Με παραδοσιακά αυθεντικά ενδύματα και κοσμήματα της Ηπείρου εμφανίστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου στην ειδική επετειακή εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης
Φορούσε το χαρακτηριστικό πιρπιρί της γιαννιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς το οποίο είναι γυναικείο χρυσοκέντητο πανωφόρι και την παραδοσιακή, ασημένια πόρπη, τα οποία τουλάχιστον το πιρπιρί – σύμφωνα με πληροφορίες – προέρχονται από το μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” έχει επιλέξει να εναρμονίσει τις εμφανίσεις της με το “άρωμα” των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Αυτό άλλωστε είδαμε και στην εμφάνισή της στην Αερόπολη που επέλεξε παραδοσιακή ενδυμασία για να τιμήσει την ανεκτίμητη συμβολή των Μανιατών στον Αγώνα για την Ελευθερία.
Τις συγκεκριμένες ενδυματολογικές επιλογές ακολουθεί και πέραν των εκδηλώσεων αλλά και στις συνεντεύξεις της για το έργο και τη δράση της Επιτροπής
Να σημειωθεί πως στα Ιωάννινα φορέθηκε η πλουσιότερη από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδος. Το ξεχωριστό της τμήμα ήταν το πιρπιρί, που γεμάτο αστραφτερά κεντήματα έκανε τη φορεσιά να θεωρείται βαρύτιμη και πολύτιμη και να ξεχωρίζει από όλες τις γυναικείες φορεσιές της Ελλάδος.
Στα χωριά οι γυναίκες φορούσαν το σιγκούνι, έναν αμάνικο επενδύτη από μάλλινο ύφασμα, ανοιχτό εμπρός και κατακόρυφα. Στολιζόταν με επίρραπτη κόκκινη τσόχα και κεντήματα με πολύχρωμα κορδόνια, κορδονέτα και γαϊτάνια.
Τα αστικά κέντρα είχαν πολυτελείς ενδυμασίες, τα χωριά είχαν λιτές και σοβαρές.