Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2025
PlusΙσπανία: Πάνω από 400.000 άνθρωποι είπαν «όχι» στην τρομοκρατία

Ισπανία: Πάνω από 400.000 άνθρωποι είπαν «όχι» στην τρομοκρατία

Ενωμένοι υπό το σύνθημα «δεν φοβάμαι» εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαδηλώσουν κατά της τρομοκρατίας, παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας.

Σε ένα tweet η αστυνομία της πόλης έκανε λόγο για «μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπρίλς και τη Βαρκελώνη, από τις οποίες σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 126 στις 17 και 18 Αυγούστου όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η διαδήλωση αυτή που διοργανώθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, που διεκδικεί τον τίτλο της «πόλης της ειρήνης, της υποδοχής και της συνύπαρξης», τόνιζε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το ισλάμ με το τζιχαντισμό.

«Η καλύτερη απάντηση: η ειρήνη» και «Όχι στην ισλαμοφοβία», ήταν κάποια από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

AP_17238605294224

Η εκπρόσωπος ενός ιδρύματος που προάγει τη διαφορετικότητα, η Μίριαμ Χατίμπι, φορώντας μαντήλα, διάβασε ενώπιον του πλήθους ένα από τα βασικά μηνύματα: «Δεν φοβόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να μας ταπεινώσει και να μας νικήσει, διότι όταν μας χτυπούν αντί να μας διχάζουν, μας βρίσκουν πιο ενωμένους από ποτέ».

Την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και διαπράχθηκαν από έξι Μαροκινούς ηλικίας 17 με 24 ετών, που είχαν μεγαλώσει μαζί στην πόλη Ρίπολ. Όλοι τους σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Σε αυτή την πόλη των Πυρηναίων η Χαντίφα Ουμπακίρ, αδελφή του 17χρονου τζιχαντιστή της Καμπρίλς, διάβασε με δάκρυα στα μάτια μια ομιλία με την οποία ζητούσε να «απορριφθεί το μήνυμα του τζιχαντιστμού», «μια στρεβλή ιδεολογία που δεν έχει λογική». Η ομιλία της μεταδόθηκε απευθείας από την καταλανική τηλεόραση.

AP_17238693615029

Λίγες ημέρες νωρίτερα μπροστά στις κάμερες ο πατέρας ενός τρίχρονου παιδιού που σκοτώθηκε στην επίθεση στη Λας Ράμπλας αγκάλιασε τον ιμάμη της πόλης Ρούμπι. «Η αγκαλιά αυτή συμβολίζει την ήττα όσων μας έβλαψαν», σχολίασε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου.

Στην κορυφή της πορείας βρίσκονταν οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των συλλογικοτήτων που από την πρώτη στιγμή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν τα θύματα: ένστολοι αστυνομικοί και πυροσβέστες, γιατροί με λευκές ρόμπες, οδηγοί ταξί, καταστηματάρχες, ακόμη και κάτοικοι της λεωφόρου Ράμπλα.

Όταν ολοκληρώθηκε η πορεία δύο βιολοντσελίτσες ερμήνευσαν το Cant dels ocells (Τραγούδι των πουλιών), ένα παραδοσιακό καταλανικό τραγούδι το οποίο ο Καταλανός Πάου Καζάλς είχε αναγάγει σε σύμβολο αντίστασης στη δικτατορία του Φράνκο.

Ο Φίλιππος Στ’ έγινε ο πρώτος Ισπανός βασιλιάς που συμμετείχε σε διαδήλωση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1975.

Υπουργοί, επικεφαλής κομμάτων, δήμαρχοι και νομάρχες συμμετείχαν στην πορεία.

Κατά την άφιξή τους όμως ο βασιλιάς Φίλιππος και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έγιναν στόχος αποδοκιμασιών από το πλήθος, οι οποίες επαναλήφθηκαν αργότερα όταν εμφανίστηκαν στη γιγαντοοθόνη που μετέδιδε εικόνες από την πορεία.

Μολονότι η ένταση δεν έχει κοπάσει μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της περιφέρειας της Καταλονίας που διεκδικεί την αυτονομία της, η σημερινή πορεία της Βαρκελώνης ήταν ευκαιρία για την κήρυξη «ανακωχής». Έτσι, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζδεμόν, που είναι αποφασισμένος να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, βάδιζε κοντά στον συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι.

AP_17238691832982AP_17238684398136AP_17238671647084AP_17238653432056

[nbst]

Τα πιο σημαντικά