Τέλος Ιουνίου υπολογίζεται να υπάρχουν 4 εκατ. πολίτες άνοσοι συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και εκείνους που θα αποκτήσουν φυσική ανοσία σε περίπτωση που τα ημερήσια κρούσματα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.
Όπως εξηγεί στο Documentonews η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού «Σε 100 μέρες από τώρα και σε περίπτωση που πραγματοποιούνται 30.000 δόσεις την ημέρα και έχουμε περίπου 2.000 νέα κρούσματα την ημέρα υπολογίζεται ότι θα έχουμε περίπου 4 εκατ. Έλληνες άνοσους».
Σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται οι άνθρωποι με την φυσική ανοσία, αλλά και όσοι θα έχουν πλήρως εμβολιαστεί συνολικά μέχρι τότε.
«Αν τα καταφέρει η πολιτεία και έχει είτε περισσότερες δόσεις εμβολίου δύο δόσεων, είτε περισσότερες δόσεις από το μονο-δοσικό εμβόλιο θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα» εξηγεί η ίδια.
«Αυτή την στιγμή θεωρητικά έχουν νοσήσει στην Ελλάδα περίπου 250.000 άνθρωποι, η πραγματικότητα είναι όμως ότι υπάρχει ένας 4πλάσιος αριθμός ανθρώπων -που είναι και το ελάχιστο– που είτε ήταν ασυμπτωματικοί, είτε με ήπια συμπτώματα, είτε δεν έχουν δηλωθεί.
»Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει άλλο 1 εκ Έλληνες οι οποίοι είναι άνοσοι λόγω φυσικής ανοσίας.
Και αν συνεχίσουν τα πράγματα όπως είναι τώρα, δηλαδή να έχουμε περίπου 2.000 νέους θετικούς την ημέρα, σε 100 μέρες θα έχουμε άλλο 1 εκατ. Έλληνες άνοσους.
Έτσι συνολικά θα έχουμε περίπου 4 εκατ. άνοσους μαζί με αυτούς που θα έχουν πλήρως εμβολιαστεί» διευκρινίζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και εξηγεί «με 4 εκατ. άνοσους αν δεν συμβεί κάτι τραγικό, ακόμα πιο επιθετικό έχουμε μια πιθανότητα να είμαστε σε μια σχετικά καλή κατάσταση.
»Δηλαδή να είμαστε ανοιχτά, να φοράμε μάσκες και να μην είναι παραπάνω από 1.000 τα κρούσματα την ημέρα τα οποία σταδιακά θα πέφτουν».
Τέλος σχετικά με το θέμα που ταλαιπωρεί παιδιά και γονείς, δηλαδή το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία η καθηγήτρια επιδημιολογίας εξηγεί ότι «τα σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται κάποιοι εκπαιδευτικοί -οι πιο ευαίσθητοι- και να αραιώνουν τα παιδιά στις τάξεις.
»Να ασχοληθεί το υπουργείο Παιδείας με το πρόγραμμα σπουδών των μικρών τάξεων ώστε ένα μέρος των μαθημάτων να γίνεται στο ύπαιθρο» επισημαίνει για ακόμα μια φορά η κ. Λινού.