Η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα τεχνικό θαύμα, το φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ, στην επαρχία Χουμπέι, που έχει το μέγεθος του Βασιλείου του Μπαχρέιν.
Έχει ύψος 180 μέτρα, μήκος 2.335 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο όσον αφορά στις εγκατεστημένες μονάδες (22.500 MW).
Όσον αφορά στην ετήσια παραγωγή ενέργειας έρχεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά το φράγμα Ιταϊπού, που βρίσκεται στα σύνορα της Βραζιλίας με την Παραγουάη.
Η συνολική επιφάνεια της δεξαμενής είναι 1.045 τ.χλμ και μπορεί να πλημμυρίσει μια συνολική έκταση γης 632 τ.χλμ. Ο όγκος του συγκεντρωμένου νερού υπολογίζεται σε 39,3 κυβικά χλμ., ενώ το βάρος του είναι περίπου 42 δισεκατομμύρια τόνοι! Ώρα για ένα γρήγορο μάθημα
Φυσικής. Υπάρχει κάτι που ονομάζεται ροπή αδράνειας και εκφράζει την κατανομή των υλικών σημείων ενός περιστρεφόμενου σώματος ως προς τον άξονα περιστροφής του.
Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μιας μάζας από τον άξονα περιστροφής της τόσο πιο αργά περιστρέφεται. Στο πατινάζ, για παράδειγμα, οι αθλητές μαζεύουν τα χέρια τους κοντά στο σώμα τους πριν από μια γρήγορη περιστροφική κίνηση ενώ οι δύτες γίνονται μια «μπάλα» για να κάνουν μια γρήγορη εναέρια τούμπα.
Η συγκέντρωση τόσο μεγάλης ποσότητας νερού, 180 μέτρα ψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας, θα αυξήσει τη ροπή αδράνειας της Γης. Το αποτέλεσμα; Θα επιβραδυνθεί η περιστροφή της.
Βέβαια, το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης αυτής είναι μικροσκοπικό και όπως υπολόγισαν επιστήμονες της NASA προσθέτει μόνο 0,06 μικροδευτερόλεπτα (1 μικροδευτερόλεπτο = 1 εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου).
Δείτε το βίντεο