Οι δημιουργίες της Σίγκαλιτ Λαντάου, μιας Ισραηλινής καλλιτέχνιδας, κοσμούν τις καλύτερες συλλογές μουσείων σύγχρονης τέχνης σε όλο τον κόσμο. Η ασυνήθιστη προσέγγισή της, μας επιτρέπει να δούμε τα συνηθισμένα πράγματα από μια εντελώς νέα προοπτική.
© sigalitlandau
Η Σίγκαλιτ βυθίζει διάφορα αντικείμενα στη Νεκρά Θάλασσα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι κρύσταλλοι αλάτων τα καλύπτουν με ένα παχύ στρώμα, έτσι ώστε να φαίνονται εντελώς μετασχηματισμένα όταν επιστρέψουν στη γη. Η επιλογή του αντικειμένου είναι πολύ σκόπιμη. Η καλλιτέχνιδα δίνει μεγάλη προσοχή στην υφή και την επιφάνεια κάθε πράγματος που πρόκειται να χρησιμοποιήσει.
© sigalitlandau
Ασυνήθιστα γλυπτά φορέματα, βιολιά, ποδήλατα, παπούτσια, δίχτυα αλιείας ακόμη και καρπούζια, όλα ένθετα με παχιά στρώματα αλατιού, καταγράφονται στη φωτογραφική μηχανή.
© sigalitlandau
© sigalitlandau
“Αυτά τα αντικείμενα αφήνουν το βασίλειο των συνηθισμένων πραγμάτων και γίνονται έργα τέχνης … Χάνουν τα παλιά τους χαρακτηριστικά και απορροφούν νέες ιδιότητες με την καθαρότητα του πνεύματος”, λέει η καλλιτέχνιδα.
Στο βιβλίο της Salt Years, η Σίγκαλιτ περιγράφει τη διαδικασία δημιουργίας των γλυπτών της με αλάτι, στην οποία εργάζεται επί 15 χρόνια.
© sigalitlandau/instagram
Ένα από τα τελευταία της έργα ονομάζεται “Salt Bride” (νύφη από αλάτι), και βασίζεται σε ένα μαύρο φόρεμα, το οποίο έγινε στο ύφος της μόδας του 19ου αιώνα. Με τη βοήθεια ειδικών συνδετήρων, τοποθετήθηκε στο κάτω μέρος της Νεκράς Θάλασσας για 3 μήνες. Για να ακολουθήσει τη διαδικασία κρυστάλλωσης και να τραβήξει φωτογραφίες, ο φωτογράφος έπρεπε να μεταφέρει επιπλέον 68 κιλά.
© sigalitlandau
Οι κρύσταλλοι αλάτων δημιουργήθηκαν αργά αλλά σταθερά για να μεταμορφώσουν το φόρεμα. Κοιτάξτε το αποτέλεσμα! Το φόρεμα μετατράπηκε σε ένα λευκό νυφικό, που φαίνεται σχεδόν σαν από αφράτο χιόνι.
© sigalitlandau
Με την ευκαιρία, δεν ήταν τόσο εύκολο να σηκωθεί το φόρεμα στην επιφάνεια. Χρειάστηκε την βοήθεια μιας ολόκληρης ομάδας.
© sigalitlandau
Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να δουν αυτό το μοναδικό έκθεμα σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο.
© Amal Nadhreen/facebook
Η Σίγκαλιτ αποκαλεί τη διαδικασία αυτή “βάπτισμα”, επειδή αλλάζει τελείως την ουσία των πραγμάτων, μετατρέποντάς τα σε κομμάτια τέχνης.
© sigalitlandau
© Amal Nadhreen/facebook