Δευτέρα, Ιανουάριος 13 2025
ΕλλάδαΚύπριος παραπληγικός ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου με το αναπηρικό του καροτσάκι.

Κύπριος παραπληγικός ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου με το αναπηρικό του καροτσάκι.

Εχει κάνει ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο από τα 11.000 πόδια, καθισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, έχει καταρριχηθεί με αυτό από τον πύργο εκπαίδευσης καταδρομέων στην Κύπρο και τώρα «κατέκτησε» μέχρι και την κορυφή του Ολύμπου.

«Ολα μπορούν να γίνουν», ήταν το σύνθημα του εγχειρήματος που οργανώθηκε το Σάββατο στο «βουνό των θεών», το ίδιο είναι και το μότο της ζωής του 27χρονου παραπληγικού Γιώργου Τίρρη από τη Λάρνακα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, ύστερα από ένα ατύχημα που τον καθήλωσε σε τροχοκάθισμα, έχει βάλει στόχο να καταφέρνει αυτά που δεν μπορούν ή δεν τολμούν ακόμα και αρτιμελείς.

foto

Φωτογραφία: Capture moments

Ο νεαρός έφερε σε πέρας την τολμηρή ορειβατική αποστολή μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με τη δύναμη χεριών και ψυχής, αλλά και με τη συνδρομή μιας πολυμελούς ομάδας υποστήριξης από την Κύπρο και από την Ελλάδα.

Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο «βουνό των θεών», ο 27χρονος Γιώργος με τη στήριξη όλων των μελών της αποστολής κατάφερε να πατήσει την κορυφή του Ολύμπου.

assets_large_t_420_54917460

Φωτογραφία: Capture moments

Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα και το θερμόμετρο «φλέρταρε» με το αρνητικό πρόσημο νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στο ορειβατικό καταφύγιο «Καλύβα Χρηστάκη», στη θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.450 μέτρων, όπου διανυκτέρευσε η αποστολή. Αυτό δεν πτόησε τον 27χρονο και τα μέλη της ορειβατικής ομάδας, που ξεκίνησαν στις 8 το πρωί το δύσκολο εγχείρημα, υπό την καθοδήγηση ντόπιων οδηγών βουνού. Στην πορεία η βροχή σταμάτησε, αλλά η λάσπη που άφησε στα κακοτράχαλα μονοπάτια ανέβαζε κατακόρυφα τον δείκτη δυσκολίας της ανάβασης, ενώ ο καιρός επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις για τη συνέχεια.

Ο Γιώργος Τίρρης ανεβαίνει προς την κορυφή του Ολύμπου με τη βοήθεια των φίλων του εφέδρων καταδρομέων από Ελλάδα και Κύπρο.

newego_large_t_420_54917571-1

Φωτογραφία: Capture moments

Ο θυελλώδης άνεμος που λυσσομανούσε θα δοκίμαζε τις αντοχές της 18μελούς αποστολής στο μέσο της διαδρομής, η πυκνή ομίχλη θα περιόριζε την ορατότητα σε ελάχιστα μέτρα, ενώ και το στρωμένο χιόνι θα υπέβαλλε τους ορειβάτες σε μια επιπλέον δοκιμασία στην τελική ευθεία προς την κορυφή.

Ολα εξελίχθηκαν δυσκολότερα από τον σχεδιασμό, αλλά κανένα εμπόδιο δεν αποδείχτηκε ανυπέρβλητο. Τοποθετημένος στο μέσο του κομβόι που είχε τη μορφή ανθρώπινης αλυσίδας, ο Γιώργος Τίρρης έδινε ώθηση στο ειδικά διαμορφωμένο καροτσάκι, το οποίο ήταν δεμένο με ιμάντες και καθοδηγούνταν από τους πεζούς που προπορεύονταν και αυτούς που ακολουθούσαν.

assets_large_t_420_54917462

Φωτογραφία: Capture moments

Σπρώχνοντας και ρυμουλκώντας στα σημεία με τις μεγάλες κλίσεις εδάφους, ισορροπώντας δίπλα σε κοφτερούς γκρεμούς που κόβουν την ανάσα, προσπερνώντας ή υπερπηδώντας μεγάλες πέτρες και άλλα εμπόδια, η ομάδα κατάφερε με υπερπροσπάθεια να φτάσει πριν από το μεσημέρι μέχρι την κορυφή «Σκολιός», στα 2.911 μέτρα, τη δεύτερη ψηλότερη του Ολύμπου και της χώρας. «Εκπλήρωσα άλλο ένα όνειρο ζωής, έναν άθλο που έφερα σε πέρας.

