Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στην Ελλάδα, εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, το οποίο αφορά 33χρονη γυναίκα.
Το δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, εντοπίστηκε στο κέντρο και αφορά μία γυναίκα αλλοδαπή, 33 ετών, που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι. Η 33χρονη μπήκε στην Ελλάδα, με αρνητικό τεστ κορονοϊού, ωστόσο εμφάνισε συμπτώματα μετά την άφιξη της στη χώρας μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, δεν βρίσκεται πλέον σε καραντίνα και είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών της.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος”.
Στην Πάτρα το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
Να υπενθυμίσουμε πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Απριλίου, στην Πάτρα, για την ανίχνευση μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού, της λεγόμενης ινδικής μετάλλαξης, η οποία παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από όσες είναι γνωστές ως τώρα, σε έναν ασθεή. Η νέα αυτή μετάλλαξη μεταδίδεται ραγδαία και ήδη στην Ινδία έχει προκαλέσει τεράστια «έκρηξη» θανάτων.
Προβληματισμός για την νέα μετάλλαξη
Μία μέρα πριν εντοπιστεί κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι: «Στο Ισραήλ εμφανίστηκε μία παραλλαγή του ινδικού στελέχους, το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό, το ινδικό έχει 25% περισσότερη μεταδοτικότητα, αλλά εμφάνισε και μία παραλλαγή όπου αποφεύγει τα ανοσοποιητικά στοιχεία. Γι’ αυτό βλέπουμε 250.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση στην Ινδία και αύξηση των θανάτων. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 50% – 60%, στην Ελλάδα βρισκόμαστε γύρω στο 30%. Θα πρέπει πάση θυσία, ειδικά τα μεγάλα άτομα, να πάνε να εμβολιαστούν γιατί μου έκανε εντύπωση ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν άτομα μεγάλης ηλικίας γιατί αν και είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έπραξαν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για την ινδική μετάλλαξη. «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις».
Τον προβληματισμός της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης, η οποία φέρεται πάντως να έχει εύκολη μετάδοση και συμπλήρωσε ότι: «Θέλουμε να δούμε εάν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία -με τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά- οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος ανέφερε σχετικά με την ινδική παραλλαγή πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν γι αυτήν και πως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εργαστηρίου, όχι αποτελέσματα μελέτης σε ανθρώπους. Ωστόσο, τόνισε πως το σίγουρο είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις. «Αυτό που ψάχνουμε είναι να δούμε σε ποιο βαθμό».
Συναγερμός στην Ευρώπη – Πρόταση για απαγόρευση πτήσεων από την Ινδία
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορονοϊού εκφράζει ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.
«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης του κορονοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».
Τρομακτική έκρηξη κρουσμάτων στην Ινδία
Περισσότερα από 893.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν μόνο την Παρασκευή σε όλον τον κόσμο, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο μέχρι τις 12.00 σήμερα, ώρα Ελλάδας, βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Πάνω από το ένα τρίτο των μολύνσεων καταγράφηκαν στην Ινδία, η οποία ανακοίνωσε χθες 332.730 κρούσματα και σήμερα 346.786, αριθμούς πρωτοφανείς για μία και μόνη χώρα μέχρι τώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ήταν 819.000, στις 8 Ιανουαρίου.
Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας ανακοινώθηκαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια στην Ινδία. Η χώρα αυτή καταγράφει επίσης ρεκόρ θανάτων, με 2.624 το τελευταίο 24ωρο. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σερ περίπου 190.000 Ινδούς.