Ο Ζαν, 60 ετών, πάσχει από το σύνδρομο του Διογένη, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως το σύνδρομο αποθησαύρισης. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από απόσυρση, ψυχαναγκαστική συσσώρευση σκουπιδιών και αυτο-παραμέληση.
Ο Ζαν, ο οποίος ήταν κάποτε τεχνικός, ζει με πράγματα που βρίσκει σε κάδους και αυτά που κληρονόμησε. Το συμβούλιο καθαρίζει το σπίτι του Γάλλου μια φορά το χρόνο για λόγους υγείας και ασφάλειας.
Συνταρακτικές εικόνες που δείχνουν της πραγματικότητα της ζωής ενός ανθρώπου του οποίου το σπίτι είναι γεμάτο, από το πάτωμα ως την οροφή, με σκουπίδια που δεν μπορεί να ξεφορτωθεί.
Οι εικόνες δείχνουν τον Ζαν, ηλικίας 60 ετών, να σπρώχνει την πόρτα για να ανοίξει, η οποία έχει μπλοκαριστεί από σκουπίδια, κάθεται σε ένα μικρό τετράγωνο του κρεβατιού του γεμισμένο με πάκους από εφημερίδες, και κοιμάται αντικρίζοντας τις στοίβες των συσκευασιών των τροφίμων που έχουν γεμίσει το νεροχύτη του.
Άλλες εικόνες δείχνουν τον Ζαν να ψάχνει στους κάδους τη νύχτα και να ψάχνει το μουχλιασμένο φαγητό στο σπίτι του. Το συμβούλιο καθαρίζει το σπίτι του Ζαν μία φορά το χρόνο για λόγους υγείας και ασφάλειας, μια υπηρεσία που πρέπει ο ίδιος να πληρώνει.
Ο Ζαν έχει το σύνδρομο του Διογένη, επίσης γνωστό ως σύνδρομο αποθησαύρισης, το οποίο χαρακτηρίζεται από κοινωνική απόσυρση, καταναγκαστική συσσώρευση σκουπιδιών και αυτο-παραμέληση.
Ήταν τεχνικός κτιρίων μέχρι το 2002 και τώρα ζει από τα πράγματα που βρίσκει σε κάδους και τα χρήματα που κληρονόμησε.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Γάλλο φωτογράφο Αρνό Σοσόν, ο οποίος έζησε με τον Ζαν για ένα χρόνο, παρατηρώντας τις συνήθειες και την ζωή στο σπίτι του.
Ο Σοσόν, ο οποίος δήλωσε ότι η έλλειψη χώρου για την λήψη φωτογραφιών ήταν περιοριστική και πάλεψε με τις κακές οσμές κατά καιρούς, έχτισε την εμπιστοσύνη του Ζαν για να του δοθεί πρόσβαση στην απομονωμένη ζωή του.
«Οι άνθρωποι λένε ότι αυτό είναι απίστευτο και τρελό. Αλλά δεν είναι, “Ο Σοσόν, της Τουλούζης, είπε για τον Ζαν, «Είναι πολύ έξυπνος. Έχει πολλές γνώσεις. Πηγαίνει σε όλες τις δημόσιες διαλέξεις, τα εγκαίνια και τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Έχει διαφορετική λογική από εμάς, αυτό είναι όλο.”
“Νομίζει ότι είναι τρελό το ποσό των πραγμάτων που πετάμε στα σκουπίδια. Βρίσκει πολύ καλά βιβλία και πεταμένα φαγητά από το σούπερ μάρκετ τα οποία μπορούν να καταναλωθούν. Έχει μια περιβαλλοντική προσέγγιση. ”
Συνταρακτικές εικόνες που δείχνουν την πραγματικότητα της ζωής ενός ανθρώπου, μέσα από έναν φωτογράφο που πέρασε ένα χρόνο παρατηρώντας την ζωή του. Οι εικόνες δείχνουν ότι ο Ζαν, ηλικίας 60 ετών, περιβάλλεται από σκουπίδια από το πάτωμα ως την οροφή, συμπεριλαμβανομένου του σαπισμένου φαγητού, των παλιών εφημερίδων και των σωρών από ρούχα.
Στην κουζίνα του, τα τραπέζια και οι πάγκοι του Ζαν καλύπτονται από έγγραφα, βιβλία και εφημερίδες. Εδώ απεικονίζεται συγκινημένος πάνω από ένα χάρτη στο τραπέζι του. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Γάλλο φωτογράφο Αρνό Σοσόν
Ο Ζαν έχει το σύνδρομο του Διογένη, επίσης γνωστό ως σύνδρομο αποθησαύρισης, το οποίο χαρακτηρίζεται από κοινωνική απόσυρση, καταναγκαστική συσσώρευση σκουπιδιών και αυτο-παραμέληση. Ήταν τεχνικός μέχρι το 2002, αλλά τώρα ζει με τα πράγματα που βρίσκει στα σκουπίδια και με αυτά που έχει κληρονομήσει.
