Ο όρος Γιακούζα στα Ιαπωνικά σημαίνει «8-9-3» (Για-Κου-Ζα). Πρόκειται για το χειρότερο φύλλο στο Ιαπωνικό παιγνίδι χάνα κούντα, αντίστοιχο του Μπλακ τζακ, στο οποίο ο παίκτης καλείται να συγκεντρώσει 19 για να κερδίσει. Οπότε όποιος τραβούσε 20 έχανε. Ο όρος σταδιακά άρχισε να σημαίνει «απόκληρος»
Η Γιακούζα ιδρύθηκε το 1915, βρίσκεται δηλαδή στο 100ό έτος των δραστηριοτήτων της. Το συνδικάτο του εγκλήματος λειτουργεί όπως και οι κανονικές εταιρείες. Δείτε καρέ ενός φωτογράφου που έζησε δύο χρόνια μέσα στη μαφία της Ιαπωνίας.
“Υakuza” είναι το όνομα που χρησιμοποιείται για τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος της Ιαπωνίας. Εκτιμάται πως αριθμεί τουλάχιστον 100.000 μέλη σε όλη τη χώρα σε διαφορετικές συμμορίες, αλλά όλοι μαζί συνθέτουν τη μεγαλύτερη οργανωμένη εγκληματική ομάδα στον κόσμο.
Ο Βέλγος φωτογράφος Anton Kusters πέρασε δυο χρόνια της ζωής του με μια οικογένεια, μέλη της οποίας εντάσσονται στη Υakuza.
Με την εισαγωγή αυστηρότερων νόμων κατά των συμμοριών το 1992 και 1993 (Anti-gang laws), οι ιαπωνικές αρχές πέτυχαν κατ’ αρχήν να δυσκολέψουν την δράση των μελών της Yakuza, καθώς περισσότερες ενέργειες σχετιζόμενες με το τζόγο και τα ναρκωτικά θεωρούνταν πλέον αξιόποινες, ενώ διευρύνθηκε ο ορισμός των εγκληματικών οργανώσεων.
Η αστυνομία μπορούσε να θεωρεί ως εγκληματική οργάνωση οποιαδήποτε οργανωμένη συμμορία είχε πάνω από έναν ορισμένο αριθμό πρώην καταδίκων ως μέλη. Πρακτικά, όμως, αυτό ώθησε τις συμμορίες να στραφούν περισσότερο προς οικονομικά εγκλήματα, τα λεγόμενα “white-collar crimes”.
Tα μέλη της τα τελευταία δέκα χρόνια λειτουργούν πίσω από επιχειρήσεις-βιτρίνα των παράνομων δραστηριοτήτων τους, συχνά αναλαμβάνουν προεδρικές θέσεις και κερδοσκοπούν με χρηματιστηριακές απάτες και εκβιασμούς σε επιχειρηματικά στελέχη για επενδυτικές συμβουλές (corporate blackmailers, racketeering).
Για να αντιμετωπίσει την απρόβλεπτη αυτή στροφή της Yakuza στον κόσμο των επιχειρήσεων, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις που προβλέπουν ποινική ευθύνη των αποδεκτών της “προστασίας” και των θυμάτων του εκβιασμού. Για παράδειγμα, αν κάποιος πληρώσει χρήματα στα μέλη των συμμοριών έναντι προστασίας ή συνεργαστεί με αυτά για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές του κινήσεις, θα αντιμετωπίσει πρόστιμο, πιθανόν φυλάκιση και δημοσιοποίηση της επωνυμίας της επιχείρησής του.
Μόνο σε περίπτωση που κάποιος –μέλος της συμμορίας ή στέλεχος της συνεργαζόμενης επιχείρησης- προσεγγίζει αυτοβούλως την αστυνομία και λειτουργήσει ως πληροφοριοδότης, γλιτώνει τις ποινικές συνέπειες.
