Νέες θεωρίες συνωμοσίας πυροδοτήθηκαν μετά από ένα σημείωμα του πρακτορείου Getty που συνόδευε το βίντεο με το οποίο η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε στον βρετανικό λαό ότι πάσχει από καρκίνο.
Το συγκινητικό βίντεο της πριγκίπισσας προκάλεσε σοκ στους Βρετανούς, έβαλε όμως ένα τέλος στη θύελλα που είχε ξεσπάσει μετά από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Φάνηκε μάλιστα ότι όλοι σεβάστηκαν την έκκλησή της για σεβασμό στην ιδιωτικότητά της, όσο θα επικεντρώνεται στη θεραπεία της και στην ηρεμία των τριών παιδιών της.
A message from Catherine, The Princess of Wales pic.twitter.com/5LQT1qGarK
— The Prince and Princess of Wales (@KensingtonRoyal) March 22, 2024
Μέχρι που ένα σημείωμα του Getty ήρθε και άναψε και πάλι φωτιές. Το πρακτορείο ανέφερε στο εν λόγω βίντεο ότι «αυτό το απόσπασμα βίντεο παρασχέθηκε από έναν τρίτο οργανισμό και ενδέχεται να μη συμμορφώνεται με τη συντακτική πολιτική του Getty Images».
«Φυσικά το βίντεο της Κέιτ Μίντλετον ήταν ψεύτικο. Το σημείωμα του Getty υποδηλώνει ότι το βίντεο δεν ήταν πραγματικό», έγραψε χρήστης στο Χ και ακολούθησαν ακόμα περισσότεροι.
Το πρακτορείο αναγκάστηκε να εξηγήσει γιατί πρόσθεσε το συγκεκριμένο σημείωμα συντάκτη. Όπως είπε, ο τρόπος με τον οποίο επισημάνθηκε το βίντεο είναι μια συνήθης πρακτική για περιεχόμενο που παραδόθηκε από τρίτους, σε αυτή την περίπτωση το Παλάτι του Κένσινγκτον.
Το παλάτι του Κένσιγκτον αποκάλυψε ότι το βίντεο της Κέιτ Μίντλετον κατέγραψαν τα στούντιο του BBC και το BBC με τη σειρά του επιβεβαίωσε το παλάτι.
«Τα BBC Studios γύρισαν ένα μήνυμα από την πριγκίπισσα της Ουαλίας στο Winsdsor αυτή την εβδομάδα. Θα θέλαμε να ευχηθούμε στην Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ταχεία ανάρρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Κέιτ Μίντλετον: Νέο γαϊτανάκι φημών
Αρκετοί είναι εκείνοι που διαδίδουν ότι το βίντεο της Κέιτ Μίντλετον έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Για να αποδείξουν μάλιστα τα λεγόμενά τους αναδημοσιεύουν το βίντεο με το πρόσωπο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και της Μέγκαν Μαρκλ στη θέση του προσώπου της πριγκίπισσας της Ουαλίας.
O Quassim Cassam, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Warwick και ειδικός στις θεωρίες συνωμοσίας, επισήμανε πως είναι σύνηθες τέτοιες θεωρίες να τροφοδοτούνται από στοιχεία που στην πραγματικότητα τις διαψεύδουν.
«Δεν μπορούν να τις σταματήσουν επειδή τα στοιχεία εναντίον τους αντιμετωπίζονται ως μέρος της συνωμοσίας. Γι’ αυτό είναι τόσο ανθεκτικά» εξήγησε χαρακτηριστικά στο Birmingham Live.
H Whitney Phillips, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακών πλατφορμών και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σημείωσε πως ορισμένοι χρήστες μπορεί να διαδίδουν αυτές τις θεωρίες στα social media απλώς για διασκέδαση.
«Το είδος της ανεξέλεγκτης εικασίας που συνοδεύει αυτού του είδους τις θεωρίες μπορεί επίσης να είναι διασκεδαστικό μυστήριο ή απόσπαση της προσοχής από τους συμμετέχοντες, χωρίς ιδιαίτερη σημασία ή οποιαδήποτε σημασία για τη βλάβη ή την αγωνία που μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος της εικασίας στους ανθρώπους που εμπλέκονται στις θεωρίες συνωμοσίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.