Η Γη είναι στρογγυλή, ο Ερμής είναι ο πιο ζεστός πλανήτης και ο Ήλιος είναι κίτρινος. Όλα αυτά είναι απλά και αναμφισβήτητα γεγονότα, γνωστά ακόμα και σε όσους δεν έχουν σχέση με την αστρονομία.
Ωστόσο, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε. Δείτε παρακάτω μια συλλογή λανθασμένες υποθέσεις για το Ηλιακό Σύστημα μαζί με την πραγματική τους εξήγηση.
Είναι η γη απόλυτα σφαιρική;
Αυτό είναι παραδόξως και αληθές και αναληθές. Το σχήμα του πλανήτη μας αλλάζει συνεχώς, εξαιτίας της συνεχόμενης κίνησης των ηπειρωτικών πλακών. Φυσικά, ο ρυθμός με τον οποίο κινούνται είναι πολύ αργός, κατά μέσο όρο 5 εκατοστά τον χρόνο. Αλλά αυτό εξακολουθεί να έχει επίδραση στην “εμφάνιση” του πλανήτη, που στην πραγματικότητα απέχει πολύ από το να είναι απόλυτα στρογγυλή.
© nasa
Πηγή:nationalgeographic
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί, ότι η συγκλονιστική εικόνα που ακολουθεί δείχνει, ότι το υποτιθέμενο πραγματικό σχήμα της γης είναι στην πραγματικότητα μοντέλο της βαρύτητας του πλανήτη. Δημιουργήθηκε από δορυφορικά δεδομένα και δεν δείχνει το πραγματικό σχήμα του πλανήτη μας. Αντίθετα, απλώς παρουσιάζει τις διαφορές στην δύναμη της βαρύτητας της Γης.
© esa
Η σελήνη έχει σκοτεινή πλευρά;
Η άποψη ότι οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν μόνο την μια πλευρά της Σελήνης, αφήνοντας την άλλη μόνιμα στο σκοτάδι είναι αρκετά διαδεδομένη. Αυτή η πεποίθηση προκύπτει από το γεγονός, ότι οι δορυφόροι μας είναι στραμμένοι μόνο προς την μια πλευρά της γης, καθώς η άλλη είναι αδύνατον να παρατηρηθεί από την γη.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο ήλιος φωτίζει και την ορατή και αόρατη πλευρά της γης. Η αλήθεια είναι, ότι η περίοδος που χρειάζεται η Σελήνη για να περιστραφεί γύρω από τον άξονά της συμπίπτει με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να περιστραφεί γύρω από την τροχιά της γης και αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μόνο την μια πλευρά της Σελήνης.
© nasa
Πηγή:discovermagazine
Η θερμοκρασία στον Ερμή είναι υψηλότερη από ότι στους άλλους πλανήτες;
Όλα φαίνονται λογικά εδώ. Ο Ερμής βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο, οπότε και η θερμοκρασία της επιφάνειας του θα είναι πιο υψηλή από ότι σε άλλους πλανήτες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο πιο ζεστός πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος είναι η Αφροδίτη παρά το γεγονός, ότι είναι 50 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τον Ερμή. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία στον Ερμή είναι περίπου 350°C, ενώ στην Αφροδίτη μπορεί να φτάσει τους 480°C.
Ο Ερμής δεν έχει καθόλου ατμόσφαιρα, ενώ η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πολύ παχιά και αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό δημιουργεί ένα πολύ έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου, παγιδεύοντας το σύνολο της θερμότητας από τον ήλιο και κάνοντας την Αφροδίτη απίστευτα ζεστή.
© nasa
Πηγή:universetoday
Είναι ο ήλιος στην πραγματικότητα μια μεγάλη πύρινη μπάλα;
Όλοι ξέρουν, ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του ήλιου είναι αφάνταστα υψηλή, αφού ξεπερνάει τους 5.700°C. Οπότε, είναι λογικό να υποθέσουμε, ότι είναι μια μεγάλη πύρινη μπάλα. Ωστόσο, αυτό είναι μια ανακριβής σύγκριση. Αυτό που εμείς βλέπουμε ως φωτιά στην πραγματικότητα είναι ενέργεια με την μορφή θερμότητας και φωτός, που παράγονται από τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο πυρήνα του άστρου.
