Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2025
ΕλλάδαΗγέτης σκοπιανής διασποράς ΗΠΑ: «Άμεση αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις»

Ηγέτης σκοπιανής διασποράς ΗΠΑ: «Άμεση αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις»

Αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις ζητεί ο ηγέτης της σκοπιανής διασποράς στις ΗΠΑ που χαρακτηρίζει τις προτάσεις Νίμιτς ως «γελοίες».

Ο Αμερικανός, σκοπιανής καταγωγής, Μέτο Κολόφκσι, επικεφαλής της «United “Macedonian” Diaspora», που εκπροσωπεί Σκοπιανούς στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, ξεκίνησε την καμπάνια «Είμαστε η Μακεδονία», μια παγκόσμια πρωτοβουλία που απλώθηκε από διάφορες οργανώσεις Σκοπιανών της διασποράς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκστρατεία έχει κεντρικό σύνθημα την απόρριψη των συνομιλιών και να στείλει μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν αλλαγή του ονόματος.

d25940625d48668653e1f4192ab9ce0e

Η εκστρατεία «Είμαστε η Μακεδονία» έχει συγκεντρώσει 23.000 υπογραφές και έχει διοργανώσει 12 συλλαλητήρια σ’ όλο τον κόσμο.

Η «United “Macedonian” Diaspora» ανήκει στην προπαγανδιστική μηχανή των Σκοπιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την πολιτική και οικονομική βοήθεια της Αγκυρας,μόνο την περίοδο 2015-2017, εκτιμάται οτι δαπάνησε πλέον του 1 εκ.δολ σε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων (lobbying) στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι τα κεντρικά γραφεία της “United Mecedonian Dispora” στην Oυάσιγκτον συστεγάζονται με το αντίστοιχο τουρκικό λόμπι.

7371fa053d127a5088fed0f38a6d6e29

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο real.gr

– Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις; 

“Πρώτον, έχουμε πάρει εξαρχής θέση κατά των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Η χώρα μας δεν θα έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στον ΟΗΕ φέροντας ένα όνομα με το οποίο ο Οργανισμός δεν συμφωνεί. Οι γονείς μου εγκατέλειψαν τη Γιουγκοσλαβία εξαιτίας του κομμουνισμού και λόγω των όσων συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία και νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται ως οτιδήποτε “Πρώην Γιουγκοσλαβικό”.

Πρόκειται για διάκριση εις βάρος της χώρας μας να ονομάζεται με τρόπο τον οποίο δεν επέλεξε ανεξάρτητα από το πώς είναι αναγνωρισμένοι και γνωστοί οι κάτοικοί της διεθνώς. Είναι και θέμα ταυτότητας. Το γεγονός ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για το όνομα συνεπάγεται και αλλαγή της ταυτότητας. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες της χώρας θα το επιτρέψουν αυτό. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι υπάρχουν “Μακεδόνες” μέσα στη χώρα και σε όλο τον κόσμο και κανείς δεν έχει πρόβλημα αν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του “Μακεδόνα”. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ως προς αυτό.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, βλέπουμε να έρχεται η μία πρόταση μετά την άλλη και οι διαπραγματεύσεις να γίνονται όλο και πιο φαιδρές χρόνο με τον χρόνο. Το γεγονός και μόνο ότι οι προτάσεις του κυρίου Νίμιτς στον ΟΗΕ είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)” ή “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας” ή “Νέα Μακεδονία”. Στην αγγλική γλώσσα, ονομασίες όπως “Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια (Σκόπια)” (Republika Makedonija, Skopje) είναι δύσκολο να προφερθούν. Μπορώ να σας πω ότι κάθε φορά “σκότωναν” το επίθετό μου στο Δημοτικό. Λέγομαι “Μετόντιγια” και κανείς δεν μπορούσε να το προφέρει, το έλεγαν λάθος. Ξέρω πώς είναι να γίνεται διάκριση εις βάρος σου λόγω του ονόματός σου και νομίζω ότι είναι λάθος να ζητούν από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της.

