Πριν από 73 χρόνια, στις 12 Φεβρουαρίου 1951, δύο μέρες πριν από την πιο ρομαντική ημέρα του χρόνου, ο Σάχης του Ιράν παντρεύτηκε τη Σοράγια Εσφαντιάρι-Μπαχτιάρι στο παλάτι Golestan στην Τεχεράνη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μόλις επτά χρόνια αργότερα, το 1958, το ζευγάρι χώρισε και η Σοράγια έμεινε γνωστή ως «η πριγκίπισσα με τα θλιμμένα μάτια».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λέγεται πως ο πρίγκιπας που είχα πάρει πρόσφατα διαζύγιο από την πριγκίπισσα Fawzia της Αιγύπτου, είχε «ερωτευτεί» την 18χρονη Σοράγια από μια φωτογραφία της.
Την προσκάλεσε λοιπόν εσπευσμένα στο παλάτι του για να δειπνήσουν μαζί με τη μητέρα του, Tadj ol-Molouk. Μετά τη βραδιά, ο πατέρας της Σοράγια φέρεται να της είπε: “Άρεσες πολύ στον Σάχη. Είσαι έτοιμη να τον παντρευτείς;”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Την επόμενη ημέρα, το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε, με τον Σάχη να κάνει πρόταση γάμου στη Σοράγια προσφέροντας της ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων 22,37 καρατίων.
Η γερμανική και καθολική ανατροφή της Σοράγια την έκανε αντικείμενο «πολλής δυσπιστίας» στη χώρα, με τους μουσουλμάνους κληρικούς να λένε ότι ο Σάχης δεν πρέπει να παντρευτεί αυτό το «μισοευρωπαϊκό κορίτσι» που δεν μεγάλωσε ως μουσουλμάνα. Πολλά χρόνια αργότερα η Σοράγια θα έγραφε: «Ήμουν χαζή. Δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τη γεωγραφία, τους θρύλους της χώρας μου. Τίποτα από την ιστορία, τίποτα από τη μουσουλμανική θρησκεία».
Εκείνη την περίοδο η Σοράγια αρρώστησε βαριά με τυφοειδή πυρετό κι έτσι ο γάμος αναβλήθηκε και μεταφέθηκε από τις 27 Δεκεμβρίου 1950, στις 12 Φεβρουαρίου 1951, δύο χρόνια μετά την αρχική τους συνάντηση.
Παρόλο που η Σοράγια δεν ήταν εντελώς καλά και στη δεύτερη ημερομηνία, αποφασίστηκε να λάβει χώρα κανονικά ο γάμος. Μάλιστα ο θρύλος λέει πως ο ερωτευμένος Σάχης της έφερνε κάθε μέρα από ένα κόσμημα, όσο η ίδια υπέφερε από τον τύφο, τοποθετώντας τα δώρα του στο μαξιλάρι της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο γάμος πραγματοποιήθηκε στο παλάτι Golestan. Η νύφη φόρεσε ένα υπέροχο νυφικό του οίκου Christian Dior, φτιαγμένο από 37 μέτρα ύφασμα κεντημένο με πέρλες, 6.000 διαμάντια και 20.000 φτερά μαραμπού.
Η πριγκίπισα συνδύασε το νυφικό πέπλο για την τελετή, ενώ η δημιουργία φέρεται να ζύγιζε 20 κιλά. Το φόρεμα ήταν τόσο βαρύ που στα μέσα της διαδικασίας μία από τις κυρίες που την συνόδευαν έκοψε με το ψαλίδι την ουρά προσπαθώντας να ανακουφίσει την Σοράγια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μετά την τελετή, το σακάκι και το πέπλο ανταλλάχθηκαν με ένα σμαράγδι και διαμάντι και προστέθηκαν τα κοσμήματα του στέμματος. Δεδομένου ότι ήταν μέσα Φεβρουαρίου και το παλάτι δεν είχε ζεσταθεί, μέχρι το βράδυ έδωσαν στη νύφη μια κάπα από βιζόν για να την κρατήσει ζεστή και μάλλινες κάλτσες για να κρυφτούν κάτω από το φόρεμά της.
Επτά χρόνια αργότερα, αφού η βασίλισσα Σοράγια απέτυχε να δώσει στον Σάχη αρσενικό διάδοχο (οι γιατροί την είχαν ενημερώσει ότι δεν θα μπορούσε να συλλάβει “για πολλά χρόνια”), το ζευγάρι αναγκάστηκε να χωρίσει. Το 1958, ο Σάχης ανακοίνωσε με δάκρυα το διαζύγιό τους- η Σοράγια είπε ότι ήταν “η θυσία της δικής μου ευτυχίας”.
Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε ξανά, την Farah Diba, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων δύο αγόρια. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο κληρονόμος του αποδείχθηκε “περιττός”. Μετά τις πολιτικές εξεγέρσεις του 1978 και του 1979, η Ισλαμική Δημοκρατία διαδέχθηκε το καθεστώς του. Ο Σάχης πέθανε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 1980.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στην πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν δόθηκε οικονομική στήριξη. Πέρασε τη ζωή της ως κοσμική κυρία που έζησε ανά την Ευρώπη. Μάλιστα, δοκίμασε για πολύ λίγο και τις ικανότητες της στην υποκριτική πρωταγωνιστώντας στην ταινία I tre volti (Τα τρία πρόσωπα) του 1965. Εμφανίστηκε επίσης ως χαρακτήρας με το όνομα Σοράγια στην ταινία She.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παρά τον πλούσιο τρόπο ζωής της, η Σοράγια δεν μπόρεσε να βρει την ευτυχία: μια ρομαντική σχέση με τον σκηνοθέτη Φράνκο Ιντοβίνα διακόπηκε από τον τραγικό θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα.
Όταν ανακάλυψε ότι ο πρώην σύζυγός της πέθαινε από καρκίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970, του έγραψε λέγοντας ότι τον αγαπά ακόμα και ότι θα ήθελε να τον δει. Εκείνος της έγραψε πίσω, εκφράζοντας την επιθυμία του να τη συναντήσει. Όταν εκείνη έφτασε στο Ιράν, ήταν ήδη νεκρός. Η ιστορία αγάπης μεταξύ τους έκανε τον ιστορικό Abbas Milani να περιγράψει το ζευγάρι ως αληθινούς «εραστές που διασταυρώθηκαν με αστέρια».
Πηγή: tatler.com