Η θερμοπυρηνική αντίδραση περιλαμβάνει την μετατροπή κάποιων στοιχείων σε άλλα και αυτό συνοδεύεται από την εκτίναξη θερμότητας και φώτων. Αυτή η ενέργεια περνά μέσα με όλα τα στρώματα του ήλιου για να φτάσει στην επιφάνεια και να δημιουργήσει την εντύπωση της πύρινης σφαίρας.
© nasa
Ο ήλιος είναι στην πραγματικότητα κίτρινος;
Όλοι όσοι έχουν έστω και λίγες γνώσεις αστρονομίας ξέρουν, ότι ο ήλιος ανήκει στην κατηγορία των κίτρινων νάνων. Άλλωστε, είναι απόλυτα φυσιολογικό να υποθέσουμε, ότι είναι κίτρινος. Ωστόσο, ο ήλιος όπως και όλα τα άλλα αστέρια είναι λευκός.
Οπότε, εμείς γιατί τον βλέπουμε κίτρινο; Αυτό οφείλεται στην ατμόσφαιρα της γης. Όπως είναι γνωστό, το φως που έχει μεγάλο μήκος κύματος, το κόκκινο και το κίτρινο τμήμα του φάσματος περνά μέσα από την ατμόσφαιρα καλύτερα από όλα. Το φως σε βραχύτερα μήκη κύματος,όπως το πράσινο και το βιολετί, διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Αυτό ακριβώς κάνει τον ήλιο να φαίνεται κίτρινος.
© flickr
Πηγή:stanford
Θα εκραγεί ένας άνθρωπος στο διάστημα, αν δεν φοράει διαστημική στολή;
Αυτή η λανθασμένη άποψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ταινίες του Χολίγουντ.
Στην πραγματικότητα, το δέρμα μας είναι αρκετά ευέλικτο για να κρατήσει όλα τα εσωτερικά μας όργανα στη θέση τους. Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων θα απέτρεπαν το αίμα μας από το να βράσει χάρη στην ελαστικότητα τους.
Επίσης, εξαιτίας της απουσίας εξωτερικής πίεσης στο περιβάλλον, η θερμοκρασία βρασμού του αίματος αυξάνεται στους 46°C, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του ανθρώπινου σώματος.
Αντίθετα, το νερό που περιέχεται στα κύτταρα του δέρματός μας που αρχίζει να βράζει. Το αποτέλεσμα είναι το σώμα μας να διαστέλλεται, αλλά όχι να εκρήγνυται.
© flickr/nasa
Η γη είναι πιο μακριά από τον ήλιο τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι;
Ένας ακόμη μύθος που φαίνεται λογικός. Αν ο χειμώνας είναι πιο κρύος από ότι το καλοκαίρι, σημαίνει, ότι η γη θα είναι πιο κοντά στον ήλιο, σωστά; Ωστόσο, η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: κατά την διάρκεια της πιο κρύας περιόδου του χρόνου, ο πλανήτης μας είναι 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά στον ήλιο από ότι το καλοκαίρι. Πως γίνεται αυτό;
Η γη κάνει περιστροφές γύρω από τον άξονα της, που είναι ο λόγος που έχουμε την εναλλαγή μέρας νύχτας. Ο άξονας του πλανήτη που περνάει από τον Νότιο και τον Βόρειο Πόλο δεν είναι ακριβώς κάθετος προς την τροχιά του και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω του. Με την σειρά του, για το μισό του έτους, ένα μεγάλο ποσοστό της ζέστης του ήλιου πέφτει στο νότιο ημισφαίριο, ενώ το άλλο στο βόρειο και έτσι δημιουργούνται οι εναλλαγές των εποχών.
Ως γνωστόν, το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο είναι πιο θερμό από το βόρειο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος, ότι η γη είναι πιο κοντά στον ήλιο τον Ιανουάριο.
© nadirkeval
[nasa]