Επίσης, ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται εν μέσω συγκρουόμενων συμφερόντων. Την περίοδο των εορτών προσέλαβε μια νέα γραμματέα/βοηθό ελληνικής καταγωγής, επίσης ενόσω ήταν Γενικός Διευθυντής η εταιρεία του επένδυσε σε μια δανέζικη εταιρεία με ελληνική θυγατρική και ανακαλύψαμε ακόμα ότι έχει δωρίσει συνολικά 25.000 δολάρια στην βουλευτή Maloney, η οποία είναι προσωπική του φίλη και συν-προεδρεύουσα της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα. Ένας διαμεσολαβητής με τέτοια συμφέροντα και μεροληπτικός δεν μπορεί να προσφέρει έναν καλό διάλογο που θα επιλύσει το ζήτημα”.

-Εκτός απο την ονομασία, την ελληνική πλευρά απασχολεί έντονα ο συνεχιζόμενος αλυτρωτισμός που επιδεικνύουν οι συμπατριώτες σας μέσω του Συντάγματος, των σχολικών βιβλίων και των χαρτών της “Μεγάλης Μακεδονίας.

“Υπάρχει ένας χάρτης της χώρας τον οποίο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για τον λόγο ότι πολλοί εξ αυτών προέρχονται από την Ελλάδα. Η μεριά της μητέρας μου έχει καταγωγή από εκείνη την περιοχή της Ελλάδας. Εκείνοι λοιπόν είναι “γηγενείς Μακεδόνες” κι αυτή είναι η μία απάντηση. Η άλλη είναι ότι αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να φέρει ό,τι θέλει μαζί του.

Στην Ελλάδα, πριν μερικές εβδομάδες όταν είχαν το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, έκαψαν σημαίες της ΠΓΔΜ και το έχω δει αυτό να συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση. Υπήρχαν επίσης χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας χρονολογούμενοι από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν έχει νόημα να κατηγορεί η μία πλευρά την άλλη για ισχυρογνωμοσύνη.

Πιστεύω ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη. Δεν νομίζω ότι η ΠΓΔΜ πιέζει τους πολίτες να πολεμήσουν για εδάφη της Ελλάδας. Θα πολεμήσουμε για οτιδήποτε χρειαστεί εκτός από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας τα οποία εγγυάται το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες που έχουν υπογραφεί μετά το 1948”

– Η Ελλάδα, όμως, επιμένει για αλλαγή άρθρων του Συντάγματος/

“Προκειμένου η Ελλάδα να άρει το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλε στην ΠΓΔΜ τη δεκαετία του 1990, η ΠΓΔΜ έπρεπε να κάνει δύο τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της. Παρεμπιπτόντως, το Σύνταγμα ανέκαθεν έλεγε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η πρώτη τροποποίηση λέει ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει καθόλου εδαφικές βλέψεις προς τις γείτονες χώρες. Η δεύτερη ότι η ΠΓΔΜ δεν θα παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός υπηκόου της που ζει σε γείτονα χώρα. Αυτό είναι παράνομο βάσει Διεθνούς Δικαίου καθώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα οποιουδήποτε λαού, είτε είναι ο δικός της λαός είτε είναι άλλος.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει πολλάκις προσφέρει εγγυήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όπως η επικύρωση ενδιάμεσης συμφωνίας μέσα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ το 1995 όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν επικύρωσε ποτέ αυτή τη συμφωνία. Η ΠΓΔΜ άλλαξε τη σημαία της όταν οι Έλληνες ισχυρίστηκαν ότι φέρει ελληνικό σύμβολο. Επομένως, η ΠΓΔΜ έχει προσαρμόσει το Σύνταγμά της και έχει κάνει προσθήκες σε αυτό.

