Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΗχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές του φυσικού αερίου

Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές του φυσικού αερίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να υπάρξει παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και εξαίρεση σειράς δαπανών από τα δημοσιονομικά ελλείμματα

Την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό που ζητείται από την ΕΕ είναι η εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση δημοσιονομικού χώρου για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ακόμα ότι στο εσωτερικό επίπεδο έχει δρομολογηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την στήριξη των αδύναμων πολιτών και οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του Μαρτίου.

«Θα είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν οι Εευρωπαίοι υιοθετήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού για να μην περιλαμβάνονται οι δαπάνες ενέργειας στα δημοσιονομικά» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στα ευρωπαϊκά όργανα για να υπάρξει έλεγχος στις τιμές καυσίμων μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού ελέγχου των τιμών.

Στόχος της κυβέρνησης η ευρωπαϊκή παρέμβαση

Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr ήταν στόχος της κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών μέτρων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στο κόστος των επιχειρήσεων χωρίς να συνυπολογιστούν στο έλλειμμα και στο χρέος οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης και οι αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους είναι επιτακτική ανάγκη να εξαιρεθούν από τα δημοσιονομικά ελλείμματα οι δαπάνες για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, καθώς όπως υπογραμμίζουν, είναι πλέον ξεκάθαρα πως θα απαιτηθούν μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης ενισχύσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία και η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον «στρατιωτικό και οικονομικό πόλεμο» στέλνουν σήμα για δημοσιονομική ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις. Παράλληλα φαίνεται πως στους κόλπους της Ε.Ε έχει ανοίξει η συζήτηση που αφορά στο θέμα του χρόνου και του τρόπου επαναφοράς των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ότι η ελληνική πρόταση στην ΕΕ προβλέπει τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τα δάνεια αυτά να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.

Τα πιο σημαντικά