Κυριακή, Ιανουάριος 12 2025
διατροφήΚοuρκοuμάς: Ποιοı πρέπει να τον αποφεύγοuν και γıατί;

Κοuρκοuμάς: Ποιοı πρέπει να τον αποφεύγοuν και γıατί;

Ο κουρκουμάς έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια χάρη στα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, που οφείλονται στο συστατικό κουρκουμίνη.

Έχει βρεθεί ότι μειώνει τους πόνους της αρθρίτιδας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας και των προβλημάτων του ήπατος, αλλά και στην κατάθλιψη και τους πονοκεφάλους.

Ωστόσο, τα άτομα που κινδυνεύουν από δημιουργία χολόλιθων πρέπει να καταναλώνουν τον κουρκουμά με προσοχή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπαχαρικό αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στη χολή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πόνους στην περιοχή της κοιλιάς.

stomach pain

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες, οι οποίοι σχηματίζονται συνήθως από χοληστερόλη, στη χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κάτω από το ήπαρ.

Όταν ένα χολόλιθος παγιδευτεί μέσα στη χοληδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό και έντονο πόνο που μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από χολόλιθους είναι οι γυναίκες, οι υπέρβαροι, όσοι είναι άνω των 40 ετών και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Εκτός από τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροιες και έλκος στομάχου.

Ο κουρκουμάς πρέπει επίσης να αποφεύγεται μετά από χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία, καθώς συμβάλλει στην αραίωση του αίματος. Πρέπει επίσης να τον αποφεύγουν οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Έρευνες έχουν δείξει τέλος, ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Μελέτη του 2008 αποκάλυψε ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα οξαλικών στα ούρα, που με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία λίθων στα νεφρά, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι αδρανείς, όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθώς και οι πάσχοντες από νόσο του Crohn.

Κουρκούμη ή Κουρκουμάς και οι υπέροχες ιδιότητές του

Αλλιώς: κιτρινόριζα ή χρυσόριζα!

Η κουρκούμη είναι καρύκευμα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων.

Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″ χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.

Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.

Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

  • – Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση
  • – Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
  • – Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου
  • – Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς
  • – Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
  • – Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • – Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας
  • – Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
  • – Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
  • – Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
  • – Κατά της αναιμίας
  • – Κατά της διάρροιας
  • – Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • – Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Σε πνευματικό επίπεδο, ο κουρκουμάς θεωρείται ότι προάγει τη θεϊκή ενέργεια και την ευημερία, καθαρίζει τα τσάκρας και το αιθερικό σώμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον απ΄όσους ασχολούνται με τη γιόγκα.

Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Γιατί λοιπόν να μη τον προσθέσουμε από σήμερα στη διατροφή μας;

Πως και που τον χρησιμοποιούμε:

  • – Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε
  • – Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
  • – Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά

Εξωτερική χρήση:

  • – Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.

  • – Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα πιο σημαντικά