Αισθάνομαι τιμή και δέος που κατάφερα να πατήσω στην κορυφή του Ολύμπου», είπε συγκινημένος και καταπονημένος ο 27χρονος, ατενίζοντας από ψηλά το επιβλητικό τοπίο, ενώ ευχαρίστησε την ομάδα υποστήριξης για τη βοήθεια που του προσέφερε. Αυτή αποτελούνταν από Κύπριους και Ελλαδίτες έφεδρους καταδρομείς, από μέλη τοπικής σχολής επιβίωσης της Ελασσόνας Λάρισας, καθώς και μέλη του Συνδέσμου Στήριξης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Ηλιαχτίδα Ζωής», η οποία οργάνωσε το εγχείρημα, με τίτλο «Ολα μπορούν να γίνουν».

assets_large_t_420_54917461

Φωτογραφία: Capture moments

Δυσκολίες

«Ηταν δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο από όσο περιμέναμε, ενώ δεν είχαμε σύμμαχο και τον καιρό. Τα μονοπάτια ήταν δύσβατα, είχαν μεγάλες πέτρες και λάσπη, υπήρχαν σημεία όπου μετά βίας χωρούσε να περάσει το τροχοκάθισμα, και άλλα με επικίνδυνους γκρεμούς εκατοντάδων μέτρων που κάθε λάθος θα μπορούσε να στοιχίσει. Ομως, με τη βοήθεια όλων και την ψυχική δύναμη του Γιώργου τα καταφέραμε», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας Ζωής», παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, Πανίκος Ξιούρουππας. Η ανάβαση στην κορυφή και η επιστροφή στο καταφύγιο είχαν διάρκεια πάνω από πέντε ώρες.

ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Ο καταδρομέας που δεν παραδόθηκε ποτέ…

Ο Γιώργος Τίρρης ήταν ανέκαθεν ένα παιδί δραστήριο και δυναμικό. Ασχολήθηκε εντατικά με τη γυμναστική και τα extreme sports, ενώ υπηρέτησε στην 31η Μοίρα Καταδρομών στο Σταυροβούνι της Κύπρου. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, το 2009, συνέβη το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή.

Στην κορυφή του Ολύμπου.

assets_large_t_420_54917463

Φωτογραφία: Capture moments

Δουλεύοντας σε οικοδομή για το μεροκάματο, έπεσε από τον 2ο όροφο, από ύψος 8 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική στήλη, και να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.

Επειτα από δύο μήνες στην εντατική μονάδα και πέντε μήνες σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης, πάλεψε με τα σωματικά και ψυχικά του τραύματα και αποφάσισε να μην το βάλει κάτω.

«Χτύπησε» ένα τατού στον βραχίονα του αριστερού χεριού του με τη φράση «Ζήσε την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία – κανείς δεν ξέρει αν θα ξημερώσει η επόμενη» και έβαλε μπροστά στόχους που σε πολλούς φαντάζουν εξωπραγματικοί.

Αγώνας

Την περασμένη άνοιξη καταρριχήθηκε με σκοινιά από ύψος 30 μέτρων, στον πύργο εκπαίδευσης καταδρομέων στη Λάρνακα. Λίγους μήνες μετά έκανε ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο από τα 11.000 πόδια, ενώ το περασμένο Σάββατο κατάφερε να «κατακτήσει» την κορυφή του Ολύμπου.

Ο Γιώργος γυμνάζεται συστηματικά, παίρνει μέρος σε αγώνες bodybuilding για άτομα σε αναπηρική καρέκλα, ενώ προπονείται στο άθλημα της άρσης βαρών σε πάγκο και φιλοδοξεί να αγωνιστεί στους επόμενους παραολυμπιακούς αγώνες.

[ethnos]

Τα πιο σημαντικά