Την 1η Μαΐου του 1967 ο χρόνος σταμάτησε… Η μέρα που ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού ανέβαιναν τα σκαλιά της Μητρόπολης Αθηνών
Είχαν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρευόντουσαν και οι ειδικοί θεωρούσαν ότι τέτοιο γάμο θα έκανε δεκαετίες να δει ξανά η Ελλάδα. Τελικά αυτός ήρθε 29 μήνες μετά, όταν ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού ανέβαιναν τα σκαλιά της Μητρόπολης Αθηνών, παγώνοντας τον χρόνο και κλείνοντας το κέντρο της πρωτεύουσας για αρκετές ώρες. Ήταν το γεγονός που ονομάστηκε «ο γάμος της χρονιάς» και μονοπώλησε το ενδιαφέρον τόσο του κοσμικού όσο και του αθλητικού Τύπου της εποχής.
Άλλωστε μιλάμε για δύο σούπερ σταρ της εποχής του, που ο καθένας στον τομέα του είχε χιλιάδες θαυμαστές πίσω του – ένα power couple made in Greece με λαϊκό DNA. Ένας γάμος που θύμισε κάτι μεταξύ πολιτικής συγκέντρωσης και hard rock συναυλίας, με τη νύφη να δυσκολεύεται να φτάσει στην εκκλησία, τα κορίτσια να πετάνε τις μπομπονιέρες στον αέρα για να ξεφύγουν από το πλήθος, να χάνεται η βέρα της Βίκυς Μοσχολιού μετά το μυστήριο και να το ζευγάρι να πληρώνει τα σπασμένα στη Μητρόπολη την επόμενη ημέρα.
Δομάζος – Μοσχολιού: Η πρώτη ματιά και ο κεραυνοβόλος έρωτας
Όλα, όμως είχαν ξεκινήσει περίπου μια 4ετία νωρίτερα. Τότε ο Μίμης Δομάζος, παρά τα 21 του χρόνια, ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Παναθηναϊκού, ο «στρατηγός» των πρασίνων και ο ήρωας στις κερκίδες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από την άλλη η Βίκυ Μοσχολιού ήταν μια 20χρονη άγνωστη, αλλά ανερχόμενη, τραγουδίστρια, που μπορεί να μην είχε κυκλοφορήσει τον πρώτο της δίσκο, ωστόσο τον φθινόπωρο του 1963 βρέθηκε δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην «Τριάνα» της Λ. Συγγρού.
Ένα από τα πιο γνωστά κέντρα διασκέδασης της εποχής, εκεί που ένα βράδυ ο Μίμης Δομάζος, ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ και άλλοι παίκτες του Παναθηναϊκού κατέληξαν να διασκεδάσουν. Η πρώτη ματιά ανάμεσα στον ηγέτη των «πρασίνων» και της νεαρής Βίκυς Μοσχολιού, θα «κλειδώσει» έναν κεραυνοβόλο έρωτα.
Για αυτή την πρώτη τους γνωριμία είχε μιλήσει στην Έλενα Ακρίτα η μεγάλη τραγουδίστρια. «Εγώ ήθελα να πάω να του μιλήσω, αλλά ντρεπόμουν. Στο πρόγραμμά μας ήταν δύο κορίτσια, οι αδερφές Γεωργούλη, που ήταν πολύ πιο θαρραλέες από μένα. Τις πιάνω και λέω ότι θέλω να κατέβω στο τραπέζι του Μίμη. “Θα κάνω πως πάω αλλού και όταν είμαι κοντά στο τραπέζι σας, θα με φωνάξετε στην παρέα σας”. Έλα όμως που δεν με φωνάζουν και αναγκάζομαι να βγω έξω από το μαγαζί! Μπαίνοντας ξανά μέσα, επιτέλους με φώναξαν τα κορίτσια να πάω να κάτσω. Ο Μίμης εμένα ήθελε. Είχε καταλάβει τι είχε γίνει και γέλαγε».
Από εκείνη τη βραδιά και μετά ο Μίμης Δομάζος γίνεται θαμώνας στην «Τριάνα» και μετά από λίγο καιρό γίνονται και ζευγάρι. Μια σχέση που θα λατρευτεί από τον κόσμο, ιδιαίτερα μετά από έναν χρόνο που η Βίκυ Μοσχολιού από ανερχόμενο ταλέντο μεταμορφώνεται στην λαϊκή φωνή της χώρας – το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Λόλα» το 1964 θα την κάνει σταρ πρώτου μεγέθους.
Ο Μίμης Δομάζος και τα «παιδιά του Πειραιά»
Η σχέση τους θα κάνει την εμφάνισή της στον Τύπο της εποχής συχνά πυκνά. Ενώ δεν θα λείψουν και τα ευτράπελα. Σύμφωνα με τον… αστικό μύθο, ένα βράδυ τη σήκωσε ο Ζαμπέτας να τραγουδήσει τα «Παιδιά του Πειραιά». Σηκώθηκε, έστησε το μικρόφωνο και πάνω που άρχισε να τραγουδάει, εμφανίζεται στην πόρτα του μαγαζιού ο Μίμης Δομάζος, να την κοιτάει.
Η Βίκυ ντράπηκε και γύρισε και είπε στον Ζαμπέτα «Γιώργο, θα καθίσω», με τον μεγάλο έλληνα συνθέτη να της απαντάει «άντε με τον μπαλαδόρο σου, άντε τραγούδα!». Η Μοσχολιού άκουσε τον Γιώργο Ζαμπέτα και είπε το τραγούδι.
