Ο Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα (27/02) με την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους στη χώρα μας.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε: «Είμαι πραγματικά ευτυχής διότι ξεπερνώντας ο ίδιος τον εαυτό μου και τις αρχικές μου επιφυλάξεις από στερεότυπα του παρελθόντος, μπόρεσα τόσο ως Υπουργός Ανάπτυξης στην αρχή, αλλά και ως Υπουργός Υγείας στη συνέχεια, να φτάσουμε στο σημερινό σημείο: Οι Έλληνες ασθενείς επιτέλους να έχουν πρόσβαση σε τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης.
Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, να μπορούν να επιστρέφουν στη καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια. Αυτό μου δίνει χαρά και ευχαριστώ την κυρία Παγκά που ήρθε να με δει από κοντά και να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη χαρά της».
Από τη πλευρά της, η κ. Άννα Παγκά δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η κάνναβη μου έδωσε πίσω τη ζωή μου και ο Υπουργός μου έδωσε την ελευθερία μου να ζω με ελπίδα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλους μας, είναι πολλές χιλιάδες οι ασθενείς που περίμεναν αυτή τη στιγμή».
Άννα Παγκά: Μιλά η πρώτη ασθενής στην οποία συνταγογραφήθηκε κάνναβη για χρόνιο πόνο
ΗΆννα Παγκά, μια 60χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, που ζει στην Αθήνα, θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια από τις πρώτες- πιθανότατα την πρώτη συνταγή στη χώρα μας, για την χορήγηση κάνναβης για ιατρική – φαρμακευτική χρήση.
Η Άννα έλαβε στις 15 Φεβρουαρίου με μεγάλη ανακούφιση, όπως λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, το μήνυμα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο αφορούσε το σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης που της έγραψε η γιατρός της με στόχο να συνεχίσει την θεραπεία για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που οφείλεται σε ψωριασική αρθρίτιδα.
«Ανακούφιση, δικαίωση, ελευθερία να ζω»
«Τι να πω γι αυτή την ημέρα; Ένα μεγάλο ευχαριστώ, ανακούφιση, δικαίωση, ελευθερία να ζω. Ναι, ήμουν από τους πρώτους, μπορεί και η πρώτη, όταν μου ήρθε η συνταγή με άυλη συνταγογράφηση και δεν την περίμενα, δεν το πίστευα.
Έβαλα τα κλάματα, κρατούσα το κινητό μου χωρίς να μπορώ να δω τίποτα από την συγκίνηση. Τέλος τα ρίσκα και τα χτυποκάρδια, αισθάνομαι δικαιωμένη, έχω γράψει ένα βιβλίο γι αυτό, την ΝΑΑΝ είναι ο καθρέφτης του ΑΝΝΑ και μιλάω ανοιχτά για την ιστορία μου. Όταν έχεις περάσει από τέτοια περιπέτεια δεν έχεις δικαίωμα να το κρατήσεις κρυφό. Έπρεπε να το πω μήπως και βοηθήσω κι άλλους. Αυτό ήταν το στοίχημά μου, αν κι ένας άνθρωπος σταματήσει να πονάει και μπορεί και κοιμάται, έχω κερδίσει»
Οι φρικτοί πόνοι
Η ιστορία της Άννας, που στο επάγγελμα είναι ποδολόγος, είναι σχεδόν μυθιστορηματική. Στο τέλος του 2017 διαγιγνώσκεται με ψωριασική αρθρίτιδα και η ασθένεια φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της.
«Έλα, μωρέ, αντέχεις εσύ», ακούς κάθε μέρα. Κι αντέχεις! Αυτό το βουνό από ατσάλι, αυτή η μηχανή που την είχες πάντα για δεδομένη, που κάθε πρωί με το γύρισμα της μίζας έπαιρνε μπρος, κλατάρει.. Κάπως έτσι άντεχα κι εγώ… μέχρι που ένα πρωί κατέρρευσα.
Είχα αφόρητους πόνους στα κόκαλα σε σημείο να μην μπορώ να κοιμηθώ. Νόμιζα ότι θα περνούσε, ότι θα μου έδινε μια θεραπεία ο γιατρός μου και θα γινόμουν πάλι όπως πριν. Είχα την οικογένεια μου, τα τρία μου παιδιά να φροντίσω, την δουλειά μου, τις δραστηριότητες μου, μια κανονική όμορφη ζωή. Έπρεπε να αντέξω»
Μετά το αρχικό σοκ, μπαίνει σε θεραπεία. Ανάμεσα στα άλλα φάρμακα, της χορηγείται ο πρώτος βιολογικός παράγοντας, αλλά οι παρενέργειες του στην συγκεκριμένη ασθενή , αναγκάζουν τον γιατρό της να διακόψει την θεραπεία. Αποφασίζει να της χορηγήσει άλλον βιολογικό παράγοντα, όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι παρενέργειες, ανάμεσα τους και η σοβαρή υποψία για καρκινογένεση στο στήθος, βγάζουν εκτός γραμμής και την δεύτερη θεραπεία.
«Όταν ο γιατρός μου, μου άλλαζε το θεραπευτικό σχήμα, η ερώτηση μου ήταν “πότε θα σταματήσω να πονάω;”, ήμουν οριακά στο να βάλω τέρμα στη ζωή μου γιατί δεν άντεχα άλλο, είχα εξαντληθεί. Άρχισα να ψάχνω, να διαβάζω προσπαθώντας να βρω πως θα μπορούσα να με βοηθήσω αλλιώς. Τυχαία στο διαδίκτυο βρήκα τον «άγγελο» μου – γιατί όλοι μας έχουμε αγγέλους πρόθυμους να μας βοηθήσουν, αρκεί να το ζητήσουμε. Γνώρισα την Κα Πόιτρας και το ΜΑΜΑΚΑ (μαμάδες για την κάνναβη) , το ίδρυσαν μαμάδες με παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σπαστικότητα, επιληψία, που κι εκεί τα συμβατικά φάρμακα είχαν αποτύχει. Την εμπιστεύτηκα και ξεκίνησα λοιπόν με τα λάδια 13-10-18 τα οποία έπρεπε να τα προμηθευτώ από το εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται»
Όμως πλέον η Άννα δεν χρειάζεται να ρισκάρει με μια μη νόμιμη διαδικασία την προμήθεια του φαρμάκου της από το εξωτερικό, καθώς η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας.
Να σημειωθεί ότι οι διεθνώς αναγνωρισμένες ενδείξεις χρήσης που αναγράφονται και στο ελληνικό φύλλο οδηγιών χρήσης της Δ9-THC , αυτές περιλαμβάνουν :
1. Τη ναυτία και τον έμετο που οφείλονται σε χημειοθεραπεία για τον καρκίνο ή τη νόσο HIV/AIDS.
2. Τον πόνο και τη σπαστικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
3. Τον ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή όταν οι διαθέσιμες θεραπείες δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή,
4. Ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για το τέλος της ζωής τους (παρηγορική/ ανακουφιστική φροντίδα).