Την επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο αποφάσισε η κυβέρνηση, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα.
Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Ανακοινώσεις για το ύψος και τους δικαιούχους της επιδότησης θα γίνουν σήμερα από τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδοτηθούν όσοι έχουν πράσινα τιμολόγια και ενδεχομένως και όσοι έχουν κίτρινα, κυμαινόμενα, τιμολόγια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιδοτηθεί η τιμή του ρεύματος πάνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι 15 λεπτά την κιλοβατώρα και το επιπλέον ποσό θα το καλύψει το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και με τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μια απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Για σήμερα, η μέση τιμή στη χονδρική διαμορφώθηκε στα 218 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 712 ευρώ.
Πηγές του υπ. Ενέργειας αποδίδουν τις μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε εξωγενείς παράγοντες. Το πρόβλημα ξεκινάει από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά της Ουγγαρίας, οι οποίες μέσω των διασυνδέσεων μεταφέρονται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και εντέλει στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα όμως παρατηρούνται και τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης τιμής στη διάρκεια της ημέρας. Ετσι, ενώ η ελάχιστη κινείται στα επίπεδα των 20-25 ευρώ, τις βραδινές ώρες, όταν βγαίνουν από το σύστημα τα φωτοβολταϊκά, η μέγιστη τιμή ξεπερνάει τα 600 ευρώ (και σήμερα τα 700 ευρώ) η μεγαβατώρα.
Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας δεν προβλέπει ανώτερο όριο τιμής στις προσφορές. Ωστόσο, η ΡΑΑΕΥ έχει ζητήσει στοιχεία από το χρηματιστήριο ενέργειας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν γίνονται κερδοσκοπικές κινήσεις και επίσης πώς μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες. Εάν δηλαδή μπαίνουν με την ανταγωνιστική διαδικασία των προσφορών ή εκτός προγραμματισμού, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος αποζημίωσής του και άρα την τιμή που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν ότι αυτή η έξαρση θα συνεχιστεί έως τις 22 Ιουλίου τουλάχιστον, αλλά και στη συνέχεια οι τιμές θα διατηρηθούν σε επίπεδα υψηλότερα του Ιουνίου μέχρι τον Σεπτέμβριο.