Εμφύλιος στο συνδικάτο του εγκλήματος
Η τελευταία εξέλιξη στην Ιαπωνία είναι πως η Yakuza διασπάστηκε στα δύο. Οι αποστάτες που έφυγαν τις τελευταίες ημέρες σχημάτισαν μία νέα φατρία που ονομάστηκε Κόμπε Yamaguchi-gumi. Ο αρχηγός της εξέφρασε την απογοήτευση του για το αφεντικό της “μητρικής” Yakuza, τον Shinobu Tsukasa (γνωστό ως Kenichi Shinoda), κατηγορώντας τον για “ακραίο εγωισμό”. Τρεις χιλιάδες μέλη εγκατέλειψαν την Yakuza προκαλώντας ανησυχία στις Αρχές της χώρας για ενδεχόμενο “εμφύλιο”. Η τελευταία εσωτερική εξέγερση του 1984 οδήγησε σε πέντε συνεχόμενα χρόνια πολέμου συμμοριών και στον θάνατο και τραυματισμό πολλών αμάχων.
Με νόμιμες επιχειρήσεις που κυμαίνονται από την ψυχαγωγία, τις επενδύσεις και την τεχνολογία της πληροφορίας ως τα ακίνητα, η ανεπίσημη κυριαρχία της Yakuza στην Ιαπωνία δεν αμφισβητείται. Το περιοδικό Fortune εκτιμά τα καθαρά έσοδα της στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, τα υψηλότερα στον κόσμο για μια εγκληματική ομάδα και πολύ πάνω από το περιβόητο συνδικάτο Καμόρα της Νάπολης και το Sinaloa Cartel του Μεξικού.
Η Yakuza ιδρύθηκε το 1915, βρίσκεται δηλαδή στο 100ό έτος των δραστηριοτήτων της. Το συνδικάτο του εγκλήματος λειτουργεί όπως και οι κανονικές εταιρείες αφού διαθέτει εταιρικό λογότυπο, γραφεία και επαγγελματικές κάρτες, μια ακόμη απόδειξη για την μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από την Yakuza.
Τα τατού της οργάνωσης:
Οι Ιάπωνες, έχω μία από τις πιο παλιές χρονολογικά παραδόσεις στα τατουάζ. Ένα υποσύνολο που έχει αγκαλιάσει με ευλάβεια την κουλτούρα των τατουάζ, είναι η Yakuza, ο εγκληματικός υπόκοσμος.
Τα μέλη Yakuza συχνά καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους με τατουάζ, τα οποία κρύβονται επιμελώς κάτω από τα κουστούμια.
Το να κόψει ένα μέλος της Yakuza την άκρη από το μικρό δάχτυλο του χεριού είναι μια ένδειξη μετάνοιας.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 100.000 μέλη της Yakuza στην Ιαπωνία που προέρχονται από διαφορετικές συμμορίες.
Το 2014 η ιαπωνική μαφία δημιούργησε δικό της website με το οποίο επιθυμούσε να δείξει ένα “ανθρώπινο” πρόσωπο υποστηρίζοντας ότι είναι εναντίον των ναρκωτικών, ενώ μέλη της φωτογραφίζονταν να μαζεύουν σκουπίδια δίπλα στον ποταμό Τόγκα, κοντά στα γραφεία της οργάνωσης. Το website δεν υπάρχει πια.
Η νομοθεσία “Boryokudan Haijojorei” προβλέπει ότι σε περίπτωση εκβιασμού ή παροχής προστασίας αντί τιμήματος σε επιχειρήσεις και καταστήματα, ποινική ευθύνη θα φέρει στο εξής και αυτός που αποδέχεται την προστασία ή τον εκβιασμό. Παραδοσιακά, η ιαπωνική Yakuza δραστηριοποιούνταν στους τομείς του τζόγου, της πορνείας, της τοκογλυφίας και της παροχής “προστασίας”.
Η εκπαίδευση για να μπει κανείς στη Yakuza είναι ιδιαιτέρως επίπονη και απαιτητική.
Μέλη της Yakuza σε δημόσια λουτρά:
Βίντεο με τη δουλειά του Anton Kusters: