Τη σύσταση Επιτροπής για διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε, «εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα, και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της.
Γι’ αυτό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να βρουν ισότιμη θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Είναι ατομικό τους δικαίωμα αλλά είναι και υποχρέωση της Πολιτείας, και νομίζω ότι είναι και μία ώριμη τομή προς όφελος του εθνικού συνόλου».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της επιτροπής είναι «η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις υπουργείων και αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως στην περίοδο 2021-2023».
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Η Επιτροπή, εκτός του κ. Σισιλιάνου περιλαμβάνει, επίσης, τα εξής μέλη από την ακαδημαϊκή κοινότητα: Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Από την κοινωνία των πολιτών θα είναι οι Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Απόστολος Καραμπαΐρης, Εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης και η Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».
Από την κυβέρνηση θα συμμετέχουν ο Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.
Στην Επιτροπή θα συμμετέχει κατά περίπτωση ως εξωτερικός σύμβουλος και ο Silvan Agius, συνεργάτης της Επιτρόπου Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Λίνο Σισιλιάνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή τής πρότασής του να τεθεί επικεφαλής της εν λόγω Επιτροπής, και σημείωσε:
«Θα συμφωνήσουμε ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα όλες και όλοι, όλα τα άτομα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα, να είναι αυτό που αληθινά είναι, χωρίς φόβο και χωρίς διακρίσεις. Και νομίζω ότι αν μάθαμε κάτι και από τη δοκιμασία της πανδημίας, είναι η σημασία της κοινής δράσης απέναντι στον κοινό κίνδυνο αλλά και η σημασία της ζωής με αλληλεγγύη και με αλληλοσεβασμό».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου σημείωσε ότι τα θέματα της καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχουν απασχολήσει επανειλημμένως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προσέθεσε ότι «είναι καιρός πλέον να αποκτήσουμε μία εθνική στρατηγική η οποία να ανταποκρίνεται στο διεθνές γίγνεσθαι».
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, καλούνται φορείς και πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]
Στόχος είναι η επιτροπή να καταθέσει τα πορίσματά της στον πρωθυπουργό με ένα προκαταρκτικό σχέδιο δράσης πριν το καλοκαίρι.