Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025
επικαιpότnταΗ Κίνα έχτισε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αλλά δεν μπορεί να...

Η Κίνα έχτισε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αλλά δεν μπορεί να βρει κάποιον να το διαχειριστεί

Η Κίνα έχτισε ένα απίστευτα μεγάλο τηλεσκόπιο, αλλά δεν έχει κανέναν να το διαχειριστεί. Το όργανο, που βρίσκεται στην απομακρυσμένη νότια ορεινή περιοχή της χώρας, είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο.

Η εγκατάσταση αναζητά ένα ξένο ταλέντο για τη διαχείριση του παρατηρητηρίου, αφού δεν υπάρχουν καταρτισμένοι Κινέζοι αστρονόμοι για να το κάνουν. Έχουν κυκλοφορήσει αγγελίες για τη θέση από τον Μάιο, όμως δεν βρέθηκαν κατάλληλοι υποψήφιοι μέχρι στιγμής. Ο υποψήφιος που θα πάρει τη θέση, θα κερδίζει 1,2 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.

Οι απαιτήσεις είναι πολύ αυστηρές και η δεξαμενή με τα ταλέντα ανά τον κόσμο, πολύ μικρή. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, αλλά και αποδεδειγμένη εμπειρία στην ηγεσία κάποιου μεγάλου ραδιοτηλεσκοπικού πρότζεκτ. Η εκτεταμένη διοικητική εμπειρία και η υψηλού επιπέδου θέση σε πανεπιστήμιο, είναι επίσης απαραίτητα προσόντα.

31d4541b8e926a24f0c9b835b68cfdf3

 FAST

Ο Νικ Σάντζεφ, ένας αστρονόμος από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, υπολογίζει πως μπορεί να υπάρχουν μόλις 40 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο που μπορούν να κριθούν ικανά για τη δουλειά. “Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν κάποιον, όμως οι περισσότεροι αστρονόμοι στις ΗΠΑ δε θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε ανθρώπους να κάνουν αίτηση στη Λα Σερένα, κάτι που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω, αν κρίνω από το πόσο όμορφη είναι και πόσο καλοί είναι οι κάτοικοι της Χιλής”, αναφέρει. Σε σύγκριση με άλλα επιστημονικά πεδία, η ραδιοαστρονομία έχει τους λιγότερους πτυχιούχους.

Ο Σάντζεφ, που ήταν επικεφαλής ερευνητής για την ανακάλυψη της σκοτεινής ενέργειας και μέλος της ηγετικής ομάδας που ασχολήθηκε με την κατασκευή του οπτικού Γιγάντιου Τηλεσκόπου Magellan της Χιλής, ισχυρίζεται ακόμη πως ο μεγάλος αυτός μισθός μπορεί να μην είναι αρκετός ή ότι οι επιστήμονες έχουν άλλες υποχρεώσεις που δεν μπορούν να διακόψουν.

15fd580c7e3b7b61724454152b0ced81

 FAST

Τα ραδιοτηλεσκόπια χρησιμοποιούν ένα μεγάλο, παραβολικό πιάτο, για τη συλλογή ραδιοκυμάτων από μακρινές πηγές, όπως πάλσαρ και μαύρες τρύπες – ή ακόμη και εξωγήινους πολιτισμούς. Το πιάτο στην Κίνα είναι ένα 500 μέτρων διαμέτρου σφαιρικό τηλεσκόπιο, γνωστό και ως FASΤ και είναι μεγαλύτερο από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο, που έχει διάμετρο 300 μέτρων.

Υπάρχουν μερικές ανησυχίες από τους Αμερικανούς επιστήμονες σχετικά με την επιστημονική αξία του FAST. Σε μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης για τις εγκαταστάσεις που χρηματοδοτεί, το Arecibo είχε φτάσει στον πάτο. Αν σταματούσε η χρηματοδότησή του, θα απελευθέρωνε 8 εκατομμύρια δολάρια για άλλα επιστημονικά πρότζεκτ. Μία δελεαστική επιλογή για το ίδρυμα.

fbd76640505aa503cc8c5b678ecd3fbc

 FAST

Η κινέζικη κατασκευή δεν είναι ικανή να μεταδώσει ραδιοκύματα όπως το Arecibo. Αυτό μειώνει τη χρησιμότητά του ως αποτελεσματικό εργαλείο για τον εντοπισμό στόχων, όπως αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη. Αυτό που θα κινήσει μερικούς αστρονόμους, μπορεί να είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο για την προσπάθεια εντοπισμού επικοινωνίας από εξωγήινους. Όμως αυτό το συναρπαστικό έργο μπορεί να μην είναι αρκετό για να δελεάσει έναν από τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου να μαζέψει τα πράγματά του και να μετακομίσει στην Ανατολή.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

[FAST] [ArsTechnica]

Τα πιο σημαντικά