Δευτέρα, Μαρτίου 31 2025
ΕλλάδαΚαθαρισμός οικοπέδων: Υποχρεωτικός από ποτέ – Οι διαδικασίες και τα πρόστιμα

Καθαρισμός οικοπέδων: Υποχρεωτικός από ποτέ – Οι διαδικασίες και τα πρόστιμα

Στον καθαρισμό των οικοπέδων τους υποχρεούνται από την Τρίτη 1η Απριλίου οι ιδιοκτήτες, που στη συνέχεια θα πρέπει να το κάνουν και τη σχετική δήλωση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr.

Όσοι ιδιοκτήτες δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρίες. Ειδικότερα, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο, το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Όσοι δηλώσουν ψευδώς ότι συμμορφώθηκαν κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.




Σε περίπτωση παράλειψης καθαρισμού, οι δήμοι θα καθαρίζουν αυτεπάγγελτα και θα χρεώνουν το κόστος στον ιδιοκτήτη.

250327183755 katharismos vlastisis

Ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου, στόχος του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες εντός του Απριλίου.

Καθαρισμός οικοπέδων 2025: Ακόμα και με χρέωση η αποκομιδή των κλαδιών

Ανοίγει η πλατφόρμα για το καθαρισμό οικοπέδων 2025 από την 1η Απριλίου. Ήδη πολλοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις καλώντας τους δημότες να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες.
Η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων πρόκειται να ανοίξει την Τρίτη 1η Απριλίου και αναμένεται να κλείσει στο τέλος του επόμενου μήνα.

Στόχος του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες νωρίς, αποφεύγοντας την καθυστέρηση του περασμένου έτους, όταν στις δηλώσεις δινόταν παράταση μέχρι τον Ιούλιο.

Καθώς ο καθαρισμός οικοπέδων 2025 ξεκινάει, ήδη αρκετοί Δήμοι βγάζουν ενημερωτικά δελτία, ενώ το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές κοντά σε δάση. Οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τον καθαρισμό ότι τα κλαδιά και όσα συγκεντρώσουν θα πρέπει να τα μεταφέρουν μόνοι τους στα σημεία αποκομιδής είτε να επικοινωνήσουν με τον εκάστοτε δήμο για να περάσουν συνεργεία.

Ορισμένοι δήμοι μάλιστα, την αποκομιδή των κλαδιών την χρεώνουν ανάλογα με τον όγκο. Και για το 2025 είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας υφιστάμενων κατοικιών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, και ο καθαρισμός των αστικών και περιαστικών οικοπέδων με τη δήλωσή τους από την 1η έως και την 30ή Απριλίου στη γνωστή πλατφόρμα.

1. Πεδίο εφαρμογής

Τα ακίνητα (οικόπεδα ή γήπεδα μαζί με τα εντός αυτών κτίσματα) που βρίσκονται μέσα σε:

  • Δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
  • Εν όλων ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων μέτρων (300 μ.) από τα όρια των εκτάσεων της περ. 1.
  • Περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις.
  • Εντός ακτίνας τριακοσίων μέτρων (300 μ.) από τα όρια των εκτάσεων της περ. 3.
  • Πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών

Αδόμητα ακίνητα, καλλιεργούμενες εκτάσεις (ούτε και στην περίπτωση που εντός αυτών υπάρχει κτίσμα βοηθητικής χρήσης για αποθήκευση εξοπλισμού κλπ. για την εξυπηρέτηση της γεωργικής δραστηριότητας) και βοσκοτόπια που διέπονται από την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 (ΦΕΚ Β’ 1923/13.05.2021) εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της ΚΥΑ.

2. Κατηγορίες επικινδυνότητας ακινήτων

Οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα ακίνητα μετά από αξιολόγηση και βαθµονόµηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της περιοχής επιρροής τους, διακρινόμενες στις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες κινδύνου:

Χαμηλή (κατηγορία 1)

Μεσαία (κατηγορία 2)

Υψηλή (κατηγορία 3)

Ιδιαίτερα Υψηλή (κατηγορία 4)

3. Καθορισμός επικινδυνότητας ακινήτων

Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων ως προς την επικινδυνότητά τους από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς, γίνεται μετά από αξιολόγηση χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής επιρροής του ακινήτου.

Τα κριτήρια – παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση είναι δεκατέσσερα (14) και ομαδοποιούνται σε έξι (6) ισοδύναμες ομάδες, ως εξής:

  • Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του ακινήτου.
  • Οι κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής του ακινήτου.
  • Η κλίση του εδάφους.
  • Η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη της περιοχής.
  • Οι υποδοµές και τα δίκτυα.
  • Η συχνότητα συμβάντων και οι εγγενείς κίνδυνοι.

Τα πιο σημαντικά