Θεωρώ ότι έχει κάνει πολλά περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να έχει κάνει ως χώρα προκειμένου να κατευνάσει την Ελλάδα και να της δείξει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς εκείνη”.

-Ποια από τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο κύριος Νίμιτς είναι για εσάς περισσότερη αποδεκτή;

“Καμία δεν είναι αποδεκτή. Ο λόγος είναι ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να εξαναγκαστεί σε αλλαγή του ονόματός της προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ή της οικογένειας του ΝΑΤΟ.

Μακάρι όταν η ΠΓΔΜ διακήρυττε την ανεξαρτησία της να ήταν η Ελλάδα η πρώτη της φίλη. Αν δείτε καλύτερα, έχουμε πολλά κοινά ως λαοί. Πολλοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ ταξιδεύουν στην Ελλάδα, πηγαίνουν για διακοπές, ξοδεύουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο εμπόριο κατά μήκος των συνόρων.

Κάτοικοι της ΠΓΔΜ πάνε στην Ελλάδα, και αντίστροφα, για να επισκεφθούν τα καζίνο, τον οδοντίατρο και άλλα καθώς είναι πολύ φθηνότερες οι υπηρεσίες στην ΠΓΔΜ λόγω του ότι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ίσως και να ευνοούσε περισσότερο τους Έλληνες αν η ΠΓΔΜ δεν έμπαινε στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις είναι γελοίες.

Δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτές. Διότι, πρώτον, όπως ανέφερα έχουμε το δικαίωμα να έχουμε το όνομά μας. Δεύτερον, εξαναγκάζεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της σε διεθνή βάση χρησιμοποιώντας μια λανθάνουσα ονομασία”.

.

-Προβλέπετε νέο αδιέξοδο;

Σίγουρα δεν βλέπω να λύνεται το θέμα σύντομα. Πιστεύω ότι ο τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι να αποσυρθεί η ΠΓΔΜ από τις συνομιλίες για την ονομασία και να αναζητήσει τρόπους να αναγνωριστεί ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τον ΟΗΕ.

Η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και κάποια στιγμή πρέπει η Ελλάδα να το αποδεχτεί. Όσο πιο σύντομα το αποδεχτεί, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευθεί με κάποιον που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” ή ότι δεν υπήρξε ποτέ “Μακεδονικό Έθνος”.

– Διαφωνείτε με την πολιτική του πρωθυπουργού Ζάεφ;

“Ναι διαφωνούμε ως οργάνωση. Πιστεύουμε ότι ο Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Το έχουμε ζητήσει αυτό από όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς. Το ίδιο κάναμε και με τον κύριο Γκρούεφσκι παλαιότερα.

Αυτή ήταν ανέκαθεν η πολιτική της οργάνωσής μας: “αποσυρθείτε από τις διαπραγματεύσεις”. Εγώ κι εσύ, για να είμαστε φίλοι, θα πρέπει να έχουμε αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Εσύ θα πρέπει να δεχθείς ότι το όνομά μου είναι “Μακεδονία” και εγώ ότι το όνομά σου είναι είναι “Ελληνική Δημοκρατία”. Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφωνία ως προς αυτό.

Όσο πιο σύντομα αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφωνία σ’αυτό, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα θέματα. Ειλικρινά, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό ζήτημα με το οποίο θα έπρεπε να ασχολούμαστε είναι πώς θα βελτιώσει η κάθε χώρα την οικονομία της και πώς θα εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας στην ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και ολόκληρη την περιοχή.

Όσο πιο σύντομα λήξουμε τους πολιτικούς καυγάδες και αναγνωρίσουμε ο ένας την ύπαρξη του άλλου ως λαού, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ασχοληθούμε με τα πιο σημαντικά ζητήματα”.

– Για αυτούς που θεωρούν οτι πιστεύετε στη “Μεγάλη Μακεδονία”;

“Φυσικά και όχι. Πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ μόλις γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα βοηθήσει στη βελτίωση όλης της περιοχής. Δεν πιστεύω σε καμία “Μεγάλη Μακεδονία”.

