπλετ επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και προκαλούν εθισμό. Ειδικά για τα παιδιά που βρίσκονται ακόμα σε κάποιο αναπτυξιακό στάδιο, η υπερβολική έκθεση σε ψηφιακά ερεθίσματα τους κάνει να εξαρτώνται από αυτήν.
Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή, Δρ Κανταράς, η ψηφιακή διέγερση επηρεάζει την ίδια περιοχή του εγκεφάλου με τα ναρκωτικά. Η περιοχή που επηρεάζεται είναι ο μετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις γνωστικές ικανότητες και την συμπεριφορά, όπως τον έλεγχο των παρορμήσεων. Αυτή η περιοχή αρχίζει να συρρικνώνεται και αυτό προκαλεί φαινόμενα, όπως επιθετικότητα, κατάθλιψη και άγχος.
Μήπως το παιδί σας πάσχει ήδη από ψηφιακό εθισμό;
Συμπτώματα ψηφιακού εθισμού:
- Το παιδί σας δεν μπορεί ούτε μια μέρα χωρίς να παίξει με κάποιο από τα gadget του.
- Γίνονται ανήσυχοι και οξύθυμοι, όταν τους παίρνετε τα ψηφιακά τους παιχνίδια.
- Προτιμούν τα ψηφιακά παιχνίδια από την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά.
- Λένε ψέματα για να πάρουν πίσω τα gadget που μπορεί να τους έχετε κατασχέσει.
- Παρουσιάζουν φαινόμενα, όπως η αϋπνία.
- Όταν παίζουν βιντεοπαιχνίδια είναι σαν να μην ακούνε ή βλέπουν τίποτα άλλο πέρα από αυτό.
Ο έλεγχος της χρήσης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Μερικές θεραπείες και προληπτικά μέτρα για τον ψηφιακό εθισμό:
- Όσο γίνεται κρατήστε μακριά από τα παιδιά τα τάμπλετ, τα κινητά και τους υπολογιστές μέχρι την ηλικία των 10 ετών.
- Αν το παιδί σας φαίνεται να είναι ήδη εθισμένο στην ψηφιακή τεχνολογία, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η ολική απόσυρση. Στην αρχή τα παιδιά μπορεί να αντιδράσουν άσχημα σε αυτό, αλλά σταδιακά θα προσαρμοστούν στο να μην έχουν ψηφιακές συσκευές.
- Αν πιστεύετε, ότι το παιδί σας είναι ήδη τόσο εθισμένο που φτάνει στο σημείο της βίας, συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχίατρο. Όσο επώδυνη και αν είναι η παραδοχή μιας τέτοιας κατάστασης, η αποτοξίνωση από τον ψηφιακό εθισμό μοιάζει πολύ με την αποτοξίνωση από τα ναρκωτικά.
Πηγή: NY Post