Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
διεθνήΗ σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέεται με τα πρόβατα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέεται με τα πρόβατα

Η έκθεση σε μια τοξίνη που εντοπίζεται κυρίως στα πρόβατα θα μπορούσε να συνδεθεί με την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κατάσταση οδηγεί σε φλεγμονή, πόνο, αναπηρία και σε σοβαρές περιπτώσεις σε πρόωρο θάνατο, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την υποκείμενη αιτία.

Τώρα οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Exeter έχουν ανακαλύψει ότι σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που μελετούσαν, έχουν μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους από την τοξίνη «έψιλον», όπως γράφει σήμερα η Sunday Telegraph. Η τοξίνη παράγεται στο έντερο των προβάτων από το βακτήριο Clostridium Perfringens και μπορεί επίσης να βρεθεί στο έδαφος.

Οι ερευνητές εξέτασαν 250 άτομα – τα μισά από τα οποία είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας – και διαπίστωσαν ότι το 43% των ασθενών έφεραν αντισώματα στην τοξίνη «έψιλον», αποδεικνύοντας ότι ήταν στο σώμα αρκετό καιρό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει μια «απάντηση».

«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τοξίνης “έψιλον” και της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε ο καθηγητής Ρικ Τίτμπολ από το Πανεπιστήμιο του Exeter.

«Οι αιτίες των σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές και, ενώ είναι πιθανό ότι αυτή η τοξίνη παίζει ρόλο, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε με βεβαιότητα. Χρειάζεται τώρα περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς η τοξίνη μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και πώς αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εξετάσεων ή θεραπειών».

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1860 και εδώ και καιρό θεωρείται ότι είναι πιο συνηθισμένη στα βόρεια, λιγότερο ηλιόλουστα κλίματα, δημιουργώντας θεωρίες ότι η κατάσταση θα μπορούσε να προκληθεί από έλλειψη βιταμίνης D. Όμως, η ΣΚΠ είναι επίσης συχνότερη σε γεωγραφικά πλάτη και σε χώρες όπου οι πληθυσμοί προβάτων είναι υψηλοί.

Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από την τοξίνη κοντά στα πρόβατα και τα βακτήρια μπορούν επίσης να παράγουν σπόρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδέψουν για μεγάλες αποστάσεις στον αέρα. Είναι απίθανο να συλληφθεί μέσω της κατανάλωσης αρνιού, ωστόσο, καθώς το μαγείρεμα σκοτώνει την τοξίνη.

Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε τη μελέτη με την εταιρεία βιοεπιστημών MS Sciences Ltd αφού άκουσε ότι ορισμένοι ασθενείς με MS στην Αμερική είχαν βρεθεί θετικοί στα αντισώματα «έψιλον» τοξίνης.

Δοκιμές στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να θεραπευτούν αποτελεσματικά μερικοί άνθρωποι από την κατάσταση επανεκκινώντας το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιώντας χημειοθεραπευτικά φάρμακα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα σημαντικά ευρήματα από την πιο πρόσφατη μελέτη μας θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο στην απάντηση και τη λύση», δήλωσε ο Σάιμον Σλέιτερ, διευθυντής της MS Sciences Ltd.

«Αν αποδειχθεί η σχέση μεταξύ της τοξίνης “έψιλον” και της MS, τότε αυτό υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός θα ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψή της ή για την αντιμετώπισή της στα αρχικά στάδια της νόσου. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, αν και είναι γνωστό ότι η τοξίνη “έψιλον” είναι πολύ ισχυρή, δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ ανθρώπινο εμβόλιο».

Πηγή: Sunday Telegraph/AMΠΕ/iefimerida

Τα πιο σημαντικά