«Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» είναι μία ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ξανθόπουλο, που δεν θα προβληθεί ξανά στην ελληνική τηλεόραση.
Ειδικότερα, μία από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού, με πρωταγωνιστές μεγαθήρια της μεγάλης οθόνης, σε παραγωγή «Κλακ Φιλμ» και σκηνοθεσία Απόστολου Τεγόπουλου, δεν θα παιχτεί ξανά στην τηλεόραση, επειδή έχει διάρκεια τρεις ολόκληρες ώρες.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου 1967 και έκοψε περίπου 30.000 εισιτήρια, σε μία εβδομάδα, σε ένα μόλις κινηματογράφο. Το σενάριο γράφτηκε από τον Μιχάλη Γρηγορίου, ενώ μερικοί από τους ηθοποιούς που παίζουν μαζί με τον Νίκο Ξανθόπουλο ήταν οι Άντζελα Ζήλεια, Μάνος Κατράκης, Παντελής Ζερβός, Ελένη Ζαφειρίου, Ανέστης Βλάχος, Γιώτα Σοϊμοίρη, Αθηνόδωρος Προύσαλης και Βασιλάκης Καΐλας.
Η υπόθεση της ταινίας «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου»
Ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας αναγκάζεται να φύγει από την Κομοτηνή, κατηφορίζει στην Αθήνα, μαθαίνει μπουζούκι, πιάνει δουλειά σε ταβέρνα, αλλά η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου τον φέρνει στο πεδίο της μάχης.
Αργότερα, εν μέσω Κατοχής, συνεχίζει να εργάζεται στην ταβέρνα και κάνει καριέρα σαν λαϊκός τραγουδιστής, ενώ παράλληλα θα μάθει ότι γλίτωσαν μόνο η μητέρα του και η αδελφή του από τον διωγμό.
Σε διάστημα μικρότερο του 1,5 έτους, αυτή τη φορά σε σενάριο Πάνου Κοντέλη, κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος υπό τον τίτλο «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου».
Ο Ξανθόπουλος έχει πια ενημερωθεί από τη «Ξεριζωμένη γενιά» ότι λέγεται «Καρατζόγλου» και πασχίζει να εντοπίσει πληροφορίες για τον πατέρα του, ο οποίος χάθηκε στην καταστροφή της Σμύρνης.
Νίκος Ξανθόπουλος: Το παιδί του λαού, η καταγωγή, η γυναίκα της ζωής του, οι 2 γάμοι, τα 4 παιδιά, η αρρώστια και το τέλος
Ο Νίκος Ξανθόπουλος έχασε τη μάχη για ζωή σε ηλικία 89 ετών, ύστερα από αρκετές εβδομάδες νοσηλείας σε ιδιωτική κλινική στο Αιγάλεω, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο, τα τέσσερα παιδιά και τα εγγόνια του.
Ο αγαπημένος ηθοποιός ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Έλληνες, καθώς είχε κάνει πολλές δραματικές ταινίες για τη φτώχεια και την ξενιτειά και αυτός ήταν ο λόγος που τον αποκαλούσαν «παιδί του λαού».
Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία, το 1934 και ήταν παιδί προσφύγων από τον Πόντο.
Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου και από το ’57 μέχρι το ’63 έπαιζε σε θεατρικές παραστάσεις και στη συνέχεια αφιερώθηκε στον κινηματογράφο.
Από το 1964 μέχρι το 1971 συνεργάστηκε αποκλειστικά με τον Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ Φιλμ), σε μουσικές δραματικές ταινίες.
Έπαιξε σε πλήθος ταινιών:
«Αγάπησα και πόνεσα»
«Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου»
«Ο κατατρεγμένος»
«Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη»
«Ταπεινός και περιφρονημένος»
«Η καρδιά του πατέρα»
Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1995, στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου «Με τον Ορφέα τον Αύγουστο», μετά από απουσία 24 ετών.
Για τις ανάγκες των ταινιών, τραγουδούσε υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Μετά το 1971, ο Νίκος Ξανθόπουλος σταμάτησε τον κινηματογράφο και ξεκίνησε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι, οπότε συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλς, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια.
Η προσωπική ζωή του Νίκου Ξανθόπουλου
Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό Ελένη Καρπέτα, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Παναγιώτη, ο οποίος του χάρισε έναν εγγονό, τον συνονόματο, Νίκο, ενώ ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Εριφύλη Ξανθοπούλου, με την οποία απέκτησε τρία ακόμη παιδιά και άλλα τέσσερα εγγόνια.
Το 2021, ο Νίκος Ξανθόπουλος θέλησε να ευχηθεί δημόσια στον γιο του από τον δεύτερο γάμο, Γιώργο, για τα γενέθλιά του, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία του, την οποία σχολίασε η ανιψιά του.
Αρχικά, ο ηθοποιός έγραψε «Χρόνια πολλά Γιώργο μου… Πολύχρονος κι ευτυχισμένος να ‘σαι πάντα γιε μου. Να σε χαιρόμαστε που ‘σαι λεβέντης» και τότε η ανιψιά του υπογράμμισε «Θείε Νίκο να χαιρόμαστε τον Γιώργο. Έχεις όμως και άλλο γιο. Από τον πρώτο σου γάμο με τη θεία μου, Ελένη Καρπέτα από την Χιλιαδου, που ήταν επίσης ηθοποιός. Τον λένε Παναγιώτη Ξανθόπουλο και ήταν αρχιτυπογράφος στο συγκρότημα Μπόμπολα. Σου έχει χαρίσει εγγόνια. Μήπως να το ανέφερες κάποτε; Το λέω με αγάπη».
Από την πλευρά του, ο ηθοποιός απάντησε «Έχει γίνει αναφορά και στον Παναγιώτη και μάλιστα πολλές φορές όπως και στο εγγονό μου το Νίκο..».
Ο Νίκος Ξανθόπουλος βρήκε τον επίγειο παράδεισό του
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αν και ζούσε σε μία υπέροχη έπαυλη στη Φιλοθέη, αποφάσισε να τα πουλήσει όλα και να βρεθεί κοντά στη φύση, αγοράζοντας ένα κτήμα και άρχισε να ασχολείται με τη γη, μαζί πάντα με τη γυναίκα του. Μέχρι και δικό τους κρασί έφτασαν να βγάζουν αλλά και ελαιόλαδο.
«Η κυρά της ζωής μου η Εριφύλη, μέχρι κουμαριές έχει μεταφυτέψει στο κτήμα. Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Τα κατεβάζανε οι Μενιδιάτες απο την Πάρνηθα και τα πουλούσαν στη γειτονιά μας σε χωνάκια . – Έλα καλέ, δώσε ένα πενηνταράκι και πάρε δύο να ξεπουλήσω» είχε υπογραμμίσει, μέσω ανάρτησής του στο Facebook o ίδιος.