Κυριακή, Ιανουάριος 12 2025
χρήσιμαΗ τροφή που εξουδετερώνει τη μυρωδιά του σκόρδου σύμφωνα με νέα μελέτη

Η τροφή που εξουδετερώνει τη μυρωδιά του σκόρδου σύμφωνα με νέα μελέτη

Το σκόρδο έχει έντονη οσμή και χαρακτηριστική καυστική γεύση που οφείλεται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ωστόσο, φαίνεται ότι βρήκαν τον τρόπο για να εξουδετερώνουμε τη μυρωδιά του σκόρδου.

Οι ερευνητές στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του πανεπιστημίου, δοκίμασαν τις ικανότητες του γιαουρτιού και των επιμέρους συστατικών του (νερού, λιπαρών και πρωτεΐνης) για να δουν πώς αντιδρά το καθένα στη μυρωδιά του σκόρδου.

pexels nick collins 1392585 scaled 1

Ανακάλυψαν ότι τόσο τα λιπαρά, όσο και η πρωτεΐνη ήταν αποτελεσματικά στην παγίδευση των οσμών του σκόρδου.

«Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sheryl Barringer, καθηγήτρια επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων στο πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι «μία σύνθεση με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος».

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ίσες ποσότητες ωμού σκόρδου σε γυάλινα μπουκάλια και επιβεβαίωσαν ότι η μυρωδιά του σκόρδου απελευθερώθηκε σε συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να ανιχνευθούν από την ανθρώπινη μύτη. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα των πτητικών μορίων σε αέρια μορφή που υπήρχαν πριν και μετά από κάθε πείραμα.

Διαπίστωσαν ότι το σκόρδο μόνο του, μείωσε το 99% των βασικών πτητικών ενώσεων ωμού σκόρδου που παράγουν οσμή. Τα συστατικά λίπους, νερού και πρωτεΐνης του γιαουρτιού επίσης εξάλειψαν τις οσμές στο ωμό σκόρδο, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το λίπος και η πρωτεΐνη είχαν καλύτερη απόδοση από το νερό.

Οι πρωτεΐνες που μελετήθηκαν περιελάμβαναν διαφορετικές μορφές ορού γάλακτος, καζεΐνης και πρωτεΐνες γάλακτος, οι οποίες ήταν όλες αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς του σκόρδου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να παγιδεύουν τα πτητικά μόρια πριν αυτά βγουν στον αέρα. Ένα σύμπλεγμα πρωτεΐνης μικκυλίου καζεΐνης – ορού γάλακτος είχε την καλύτερη απόδοση.

«Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες δεσμεύουν τη γεύση – πολλές φορές αυτό θεωρείται αρνητικό, ειδικά αν ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει λιγότερη γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι θετικό», είπε η Barringer.

20066184 shutterstock 155228666 scaled 1

Πρόσθετα πειράματα που περιελάμβαναν αλλαγή του pH του γιαουρτιού για να γίνει λιγότερο όξινο (4,4 pH έως 7 pH) φάνηκε να μειώνουν την αποσμητική επίδραση του γιαουρτιού στο σκόρδο. Ωστόσο, η αλλαγή του pH του νερού δεν φάνηκε να προκαλεί κάποια διαφορά στο αποτέλεσμα της απόσμησης του νερού.

Τα ευρήματα αποτελούν τη βάση για μελλοντικές μελέτες σχετικά με πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής από την κατανάλωση σκόρδου.

Η Barringer αναφέρει ότι το ελληνικό γιαούρτι, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το απλό πλήρες γιαούρτι, που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για να απαλλαγεί κάποιος από την δυσάρεστη αναπνοή που αφήνει η κατανάλωση σκόρδου.

Τα γιαούρτια με γεύση φρούτων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά. Αυτό που έχει σημασία είναι το γιαούρτι να καταναλωθεί αμέσως μετά το σκόρδο για να έχει αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Molecules.

Πηγή: onmed.gr

Τα πιο σημαντικά