Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2024
υγείαΗ συνńθεια πρóληψης του καρκiνου που σuνιστάται από όλους τους ογκολóγους

Η συνńθεια πρóληψης του καρκiνου που σuνιστάται από όλους τους ογκολóγους

Το 2020 διαγνώστηκαν 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί σε 28 εκατομμύρια ετησίως έως το 2040.

Ο καρκίνος παραμένει μια από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. Το 2020 διαγνώστηκαν παγκοσμίως περίπου 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου (εξαιρουμένων των μη μελανωματικών δερματικών όγκων) και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί σε 28 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως έως το 2040.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι πρόληψης, αν και είναι αλήθεια ότι δεν έχουν όλοι τους τον ίδιο αντίκτυπο ή τα ίδια οφέλη.

Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η μείωση του στρες, το μη κάπνισμα και η μη κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικές από τις συνήθειες που συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων να πάθουμε όγκο, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη που, σύμφωνα με τους ογκολόγους, πρέπει να κάνουμε όλοι: η σωματική άσκηση.

Δεν χρειάζεται να κάνετε πολλή γυμναστική ή έντονη άσκηση, ούτε να τρέχετε μαραθώνιους, ούτε να κάνετε πολυήμερες και επίπονες προπονήσεις. Αρκεί να κάνετε 30 λεπτά άσκησης την ημέρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ισπανική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (SEOM) θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την αξία της σωματικής άσκησης σε όλα τα στάδια του καρκίνου, από την πρόληψη, κατά τη διάρκεια της θεραπείας και στους μακροχρόνια επιζώντες.

Έτσι, οι ογκολόγοι ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο κοινωνικό κίνημα Άσκηση κατά του καρκίνου, τονίζοντας ότι «η σωματική άσκηση είναι ο μεγάλος σας σύμμαχος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου».

Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του ενδομητρίου, του οισοφάγου και του στομάχου έως και 30% και τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο κατά σχεδόν 20%. Τα ισχυρότερα δεδομένα μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, αλλά το όφελος αυτό επεκτείνεται και σε άλλους όγκους, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του πνεύμονα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας, αυξάνοντας την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των ασθενών και μειώνοντας την κόπωση, καθώς και βελτιώνοντας την αντίληψή τους για την υγεία τους.

“Η σωματική άσκηση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα ενός υγιεινού τρόπου ζωής και υπάρχουν συνεπή στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής άσκησης και της μείωσης της επίπτωσης και της θνησιμότητας του καρκίνου. Παρά τα καλά τεκμηριωμένα οφέλη της σωματικής άσκησης, λίγοι ασθενείς με καρκίνο παραμένουν σωματικά δραστήριοι λόγω έλλειψης ενημέρωσης από τους επαγγελματίες υγείας και απροθυμίας των ασθενών λόγω παρενεργειών, φόβου για νέες ανεπιθύμητες ενέργειες, έλλειψης κινήτρων ή δυσκολιών πρόσβασης στην άσκηση”, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΟΜ, César A. Rodríguez.

Εκτός από την άσκηση, συνεχίζει, «είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας τον καπνό, το αλκοόλ, την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή, την παχυσαρκία και την απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο, παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν και ευθύνονται για το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο».

Τα πιο σημαντικά