Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024
υγείαΚάνει τον γύρο του διαδικτύου: Πως μία σκάλα μπορεί να σου πει...

Κάνει τον γύρο του διαδικτύου: Πως μία σκάλα μπορεί να σου πει αν έχεις υγιή καρδιά

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το «τεστ σκάλας» ένα τεστ γυμναστικής που σου δείχνει εάν έχεις υγιή καρδιά και σε γλυτώνει από την επίσκεψη στο γιατρό.

Το «τεστ σκάλας» είναι μία μέθοδος γυμναστικής που σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην καθημερινή ρουτίνα δρουν θεραπευτικά σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιοπάθειες.

Το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, μοιράζεται τα ευρήματα της έρευνας του επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Πηγαίνει όμως την θεωρία αυτή ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως όταν ανεβαίνουμε σκάλες, είτε με γρήγορο ή με κανονικό ρυθμό, έχουμε τόσο καρδιαγγειακά όσο και μυϊκά οφέλη.

Τα ευρήματα του πανεπιστημίου δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά «Medicine & Science in Sports & Exercise» και «Frontiers» τα οποία επισημαίνουν πως τα σημαντικότερα εμπόδια που μας εμποδίζουν να εκγυμναζόμαστε σε καθημερινή βάση είναι: ο περιορισμένος χρόνος λόγω υποχρεώσεων, ο εξοπλισμός και η πρόσβαση στο γυμναστήριο.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α της Κορούνια με επικεφαλής τον καρδιολόγο Χεσούς Πετέιρο παρουσίασαν σε διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας ένα πολύ απλό «τεστ σκάλας».

Το πείραμα του «τεστ σκάλας» του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά χρησιμοποίησε 165 εθελοντές με ύποπτα συμπτώματα για στεφανιαία νόσο (πόνοι στο στήθος, δύσπνοια στη διάρκεια της άσκησης κλπ.). «Το σύντομο αλλά ζωηρό ανέβασμα σκάλας αλλά και η παραδοσιακή άσκηση μέτριας έντασης αλλάζουν τη φυσική κατάσταση, που αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη της θνησιμότητας μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο» αναφέρει η Maureen MacDonald, μια εκ των επικεφαλής ερευνητών και καθηγήτρια του παραπάνω τμήματος.

«Έχει αποδειχθεί πως το ανέβασμα σκαλιών είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και εφικτή πρακτική για την καρδιαγγειακή αποκατάσταση, ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν πολλοί άνθρωποι δεν είχαν την επιλογή να ασκηθούν σε γυμναστήριο» συμπληρώνει η καθηγήτρια. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, μόλις το ένα τέταρτο όλων των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Τα πιο σημαντικά