Οι 30.000 ακάλεστοι, η χαμένη βέρα και οι ζημιές
Τρία χρόνια μετά τη γνωριμία τους, ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού αποφασίζουν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας, σε ένα γεγονός που ονομάστηκε «ο γάμος της χρονιάς», ωστόσο αποδείχθηκε από τους πλέον… δύσκολους να πραγματοποιηθούν.
Στις αρχές του 1967 το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί, ωστόσο ο γάμος παραλίγο να μην πραγματοποιηθεί. Στις 21 Απριλίου η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε με πραξικόπημα θα φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα.
Ο αστικός μύθος #2 λέει πως όταν η Βίκυ Μοσχολιού άκουσε ότι η Χούντα θα απαγόρευε τις συγκεντρώσεις, αναρωτήθηκε με αφέλεια: «Καλά, εγώ πώς θα παντρευτώ;». Τελικά η Χούντα, όχι μόνο δεν στάθηκε εμπόδιο στον γάμο, αλλά δεν απέτρεψε και τις εκδηλώσεις λατρείας από τον κόσμο.
Την 1η Μαΐου 1967 περίπου 30.000 ανθρώποι θα κατακλύσουν τους δρόμους από το Σύνταγμα έως τη Μητρόπολη Αθηνών, θέλοντας να δουν από κοντά το ζευγάρι. Το αποτέλεσμα ήταν η Βίκυ Μοσχολιού να καθυστερήσει να φτάσει, καθώς το αμάξι δεν μπορούσε να προσεγγίσει την εκκλησία. Μάλιστα, ο αστικός μύθος #3 αναφέρει ότι ακόμα και όταν έφτασε χρειάστηκε η συνδρομή ενός… παλαιστή ώστε να ανοίξει δρόμο και να περάσει.
Ωστόσο και μετά το τέλος του μυστηρίου, τα πράγματα δεν ηρέμησαν για το ζευγάρι. Οι 7.000 μπομπονιέρες, διακοσμημένες με το κλειδί του σολ και το τριφύλλι του Παναθηναϊκού, αποδείχθηκαν σταγόνα στον ωκεανό, με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν ότι τα κορίτσια αναγκάστηκαν να τις πετάνε στον αέρα ώστε να γλιτώσουν από το… αγριεμένο πλήθος.
Ενώ κατά την έξοδο της Μοσχολιού και του Δομάζου από την εκκλησία, μέσα στα σπρωξίματα, έφυγε η βέρα από το χέρι της νύφης – ευτυχώς βρέθηκε μετά από μερικές ώρες και της την επέστρεψαν.
Την επόμενη ημέρα ο Τύπος της εποχής θα γράφει με μεγάλα γράμματα στα ρεπορτάζ «οι εκδηλώσεις αγάπης του πλήθους ήσαν τέτοιες που το νεαρό ζεύγος εκινδύνευσε να λυντσαριστεί κατά την είσοδο και την έξοδο από την εκκλησία»!
Το κερασάκι στην τούρτα θα έρθει από τη Μητρόπολη Αθηνών. Όπως είχε αποκαλύψει η Βίκυ Μοσχολιού μετά από χρόνια, μια μέρα μετά τον γάμο κλήθηκαν πληρώσουν 15.000 δραχμές στον ναό για τις ζημιές που προκάλεσαν οι 30.000 ακάλεστοι.
Τα συνθήματα, οι ζήλιες και ο χωρισμός «βόμβα»
Ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού θα μείνουν παντρεμένοι για τα επόμενα 12 χρόνια και θα αποκτήσουν δύο κόρες. Ωστόσο ο γάμος τους θα περάσει πολλά – κυρίως στις κερκίδες και στον Τύπο της εποχής.
Η γνωστή τραγουδίστρια θα γίνει «θαμώνας» στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά και υβριστικό σύνθημα στα χείλη των αντιπάλων οπαδών, κάτι που εξόργιζε τον Μίμη Δομάζο. Βέβαια, την ίδια ώρα, οι δύο τους δεν έκρυβαν την αγάπη τους στις κοινές τους συνεντεύξεις: «Εγώ δεν αγαπώ την βεντέτα Μοσχολιού, αλλά την καλή σύζυγο, την καλή μητέρα, την καλή τραγουδίστρια» έλεγε από τη μία ο άσος του Παναθηναϊκού και συμπλήρωσε η Βίκυ Μοσχολιού: «Του έχω εμπιστοσύνη αλλά και τον ζηλεύω. Είναι αυτά τα τηλεφωνήματα από τις τόσες θαυμάστριες. Έπειτα, αυτά τα ταξίδια του».
Το 1978, η είδηση του χωρισμού τους θα σκάσει σαν βόμβα στον Τύπο της εποχής. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο θα ακουστούν πολλές φήμες για ζήλιες και απιστίες, ανάμεσα στο ζευγάρι. «Δεν είχαμε προβλήματα. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν το δικό μου… Δηλαδή ότι τον αγαπούσα πολύ τον άντρα μου, ήταν η πρώτη μου αγάπη και δεν τον χαιρόμουν» θα πει στις αρχές του 21ου αιώνα η Βίκυ Μοσχολιού σε συνέντευξή της στο περιοδικό Music Corner.
Οι φήμες τους ήθελαν να μένουν καλοί φίλοι μετά το διαζύγιό τους. Ωστόσο, πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ο Μίμης Δομάζος ρωτήθηκε στο Studio 4 για τη Βίκυ Μοσχολιού, προτίμησε να μην απαντήσει: ««Ας μην τα συζητήσω. Τώρα έχω άλλη οικογένεια. Δεν θέλω να έρθω στα παλιά» τόνισε και ξεκαθάρισε: «Ήμουν ερωτευμένος με την μπάλα. Κοιμόμουν και ξυπνούσα και το είχα στο μυαλό μου… Η αγάπη μου ήταν πιο πολύ η μπάλα».