Έχουμε κι εμείς έναν παρόμοιο φόβο, ότι η Αλβανική κοινότητα της ΠΓΔΜ ίσως επιδιώκει ένα τρίτο αλβανικό κράτος στην Ευρώπη και αυτό δεν πρέπει να γίνει ανεκτό.

Καμία επιδίωξη για καμία “Μεγάλη χώρα” δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Θα πρέπει όλοι να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να συνεργαζόμαστε για τη βελτίωση της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, της Βορειοατλαντικής ασφάλειας αλλά και του κόσμου ολόκληρου και πιο σημαντικά της περιοχής μας. Όσο πιο σύντομα είμαστε οικονομικά σταθεροί, τόσο το καλύτερο για όλους”.

-Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις πρόσφατα και σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 60% των πολιτών είναι κατά της χρήσης σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία.

“Δημοσκοπήσεις γίνονται σε τακτική βάση. Ανάλογα με το τι λέει ο κάθε πολιτικός, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν αύξηση ή μείωση στα ποσοστά. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την κοινή γνώμη βασιζόμενοι σε σποραδικές δημοσκοπήσεις.

Πιστεύω ότι αν ρωτήσετε κάποιον από τον χώρο του τουρισμού, πιθανότατα θα σας πει ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα γιατί αυτό που θέλει είναι να επισκέπτονται οι Σκοπιανοί την Ελλάδα, να πηγαίνουν στο ξενοδοχείο του, στην παραλία του. Δεν τον αφορά ούτε στο ελάχιστο πώς θα αποακαλούνται”.

Πιστεύω ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρξει κοινή απόφαση είτε όχι. Ο μέσος πολίτης θέλει να μας δει να συνεργαζόμαστε”

– To 1992, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Kίρο Γκλιγκόροφ, είχε δηλώσει ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων ήρθαν στην περιοχή μετά τον 6ο μ. Χ. αιώνα, ότι είναι Σλάβοι, και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Είναι επίσημα καταγεγραμμένο. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

“Δεν είμαι ιστορικός, δεν θέλω να εμπλακώ σε θέματα της Ιστορίας. Ας αφήσουμε την Ιστορία στους ιστορικούς, ας τους αφήσουμε το δικαίωμα να συζητήσουν επί του θέματος. Εκείνοι έχουν στοιχεία να παρουσιάσουν, ας είναι οι ίδιοι υπόλογοι. Αυτό που θα έλεγα εγώ είναι ότι η χρήση ιστορικών προσώπων από εκατοντάδες χρόνια πριν δεν θα βοηθήσει σε καμία λύση.

Εγώ κι εσύ μπορούμε να πούμε ότι μοιάζουμε, τα δικά σου μάτια είναι καστανά, τα δικά μου είναι μπλε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε συγκεκριμένη φυλή κι ότι φέρουμε αίμα που χρονολογείται πριν από 2.100 χρόνια. Δεν θέλω να εμπλακώ σε μια τέτοια συζήτηση, το δικό μου αντικείμενο συζήτησης είναι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μου. Είμαι “Μακεδόνας”, το όνομά μου είναι Μετόντιγια Κολόφσκι και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό”.

– Παρακολουθήσατε τα συλλαλητήρια σε Αθηνα και Θεσσαλονίκη;

“Οι εκτιμήσεις από το 1991-1992 έδειχναν ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τότε.Οι σημερινοί αριθμοί δεν είναι τόσο μεγάλοι σε σύγκριση με εκείνον τη δεκαετία του 1990. Θεωρώ ότι οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζονται αυτά και ότι κοστίζει ακριβά μια τέτοια προσπάθεια να αποδείξει κανείς ότι δεν υπάρχει “Μακεδονική ταυτότητα”.

Πηγή: real.gr

Τα πιο σημαντικά