1η σειρά: Στεπάνοφ, 20 θάνατοι. Μπελούσοφ, 80 θάνατοι. Βινογκράτοφ, 83 θάνατοι.
2η σειρά: Ζιμπόβσκαγια, 24 θάνατοι. Μαρίνκιν, 79 θάνατοι. Μαρενκίνα, 70 θάνατοι.
3η σειρά: Μπελομπρόβα, 70 θάνατοι. Λομπκόβσκι, 89 θάνατοι. Αρταμόοροφ, 89 θάνατοι. Ζουμπτσένκο, 83 θάνατοι.
4η σειρά: Ομπούκοφ, 64 θάνατοι. Μπέλιακοφ, 24 θάνατοι.
Σύνολο θανάτων: 775
4 Μαΐου 1945, Γερμανία
Περίπου 800.000 γυναίκες υπηρέτησαν στον σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και οι περισσότερες έμειναν μακριά από το μέτωπο, 2.000 πολέμησαν στο πλευρό των αντρών ως ελεύθεροι σκοπευτές.
Οι Σοβιετικοί πίστευαν ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερες αντοχές απ’ τους άντρες στο κρύο και στις κακουχίες. Η υπομονή και η προσοχή που έδιναν στην λεπτομέρεια, της έκαναν ιδανικές σκοπεύτριες.
Ο στρατηγός Μορόζοφ, ο οποίος θεωρείται ο “πατέρας” των ελεύθερων σκοπευτών, είχε πει πως “τα δάχτυλα των γυναικών είναι πιο ευαίσθητα από του άντρα. Επομένως, όταν μια γυναίκα πυροβολεί, ο δείκτης της πιέζει τη σκανδάλη πιο σταθερά και ήρεμα”.
Πράγματι, η δράση των γυναικών ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Συνολικά, ευθύνονταν για τουλάχιστον 12 χιλιάδες απώλειες των Γερμανών. Στη φωτογραφία ποζάρουν 12 γυναίκες του Σοβιετικού Στρατού που αφαίρεσαν τη ζωή από 775 Γερμανούς.
Οι περισσότεροι μάλιστα ήταν ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι ήταν και οι πρωτεύοντες στόχοι. Οι σκοπευτές, επειδή μπορούσαν να δράσουν κρυφά και με ηρεμία, πάντα επέλεγαν να κάνουν λίγες, αλλά σημαντικές επιθέσεις και ο χαμός έμπειρων αξιωματικών ήταν σημαντική ζημιά για τους εχθρούς.
Βέβαια οι σκοπευτές ήταν χρήσιμοι για τους Σοβιετικούς κυρίως τα πρώτα χρόνια του πολέμου, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στη χώρα και οι Σοβιετικοί αμύνονταν για να κερδίσουν χρόνο για τη μεγάλη ανασύνταξη και αντεπίθεση. Οι ελεύθεροι σκοπευτές αποτελούσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο για το γερμανικό στρατό, αμέσως μετά τον ρώσικο χειμώνα που τους “γονάτισε”.
Όταν όμως οι θέσεις τους αντιστράφηκαν, ήταν οι Γερμανοί σκοπευτές αυτοί που έσπερναν τον τρόμο στους Σοβιετικούς που επιτίθονταν. Εκτός από σκοπεύτριες, οι γυναίκες στον σοβιετικό στρατό υπηρέτησαν ως πιλότοι και οδηγοί τανκ. Λίγες έγιναν αξιωματικοί, αλλά 200.000 βραβεύτηκαν για τη γενναιότητά τους.
Πηγή: Μηχανή του Χρόνου