Το συμβούλιο της περιοχής όπου ο Ζαν καθαρίζει το σπίτι του 60χρονου μια φορά το χρόνο για λόγους υγείας και ασφάλειας. Η υπηρεσία είναι, ωστόσο, ένα κόστος που πρέπει να πληρώσει ο ίδιος. Ο Ζαν απεικονίζεται την ημέρα του καθαρισμού, χρησιμοποιώντας μια σκούπα για να σκουπίσει κοντά στο ψυγείο του.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον Γάλλο φωτογράφο Αρνό Σοσόν, ο οποίος έζησε με τον Ζαν για ένα χρόνο, παρατηρώντας τις συνήθειες και την ζωή στο σπίτι του. Ο Σοσόν, ο οποίος δήλωσε ότι η έλλειψη χώρου για την λήψη φωτογραφιών ήταν περιοριστική και πάλεψε με τις κακές οσμές κατά καιρούς, έχτισε την εμπιστοσύνη του Ζαν για να του δοθεί πρόσβαση στην απομονωμένη ζωή του.
Ο Σοσόν είπε ότι ο 60χρονος βρίσκει ένα μεγάλο μέρος των πραγμάτων που έχει στο διαμέρισμα σε κάδους, τα οποία συλλέγει στο σπίτι. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που βρίσκεται στο διαμέρισμα είναι φαγητό, εφημερίδες και “ασυνήθιστα αντικείμενα που δεν θα χρησιμοποιήσει”
Κάποια από τα τρόφιμα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Ζαν έχουν παρατηθεί για να στεγνώσουν, ώστε να διαρκέσουν περισσότερο, αλλά άλλα τρόφιμα, όπως οι τομάτες παραπάνω, αφέθηκαν να σαπίσουν. Έχει επίσης συγκεντρώσει κοτόπουλα και κόκαλα από τους κάδους σκουπιδιών. Είναι κρεμασμένα σε ένα ξεχωριστό δοχείο στο διαμέρισμα
Μια εικόνα του Ζαν, τον δείχνει που στέκεται πάνω από τα σκουπίδια που βρίσκονται πολύ ψηλά. Φαίνεται σαν να πρέπει να περάσει μέσα από ένα μικρό κενό στην πόρτα, ώστε να μην πέσει τίποτα από το διαμέρισμά του
Ο Σοσόν είπε για τον Ζαν: «Ήθελα πραγματικά να δείξω την αντίθεση μεταξύ της ασθένειας και της νοημοσύνης αυτού του ανθρώπου. Μου αρέσουν τα κοινωνιολογικά θέματα γιατί δείχνουν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις.”
Ο Σοσόν είπε για τον Ζαν (απεικονίζεται κοιτάζοντας μέσα από μια στοίβα εφημερίδων και περιοδικών): «Ο Ζαν εξήγησε από πού ήρθε, γιατί άρχισε να ψάχνει στα σκουπίδια ενώ είχε χρήματα , ποια ήταν η δουλειά του, πώς βλέπει τα επόμενα χρόνια και καταλαβαίνουμε ότι είναι έξυπνος. Διαφορετικός από τους περισσότερους από εμάς αλλά έξυπνος. “
Όταν το συμβούλιο έρχεται να καθαρίσει το σπίτι του Ζαν μία φορά το χρόνο για λόγους υγείας και ασφάλειας, ο Ζαν βρίσκεται στο σπίτι και βοηθά τους εργάτες να περάσουν από τους σωρούς των αντικειμένων και τα σκουπίδια στο σπίτι του
Όταν το σπίτι του καθαρίζεται μία φορά το χρόνο, οι καθαριστές απομακρύνουν δεκάδες σάκους από σκουπίδια που ο Ζαν έχει συλλέξει από κάδους καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους
Ο Σοσόν εξήγησε επίσης ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε ο Ζαν να δώσει στον φωτογράφο πρόσβαση στο σπίτι του. Είπε: «Χρειάστηκε χρόνος και εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη και χρόνος. Για παράδειγμα, χρειάστηκαν τρεις μήνες για να μιλήσω μαζί του στο πεζοδρόμιο πριν μου επιτρέψει να εισέλθω στο διαμέρισμα του “
Ο Σοσόν τράβηξε τον Ζαν όταν σταμάτησε ένα σκουπιδιάρικο στην πόλη του για να μαζέψει τα σκουπίδια. Πριν βάλουν τα σκουπίδια στο φορτηγό, επέτρεψαν στον Ζαν να πάρει ό, τι θέλει.
“Οι άνθρωποι λένε ότι αυτό είναι απίστευτο και τρελό. Αλλά δεν είναι, “Ο Σοσόν, της Τουλούζης, είπε για τον Ζαν, «Είναι πολύ έξυπνος. Έχει πολλές γνώσεις. Πηγαίνει σε όλες τις δημόσιες διαλέξεις, τα εγκαίνια και τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Έχει διαφορετική λογική από εμάς, αυτό είναι όλο. Νομίζει ότι είναι τρελό το ποσό των πραγμάτων που πετάμε στα σκουπίδια. Βρίσκει πολύ καλά βιβλία και πεταμένα φαγητά από το σούπερ μάρκετ τα οποία είναι μπορούν να καταναλωθούν. Έχει μια περιβαλλοντική προσέγγιση.”