Εγνατία: Ζευγάρι Ελλήνων από την Ελβετία οι νεκροί στα διόδια – Η ανατροπή με τα αίτια
Το ζευγάρι που βρήκε τραγικό θάνατο στα διόδια Πολυμύλου είχε έρθει αεροπορικώς στην Ελλάδα για να περάσει τις διακοπές του Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κοζάνη
Ταυτοποιήθηκαν οι απανθρακωμένοι σοροί από το σοβαρό τροχαίο δυστύχημα στα διόδια Πολυμύλου στην Εγνατία Οδό που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το kozanimedia, το ζευγάρι που βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα του Πολυμύλου ήταν εν ζωή κάτοικοι Ελβετίας με καταγωγή από την Κοζάνη και συγκεκριμένα ο οδηγός, ηλικίας 73 ετών, από την περιοχή των Καμβουνίων και η σύζυγός του, ηλικίας 68 ετών, από το Λιβαδερό.
Είχαν έρθει αεροπορικώς για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι κρίθηκε αδύνατον να ταυτοποιηθεί το ζευγάρι και γι’ αυτό ζητήθηκε εργαστηριακή εξέταση με DNA.
Το πιθανότερο σενάριο του δυστυχήματος
«Προσπαθεί να ξεκαθαρίσει η Τροχαία τι ακριβώς συνέβη στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς στην αρχή είχαμε αρκετές πληροφορίες ότι ίσως κάποιος οδηγός προσπάθησε να κάνει όπισθεν στη λωρίδα του e-pass, τελικά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν (…).
Για κάποια λεπτά ακινητοποιήθηκαν ίσως τα δύο οχήματα μπροστά στην μπάρα του e-pass, το φορτηγό όπως φαίνεται δεν είχε ορατότητα, είχε αναπτύξει πιθανόν και ταχύτητα (…) ίσως κόλλησε το e-pass, οι οδηγοί πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας και να μην έχουν μεγάλη ταχύτητα» είπε η κ. Δημογλίδου για το πιθανό σενάριο του δυστυχήματος.
Όπως ανέφερε οι αστυνομικοί προσπαθούν να λάβουν και το βιντεοληπτικό υλικό από την εταιρία. «Δεν είναι εύκολο να το παραλάβουν καθώς υπήρχαν τεχνικά προβλήματα. Μετά την πυρκαγιά στο σημείο καταστράφηκε ολοσχερώς το ένα κουβούκλιο των διοδίων» ανέφερε.
«Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από το δεύτερο όχημα»
«Θα ληφθούν και σήμερα μαρτυρικές καταθέσεις γιατί οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν εχθές στο νοσοκομείο δεν ήταν σε θέση ακόμη να δώσουν πληροφορίες στην Τροχαία. (…) Οι επιβαίνοντες στο πρώτο όχημα προσπαθούν να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Σίγουρα χρειαζόμαστε και το βιντεοληπτικό υλικό. Από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει όπισθεν» είπε.
«Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από το δεύτερο όχημα, από το όχημα πάνω στο οποίο έπεσε το φορτηγό, γι’ αυτό και πρόλαβαν οι επιβαίνοντες στο πρώτο όχημα να βγουν» επισήμανε.

«Η κοπέλα είδε τον θάνατο στα μάτια της»
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εγνατίας Οδού Κώστα Κουτσούκο το άνοιγμα της μπάρας αυξάνει τους κινδύνους. «Ο σταθμός αυτός λειτουργεί 16 χρόνια. Δεν είναι σίγουρο ότι το άνοιγμα της μπάρας διευκολύνει την κυκλοφορία. Εμείς από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι το άνοιγμα της μπάρας αυξάνει τους κινδύνους και μειώνει την οδική ασφάλεια διότι αυξάνεται η ταχύτητα» λέει.
Όπως λέει το φορτηγό δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. «Εδώ έχουμε έναν σταθμό διοδίων ο οποίος έχει περίπου, για να καταλάβετε στις λωρίδες του, μήκος 75 μέτρα και το φορτηγό πέρασε από τη μία στην άλλη πλευρά. Το λέω αυτό για να γίνει αντιληπτή η σφοδρότητα με την οποία πέρασε το φορτηγό και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι μπροστά από τις λωρίδες έχουμε και ειδικούς αποσβεστήρες ακριβώς για αυτό, αν χτυπήσει κανείς να μπορέσει να γίνει απόσβεση της σύγκρουσης για να μην υπάρχουν και μεγάλες ζημιές. Διέλυσε τα πάντα, ο αποσβέστηρας εξαφανίστηκε και το φορτηγό πέρασε στην άλλη πλευρά του σταθμού. Δεν άφησε όρθιο τίποτα» ανέφερε.
Σχετικά με την εργαζόμενη που βρισκόταν στο κουβούκλιο την ώρα της σύγκρουσης ο κ. Κουτσούκος ανέφερε: «Η εργαζόμενή μας σώθηκε ως εκ θαύματος. Έχω επικοινωνία από χθες, έχω μάθει ότι είναι πάρα πολύ καλά και χαίρομαι για αυτό, λυπάμαι για τους δύο ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Βρίσκεται σε ένα σοκ διότι πέρασε πάνω της σχεδόν ολόκληρο το φορτηγό. Η κοπέλα είδε τον θάνατο στα μάτια της».

Η κατάσταση των τραυματιών
Δύο από τα τρία άτομα που είχαν μεταφερθεί τραυματισμένα, μετά το τραγικό δυστύχημα στον Πολύμυλο Κοζάνης, παραμένουν στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κόζανης, καθώς δόθηκε εξιτήριο στο ένα απ’ αυτά. Πρόκειται για έναν από τους δύο επιβαίνοντες από το δεύτερο ΙΧ αυτοκίνητο, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν μόνοι τους μετά την σφοδρότατη σύγκρουση.
Στο νοσοκομείο παραμένει η υπάλληλος των διοδίων, η οποία βρισκόταν μέσα στο κουβούκλιο που είχε παρασυρθεί από το φορτηγό αυτοκίνητο, καθώς και ο οδηγός του δεύτερου ΙΧ αυτοκινήτου. Η κατάσταση της υγείας και των δύο δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
«Ακούγαμε κρότους»
Την ίδια στιγμή, οδηγός που βρέθηκε στο σημείο την στιγμή του δυστυχήματος, περιγράφει όσα είδε.
«Εγώ κατευθείαν είδα το μποτιλιάρισμα και είπα ‘πάλι τα ίδια, δεν ανοίγουν τα διόδια να φύγουμε’. Μόλις σταματάω εγώ, από πίσω κατευθείαν σε δέκα δευτερόλεπτα, έγινε ατύχημα, ακούσαμε μπαμ από πίσω», λέει ο Βασίλης Τσεπίδης.
«Εγώ κάθε εβδομάδα κατεβαίνω Θεσσαλονίκη. Αρχές Μαρτίου το ίδιο πράγμα έγινε. Πάλι είχε ομίχλη ο δρόμος, δεν έβλεπες καθόλου. Εχθές ήταν πιο έντονο το φαινόμενο» ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Εγώ ήμουν ακριβώς πίσω από τα διόδια, στις αρχές των διοδίων προς το ρεύμα από τη Βέροια μεριά. Το φορτηγό καιγόταν ακριβώς μπροστά από τα διόδια και δεν βλέπαμε τι καιγόταν, ακούγαμε κρότους, εκρήξεις και λέγαμε τι είναι. Δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε. (…) Από την ομίχλη, δεν βλέπαμε φλόγα».